Πέμπτη 13 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλληλεγγύη, ενότητα και λαϊκή συμμαχία

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η συγκυβέρνηση και εφαρμόστηκε άμεσα στην περίπτωση της ΕΡΤ, πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλο το λαό. Μπορεί να εφαρμόστηκε άμεσα στην ΕΡΤ, αλλά ακολουθούν και άλλοι Οργανισμοί. Η απόλυση όλων των εργαζομένων, η δυνατότητα και η πιθανότητα ιδιωτικοποίησης περιουσιακών στοιχείων της δημόσιας τηλεόρασης, που είναι περιουσία του κράτους, η επαναλειτουργία της με νέο καθεστώς και η πρόσληψη εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις εργασίας, όπως προβλέπει ο νόμος για τη «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση», είναι πρόπλασμα για το τι θα ακολουθήσει σε δεκάδες άλλους Οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύονται και χρηματοδοτούνται από το κράτος. Χιλιάδες εργαζόμενοι είναι ήδη με το ένα πόδι στην ανεργία. Οι υπηρεσίες αυτών των Οργανισμών, που είναι απαραίτητες, θα εκλείψουν ως κρατικές και θα είναι σε βάρος του λαού.

Με προηγούμενους νόμους της κυβέρνησης οι δραστικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο πέρασαν και στον ιδιωτικό τομέα, συμπιέζοντας την τιμή της εργατικής δύναμης σε επίπεδα πείνας. Τώρα, γενικεύονται οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που προστίθενται στις εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους του ιδιωτικού κυρίως τομέα. Οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις κάνουν θραύση στις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις. Τείνουν να κυριαρχήσουν ακόμα και σε χώρους κρίσιμους, όπως η Υγεία, η Εκπαίδευση και στρατηγικοί τομείς της οικονομίας. Ο νόμος του 2005 που συμπληρώνει η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους Οργανισμούς του Δημοσίου, μεταξύ αυτών και της ΕΡΤ, έδινε συντριπτικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά στις πρώην ΔΕΚΟ και ψηφίστηκε την περίοδο πριν την κρίση.

Επαληθεύεται ότι τα αντιλαϊκά μέτρα προχωρούν και βαθαίνουν βάσει προαποφασισμένων κατευθύνσεων. Στοχεύουν στη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και επιταχύνονται σε συνθήκες κρίσης και δημοσιονομικής δυσπραγίας του αστικού κράτους. Το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις προειδοποίησαν έγκαιρα ότι έρχεται τσουνάμι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αν από τότε είχαν γίνει βήματα στο συντονισμό των εργαζομένων στους Οργανισμούς που σήμερα ξηλώνονται και με τους συναδέλφους τους στον ιδιωτικό τομέα, όπως έλεγαν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, σήμερα από καλύτερες θέσεις οι εργαζόμενοι και ο λαός θα μπορούσαν να απαντήσουν στη λυσσαλέα επίθεση. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που πλειοψηφούν, οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και τα κόμματά τους, που καθησύχαζαν, παραπλανούσαν και χειραγωγούσαν τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ, έχουν τεράστια ευθύνη και πρέπει να τους αποδοθεί.

Σήμερα, κανένας δεν μπορεί να λέει ότι δεν τον αφορούν όσα τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΡΤ και στους άλλους Οργανισμούς του Δημοσίου. Για κανέναν δεν πρέπει να πιάσει τόπο η διαιρετική και συκοφαντική προπαγάνδα της κυβέρνησης, που θέλει να φέρει σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τους εργατοϋπάλληλους της ΕΡΤ με τα λαϊκά στρώματα. Οι εξελίξεις επαληθεύουν την ανάγκη να δυναμώσει η ενότητα της εργατικής τάξης, να γίνει πράξη το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν». Να ριζώσει βαθιά και να αναπτυχθεί η συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια, τη στρατηγική, τα κόμματα και το κράτος τους. Αυτή είναι η μόνη ελπιδοφόρα διέξοδος για τους εργαζόμενους και το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ