Πέμπτη 27 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«MOODY'S»
Προϋπόθεση της «αναβάθμισης» τα αντιλαϊκά μέτρα

Την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων και την απορρόφηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο «υπερμνημόνιο» για το λαό, δείχνει ως προϋπόθεση για τη μελλοντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους έκθεση του οίκου αξιολόγησης «Moody's», προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, «η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα δεχόταν "ανοδική πίεση" στην περίπτωση που η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απέφερε απτά αποτελέσματα με ενίσχυση των ισχυρότερων επενδύσεων». Σε αντίθετη περίπτωση, ο οίκος αξιολόγησης ουσιαστικά προειδοποιεί για το ενδεχόμενο υποβάθμισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πρόσβαση του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια στις χρηματαγορές. Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουν ότι «η αξιολόγηση θα δεχόταν πτωτική πίεση, εάν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των θεσμών της Ελλάδας αντιστραφεί, βάζοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της Ευρωζώνης».

Παράλληλα, η «Moody's» αναφέρει ότι η πλήρης και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μαζί με την τακτική χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό της ΕΕ θα οδηγήσουν σε επενδύσεις οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα ενισχύσουν την «ανάπτυξη» και θα βελτιώσουν τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους.

Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ συνολικά στο φετινό 12μηνο θα ξεπεράσει το 4,7%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ