Πέμπτη 13 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περικοπές επικίνδυνες για την Υγεία του λαού

Πριν ένα χρόνο με απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης δόθηκε η δυνατότητα σε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, να κάνουν μια σημαντική εξέταση η οποία δίνει στοιχεία για την πιθανότητα μετάστασης και για την πιο κατάλληλη θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Με την εξέταση αυτή πολλές ασθενείς μπορούν να προφυλαχτούν από άσκοπες θεραπείες και τις παρενέργειες που αυτές έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Επειδή το κόστος αυτής της εξέτασης ήταν υψηλό και ανερχόταν στα 3.500 ευρώ - στην ουσία ήταν απαγορευτικό για χιλιάδες πάσχουσες γυναίκες με καρκίνο του μαστού - ο ΕΟΠΥΥ ανέλαβε να καλύπτει το 80% του κόστους διευκολύνοντας την πρόσβαση σε αυτήν την εξέταση. Μάλιστα το σκεπτικό της απόφασης ήταν πως «Η δοκιμασία Oncotype DX συνίσταται στην προφύλαξη μίας ομάδας ασθενών με ευνοϊκή πρόγνωση από περιττή τοξική θεραπεία και αντίστροφα τη χορήγησή της εκεί όπου παρά το ευνοϊκό βιολογικό περίγραμμα με τους τρέχοντες δείκτες ρουτίνας η κυτταροτοξική χημειοθεραπεία είναι πραγματικά αναγκαία».

Ετσι με αυτή την εξέταση, όπως σημειώνει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής», «Πολλές γυναίκες (περίπου 50%) δεν θα χρειαστούν χημειοθεραπεία και χωρίς τη συγκεκριμένη εξέταση θα έκαναν άσκοπα χημειοθεραπεία χωρίς να έχουν κανένα απολύτως όφελος». Ομως πρόσφατα ο ΕΟΠΥΥ κατάργησε τη συγκεκριμένη κάλυψη, με αποτέλεσμα, από τις αρχές του περασμένου Μάη, οι ασθενείς να πρέπει να πληρώνουν όλο το ποσό απευθείας από την τσέπη τους ή να μην μπορούν να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Πρόκειται για μια ακόμη περικοπή εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, που αφήνει εκτεθειμένους τους καρκινοπαθείς σε κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή τους. Δηλαδή, παρότι η επιστήμη επιτρέπει πιο εξελιγμένες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας, μια μερίδα ασθενών θα τις στερείται επειδή δεν θα έχει να πληρώσει...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ