Πέμπτη 13 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Νέο χτύπημα στις συντάξεις ετοιμάζει η κυβέρνηση της Γαλλίας

«Είναι απαραίτητο να γίνουν προσπάθειες» από όλους για τις συντάξεις, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης, Μαριζόλ Τουρέν, συμβάλλοντας και από τη μεριά της στην προσπάθεια των κομμάτων του κεφαλαίου στη Γαλλία να στρώσουν το έδαφος για νέες θυσίες από τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη.

Οι προτάσεις της επιτροπής «σοφών» για τις συντάξεις διέρρευσαν την προηγούμενη βδομάδα στο γαλλικό Τύπο και προδιαγράφουν το σκοτεινό μέλλον που ετοιμάζει το κεφάλαιο για τους συνταξιούχους αλλά και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον θα πεθαίνουν κυριολεκτικά πάνω στη δουλειά.

Ετσι, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα γαλλικών εφημερίδων («Λε Φιγκαρό», «Λε Μοντ»), η επιτροπή προτείνει είτε νέα αύξηση του ελάχιστου νόμιμου ορίου συνταξιοδότησης, που είναι τα 62 χρόνια από το 2010, ή αύξηση των απαραίτητων χρόνων εισφορών (αριθμού ενσήμων) για να πάρει κανείς σύνταξη, από 41,5 χρόνια που είναι σήμερα στα 44. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που ξεκινά τη δουλειά στα 22 θα μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 66, και αυτό αν δουλεύει με πλήρη απασχόληση!

Η έκθεση των «σοφών» προτείνει ακόμα τη μείωση ουσιαστικά των συντάξεων είτε μέσω υψηλότερης φορολογίας τους είτε μέσω της αποσύνδεσής του από τον τιμάριθμο, δηλαδή της κατάργησης της αυτόματης αναπροσαρμογής τους σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Σχεδιάζεται ακόμα μικρή αύξηση του ύψους των εισφορών.

Στη λογική των «αδικιών» που πρέπει να διορθωθούν, την οποία προωθούν οι Σοσιαλιστές και το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα, η έκθεση προτείνει οι συντάξεις των δημόσιων υπαλλήλων να μην υπολογίζονται πλέον με βάση τους 6 τελευταίους μήνες της καριέρας τους, που ήταν και οι καλύτεροι μισθολογικά, αλλά με βάση τα τρία ή τα δέκα τελευταία χρόνια, κάτι που θα φέρει μειωμένες συντάξεις. Στον ιδιωτικό τομέα, η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τα 25 καλύτερα μισθολογικά χρόνια καριέρας.

Σημαντική, τέλος, είναι η πρόταση των «σοφών» να μπορεί το «Συμβούλιο Προσανατολισμού των Συντάξεων» (ενός είδους «ανεξάρτητη» αρχή για τις συντάξεις) να αποφασίζει για αναπροσαρμογές στο ύψος των συντάξεων ή τον τρόπο υπολογισμού με βάση την εξέλιξη του ΑΕΠ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέες μειώσεις με πρόφαση την καπιταλιστική κρίση.

***

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που είναι στην κυβέρνηση, μαζί με το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα στη Γαλλία, συμφωνούν στις κατευθύνσεις της μεταρρύθμισης, στα πλαίσια της συμφωνίας τους στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Δε λείπει βέβαια το γνωστό «παιχνιδάκι» της αντιπολίτευσης, με βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος να καλούν την κυβέρνηση να πάει ακόμα πιο γρήγορα ή να εφαρμόσει διαφορετικά «μείγματα» των ίδιων μέτρων. Και τα δύο κόμματα χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων το επιχείρημα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής για να δικαιολογήσουν την αύξηση των ορίων ηλικίας, δε λένε όμως ότι η ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας παράγει τον ίδιο πλούτο πιο γρήγορα...

***

Το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ, κόμμα - πρόεδρος του οπορτουνιστικού Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, προτείνει ως εναλλακτική πρόταση την αποπροσανατολιστική λογική που βάζει και στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ για διάκριση των εργοδοτών σε καλούς και κακούς. Δηλαδή, αν ο βιομήχανος «δημιουργεί θέσεις εργασίας» να «επιβραβεύεται» με μείωση εισφορών, ενώ αν μειώνει θέσεις και μισθούς, να «τιμωρείται» με αύξηση των εισφορών.

Ασφαιρη κριτική κάνει και ο Μελανσόν, υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς, συμμαχικού σχήματος στο οποίο συμμετέχει και το ΓΚΚ, ο οποίος δήλωσε ότι τη μεταρρύθμιση τη σκέφτηκαν άτομα «διεστραμμένα και σκοτεινά», κατηγορώντας τους εμπνευστές ότι δεν έχουν καθόλου φαντασία...

Ανάλογη γραμμή έχουν και τα συμβιβασμένα συνδικάτα της CGT.

***

Οι παραπάνω θέσεις των οπορτουνιστικών κομμάτων, αλλά και των ρεφορμιστικών συνδικάτων, δεν αποκαλύπτουν τον κύριο στόχο, που είναι η θέληση των καπιταλιστών να μειώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης και με τη μείωση των συντάξεων. Δε μιλούν για τη στρατηγική της ΕΕ, που προωθούν τα κόμματα του κεφαλαίου και στη Γαλλία, για ένα σύστημα «τριών πυλώνων», με μια βασική σύνταξη πείνας, επαγγελματικές συντάξεις για όσους μπορούν και γενίκευση ιδιωτικών συντάξεων μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών. Φοβούνται μην πάρει η πάλη του λαού χαρακτηριστικά αμφισβήτησης της ΕΕ, αφού αυτοί «παλεύουν» για να τη βελτιώσουν από τα μέσα.

Τα «ωραία λόγια» για τα «χρηματιστικά εισοδήματα» τα χρησιμοποιούν για να συντηρούν τα περί «τύφλωσης και εμμονής στη λιτότητα» και «των υποσχέσεων που δεν τηρούνται» από τον Ολάντ, καλλιεργώντας κλίμα αναμονής στο λαό. Ταυτόχρονα, βρίσκουν ευκαιρία να προωθήσουν το εναλλακτικό «μείγμα» διαχείρισης της κρίσης που πρεσβεύουν, να κατακεραυνώσουν τη λιτότητα, βάζοντας στη θέση της την καπιταλιστική ανάπτυξη που δήθεν θα έλυνε το «πρόβλημα» των συντάξεων μέσα από τα αυξημένα έσοδα των Ταμείων.

***

Με οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς οι ίδιοι οι εργάτες, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων τους, μπορούν να βάλουν εμπόδια στη στρατηγική των μονοπωλίων και της ΕΕ που σαρώνει τις ζωές τους και των λαϊκών στρωμάτων, να απαιτήσουν οι ίδιοι να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν.


Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ