Πέμπτη 13 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Κερδίζουμε τα μυαλά και τις ψυχές των νέων»

Εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά έγινε χτες το απόγευμα στο Περιστέρι

Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά είναι μια ακόμα μάχη ανάμεσα στον αδιάκοπο πόλεμο της εργατικής και αστικής τάξης για το ποιος θα κερδίσει την καρδιά και το μυαλό της νεολαίας. Σε αυτήν τη μάχη πρωταγωνιστικό ρόλο έρχεται να παίξει και το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ να αναδεικνύει μια ακόμα πλευρά της ταξικής πάλης, να αναλαμβάνει μια σπουδαία πρωτοβουλία, στο πλαίσιο του φετινού τουρνουά ποδοσφαίρου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα, πραγματοποίησε χτες εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από θεραπευτικές κοινότητες, το ΕΣΥΝ, σωματεία, ομάδες που συμμετέχουν στο τουρνουά, φοιτητές, σπουδαστές, γονείς. Η Ελενα Στεφανίδου, εκ μέρους της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, μιλώντας για τις αιτίες του προβλήματος είπε ότι πλέον, βασικές ανάγκες έχουν μετατραπεί σε άπιαστα όνειρα και... «σε τέτοιες συνθήκες τους είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ένας υπάκουος εργάτης, μακριά από αγώνες και διεκδικήσεις, πειθαρχημένος στην ιδεολογία τους. Εφόσον τα μεγάλα αφεντικά - όπως ομολογούν - φοβούνται κοινωνικές εξεγέρσεις, άρα και τα μέτρα που παίρνονται εκτός της ωμής καταστολής, πρέπει να είναι και πιο ύπουλα, να χτυπούν απευθείας στη συνείδηση χωρίς "περικοκλάδες". Μέσα από την εξάπλωση των ναρκωτικών, η κυρίαρχη τάξη προσπαθεί να εξουδετερώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις της νέας γενιάς, να τη θέσει εκτός μάχης».


Αποδυναμώνοντας ένα ένα τα επιχειρήματα του αντιπάλου, ανέπτυξε την κρυστάλλινη θέση του ΠΑΜΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης και κατέληξε ότι «τη μάχη τη δίνουμε στην κοινωνική αιτία. Δίνουμε κάθε μέρα τη μάχη για την κυριαρχία των ιδεών σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο δουλειάς και εργοστάσιο. Μας ενδιαφέρει από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού όλο και περισσότεροι εργάτες και νέοι να οργανώνονται στα σωματεία, να δυναμώνουν την ταξική γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος περνά μέσα από τη συνειδητή πάλη των εργαζομένων, της εργατικής νεολαίας, των νέων που βρίσκονται στα θρανία της μαθητείας και στην πρακτική άσκηση. Να είναι πεισμένοι για το δίκιο τους, να αναπτύσσουν πρωτοπόρα αγωνιστική στάση ζωής, να είναι ασυμβίβαστοι με τη ναρκω-κουλτούρα που τους θέλει υποταγμένους και με σκυμμένο το κεφάλι».

Το λόγο πήρε ο ολυμπιονίκης πυγμαχίας Γιώργος Στεφανόπουλος, ο οποίος μίλησε για το σημαντικό ρόλο του αθλητισμού και την αξία επίτευξης του στόχου, τονίζοντας ότι ο χρήστης είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος που όταν του τελείωσαν όλα, έμπλεξε στα ναρκωτικά.

Σημαντικά στοιχεία που αφορούν το θέμα των ναρκωτικών από εγχώριες και διεθνείς έρευνες παρουσίασε η πρόεδρος του παραρτήματος του ΕΣΥΝ στην Αθήνα Ηλιάνα Ναζεντιάδου, επικεντρώνοντας στις κοινωνικές σχέσεις μέσα στις οποίες διαμορφώνεται αυτό το φαινόμενο και επισημαίνοντας ότι η πάλη κατά της τοξικοεξάρτησης προϋποθέτει την επανάκτηση της συλλογικότητας και την πάλη ενάντια στη λογική του «χρήστη» που χαρακτηρίζεται από τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια.

«Με γύρισε στα χρόνια που έπαιζα ποδόσφαιρο»

«Τα μέλη του προγράμματος γυρνούν από το τουρνουά ενθουσιασμένοι, γιατί όπως λένε καλούνται να δουλέψουν με το έξω. Το πάθος για τη νίκη στον αγώνα γίνεται πάθος στον αγώνα για τη νίκη στη ζωή», μεταφέρει η Σοφία Θεοδωρή εργαζόμενη στο θεραπευτικό πρόγραμμα «Παρέμβαση» του ΚΕΘΕΑ. «Το τουρνουά με γύρισε σε χρόνια που έπαιζα ποδόσφαιρο και απήχα από τη χρήση», λέει ο Βαγγέλης, 11 μήνες «καθαρός», «γιατί τα ναρκωτικά ή τα κόβεις ή δεν τα κόβεις. Δεν υπάρχουν υποκατάστατα», ενώ ο Νίκος συμπληρώνει πόσο τον βοηθά ο αθλητισμός στην απεξάρτηση που είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Και τα δύο παιδιά είναι μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ «Διάβαση».

Μεταφέροντας εμπειρία από τις απεργίες στα τρόφιμα οι οποίες κυκλώνονταν από αστυνομικές δυνάμεις τη στιγμή που στις γύρω περιοχές γινόταν εμπόριο ναρκωτικών, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Αποστόλης Γαρμπής είπε ότι στους νέους ταιριάζει η γλυκιά γεύση του αγώνα και όχι η στυφή γεύση των ναρκωτικών. Ενώ ο Μάκης Μπίκας, πρόεδρος του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων εξήγησε ότι φέτος οι συμμετοχές στο τουρνουά ξεπέρασαν τις 70, αποδεικνύοντας το κύρος που έχει η διοργάνωση στους εργαζόμενους αλλά και την ανάγκη για αθλητισμό. Μετέφερε συγχρόνως τη δύναμη που παίρνουν από τα παιδιά που γκρεμίζουν τα τείχη της μαυρίλας δίνοντας τον αγώνα της απεξάρτησης και γίνονται παράδειγμα για άλλους. Η Μαρία Δελλή εκ μέρους της ΑΣΓΜΕ μίλησε για την ανησυχητική εικόνα που παρουσιάζεται και στο χώρο των γονιών από οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν προπαγάνδα για διαχωρισμό των ουσιών σε σκληρές και μαλακές. Εξίσου ανησυχητικά είναι τα όσα μετέφερε και ο Στράτος Μανιαβός για όσα διδάσκονται στα αμφιθέατρα καθημερινά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο τμήμα Στατιστικής όπου γνωστός πανεπιστημιακός, πρώην υφυπουργός, έκανε λόγο ότι η απαγόρευση οδηγεί σε αύξηση της χρήσης...

Στη διάρκεια της εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο του ΕΣΥΝ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενάντια στα ναρκωτικά(2013-06-05 00:00:00.0)
Θεριεύοντας ψυχή, σώμα και μυαλό(2012-06-30 00:00:00.0)
Θεριεύοντας ψυχή, σώμα και μυαλό(2012-06-30 00:00:00.0)
«Σούταραν» την τοξικοεξάρτηση(2010-06-23 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ(2008-06-25 00:00:00.0)
«Κέρδισαν όλοι το δικαίωμα στον αθλητισμό»(2008-05-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ