Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ελλάδα την Κυριακή ο Τσαβούσογλου

Ενώ δρομολογούνται και επιχειρηματικές συμφωνίες ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις

Από την πρόσφατη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη

akriviadis.gr

Από την πρόσφατη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη
Και επισήμως ανακοινώθηκε χτες ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, M. Τσαβούσογλου, στην Αθήνα τη Δευτέρα. Οπως αναφέρει η κυβέρνηση, «οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Δένδιας αναμένεται να παραθέσει ανεπίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογό του την Κυριακή. Ο, δε, Τσαβούσογλου αναμένεται νωρίτερα την Κυριακή να πραγματοποιήσει «ιδιωτική επίσκεψη» στη Θράκη, βάζοντας, βέβαια, εκεί τα γνωστά ζητήματα που κάθε φορά βάζει η τουρκική αστική τάξη για την περιοχή και τη μειονότητα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ξεκίνησε ο 4ος κύκλος συναντήσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μέσω τηλεδιάσκεψης, μεταξύ στελεχών των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών.

Παραπέρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας χτες στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», τόνισε ότι «εφόσον είναι εφικτό και το επιτρέψει το πρόγραμμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει την καλή διάθεση να συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου».

Ως προς τη θεματολογία και ταυτόχρονα την πρεμούρα τους να «τρέξουν» αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις για να διασφαλιστεί η ευρωατλαντική συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να «τρέξουν» σχέδια του κεφαλαίου, τόνισε την ανάγκη «αποφυγής μονομερών ενεργειών» στη διάρκεια των λεγόμενων διερευνητικών επαφών, στέλνοντας ξανά σήμα ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει «πάντα σε ανοιχτούς διαύλους και στην αποκλιμάκωση».

Παραπέρα, σημείωσε ότι «διαφωνίες με την τουρκική πλευρά υπήρχαν και υπάρχουν. Ωστόσο, την ίδια ώρα υπάρχει και η βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας και ενός φάσματος συνεργασίας στον οικονομικό και στον εμπορικό τομέα, στους τομείς χαμηλής πολιτικής», ισχυριζόμενη ότι «έχουν πολύ μεγάλη σημασία καθώς μπορεί να συμβάλουν (...) στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. Είναι μία ατζέντα που είχε συζητηθεί, κατά την επίσκεψη στην Αγκυρα από τον κ. Φραγκογιάννη και τον κ. Ονάλ και στην οποία είχε συμφωνηθεί να υπάρξει follow up. Και προσβλέπουμε ότι θα υπάρξει και πολύ σύντομα αυτό το follow up».

Λίγη ώρα αργότερα, νέα ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, δείχνοντας τις διεργασίες που «τρέχουν» σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά σχέδια, επιβεβαίωσε συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σ. Ονάλ, το Σάββατο στην Καβάλα. Και το ΥΠΕΞ θυμίζει, με τη σειρά του, ότι στη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στην Αγκυρα στις 15 Απρίλη «οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούληση να προωθήσουν μια θετική ατζέντα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα και συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα», εξ ου και η συνάντηση των δυο υφυπουργών.

Στο μεταξύ, άλλη μία εμπλοκή σημειώθηκε χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά που παραβίασαν 5 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ