Πέμπτη 13 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΕΡΙΤ-ΑΕ»
Με ατομικές συμβάσεις οι (λίγες) προσλήψεις

Αναπάντητα ερωτήματα για την περιουσία της ΕΡΤ και δυνατότητα εσόδων από «κάθε πηγή»

Με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χτες στη Γραμματεία της κυβέρνησης, προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία της νέας εταιρείας στη θέση της ΕΡΤ, με την επωνυμία «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ιντερνετ και Τηλεόραση» (ΝΕΡΙΤ- ΑΕ). Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, οι όποιες επαναπροσλήψεις, αλλά και κάθε πρόσληψη, μπορεί να γίνει στο εξής μόνο με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας. Διατηρείται επίσης το «ανταποδοτικό τέλος».

Σύμφωνα με τις διατάξεις:

  • Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ καταρτίζει 10ετές στρατηγικό πλάνο, στο οποίο προβλέπονται οι γενικοί «αναπτυξιακοί» στόχοι, τα αναγκαία μέσα για την επίτευξή τους, το συνολικό κόστος και ο τρόπος χρηματοδότησης.
  • Στα ετήσια επιχειρησιακά πλάνα θα προβλέπονται τα αναγκαία κεφάλαια και ο τρόπος κάλυψης, χρηματοοικονομικοί και επιχειρησιακοί δείκτες κ.ά.
  • Αρχικό μετοχικό κεφάλαιο θα είναι αυτό που θα προκύψει από την «αποτίμηση» των περιουσιακών στοιχείων (ενεργητικό - παθητικό) της ΕΡΤ, τα οποία θα περάσουν στη νέα εταιρεία. Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το τι σόι «κριτήρια» θα χρησιμοποιήσουν στη λογιστική «αποτίμηση στοιχείων», όπως το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ.

Πόροι της ΝΕΡΙΤ θα είναι:

  • Εσοδα από «ανταποδοτικό τέλος, ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση του στόχου δημόσιας υπηρεσίας». Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι τα χαράτσια θα παραμείνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και για παρεχόμενες υπηρεσίες που ήδη πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Εσοδα από διαφημίσεις.
  • Εσοδα «από κάθε άλλη πηγή», όπως χαρακτηριστικά προβλέπει το νομοσχέδιο, διάταξη που επίσης γεννά και αφήνει αναπάντητα και νέα ερωτήματα, αυτή τη φορά και για ιδιώτες - χρηματοδότες του νέου Οργανισμού.

Η διοίκηση της νέας εταιρείας θα καταρτίσει τον «υπηρεσιακό οργανισμό», δηλαδή θα καθορίσει τις όποιες θέσεις εργασίας, καθώς καταργούνται οι σημερινοί Οργανισμοί, όπως και κάθε προηγούμενη διάταξη αντίθετη με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. Οι κάθε είδους αποδοχές του προσωπικού θα προσδιορίζονται με την «ατομική σύμβαση εργασίας που συνομολογείται με τη ΝΕΡΙΤ-ΑΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ