Κυριακή 6 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αυτά που δε λέει για την ασφάλιση

Η κυβερνητική επίθεση στο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης δημιούργησε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης. Επέδρασε στη συνείδηση μεγαλύτερων τμημάτων της εργατικής τάξης, των απόμαχων της δουλιάς, το γεγονός ότι ένα βασικό δικαίωμα (Υγεία, Σύνταξη, Πρόνοια κλπ.) για την ίδια τη ζωή των άμεσων παραγωγών του πλούτου, κατεδαφίζεται. Αλλωστε είναι μέρος της δουλιάς τους, και τους ανήκει, πέρα από τα κέρδη που παράγουν, και είναι κλεμμένη, δική τους επίσης, δουλιά από τους καπιταλιστές. Αντικειμενικά, λοιπόν, επέδρασε στην απελευθέρωση καταπιεσμένης ενέργειας πλατιών εργατικών μαζών, που συσπειρωμένες ανέβασαν το θερμόμετρο της ταξικής πάλης, ενώ άσκησε βαθύτερη επίδραση και σε άλλα λαϊκά στρώματα, φανερώνοντας μια πιο γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική. Ετσι, σ' αυτό τον αγώνα εντάσσονται με κινητοποιήσεις στις 17 Μάη πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας και οι ΕΒΕ.

Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή που άνοιξε αυτό το μέτωπο φάνηκε να οξύνει τους αντιπολιτευτικούς της τόνους, έτσι που να δείχνει ότι νοιάζεται για ένα λαϊκό δικαίωμα, όπως η Κοινωνική Ασφάλιση, όταν είναι αυτή που ως κυβέρνηση έχει συμβάλει στο χτύπημά της και μάλιστα στην ίδια με την κυβερνητική κατεύθυνση με το νόμο Σιούφα, που αποδέσμευσε για τους εργαζόμενους μετά το 1993 το ύψος της κατώτερης σύνταξης από το ημερομίσθιο ή το μισθό και ανέβασε τα ηλικιακά όρια κατοχύρωσης δικαιώματος σύνταξης για τις γυναίκες. Παρ' όλ' αυτά, τουλάχιστον προπαγανδιστικά, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός οξύνοντας υποτίθεται την κριτική της προς την κυβέρνηση. Βέβαια ως τα τώρα η ΝΔ δεν έχει αρθρώσει λέξη για το τι προτείνει η ίδια σε σχέση με το μέγα θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα στελέχη της μπορεί να επαναλαμβάνουν ότι έχει συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά μάταια θα ψάχνει κάποιος να «ανακαλύψει» πότε τις διατύπωσε δημόσια. Και βεβαίως, μπορεί να είναι βολική για τη ΝΔ η ταχτική της υποτιθέμενης κριτικής στην κυβέρνηση και μάλιστα με υψηλούς τόνους, αλλά «το διά ταύτα» να μένει στην αφάνεια. Γι' αυτό και είναι ύπουλη, γιατί μπορεί να «παίζει» αντικυβερνητικά, ενώ ουσιαστικά στο τι μέλλει γενέσθαι η πολιτική της να είναι ταυτόσημη με την κυβερνητική. Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτη η ΝΔ έβαλε το ζήτημα, επιμένοντας «να αρχίσει ο διάλογος από μηδενική βάση», δηλαδή δεν υπάρχουν κεκτημένα στην κοινωνική ασφάλιση και ξεκινά συζήτηση από την αρχή. Είναι ύπουλη ταχτική γιατί η ΝΔ, σχετικά με το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, επιμένει ότι πρέπει να 'ναι βιώσιμο για τους εργαζόμενους.

Δεν τοποθετείται όμως σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που συνθέτουν πράγματι το πλαίσιο για μια κοινωνική ασφάλιση σε όφελος της εργατικής και της λαϊκής οικογένειας.

1. Συμφωνεί η ΝΔ με ένα σύστημα δημόσιας, καθολικής, υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό; Για αυτό απαιτείται η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, όπως οι 1759/88, 1902/90, 1976/91, 2084/92, 2556/97, 2676/99, και πρώτ' απ' όλα αλλά και του νόμου Σιούφα, και αποτέλεσαν προπομπό για την προώθηση του νέου αντιλαϊκού καθεστώτος; Δε συμφωνεί γιατί και το νόμο Σιούφα υπερασπίζεται και την ιδιωτική ασφάλιση προτείνει στο πρόγραμμά της μαζί με τη δημόσια.

2. Τι λέει η ΝΔ για την ανάγκη πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, των μεταναστών, των εργαζομένων με μερική απασχόληση, για την ανάγκη να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ώστε να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες και 55 και 50, αντίστοιχα για τα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλματα; Συμφωνεί στην υπεράσπιση και επέκταση του θεσμού των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων; Συμφωνεί στην κατοχύρωση του κατώτερου ορίου συντάξεων με 4.050 ημέρες εργασίας - κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη ή το 80% του μισθού και βάση υπολογισμού της σύνταξης ο μέσος όρος όλων των αποδοχών της τελευταίας 3ετίας; Τι λέει για τη συνταξιοδότηση, ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια εργασίας ή 9.000 ημέρες ασφάλισης με προσμέτρηση όλων των ενσήμων; Μα φυσικά για όλ' αυτά δε λέει τίποτα. Και δεν μπορεί να πει αφού η ίδια με το νόμο Σιούφα άνοιξε το δρόμο ανόδου των ορίων ηλικίας και μείωσης των συντάξεων με υψηλές εισφορές για τους εργαζόμενους, ενώ στο πρόγραμμά της συνδέει την κοινωνική ασφάλιση με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που σημαίνει κίνητρα για το κεφάλαιο να αυξάνει τα κέρδη του, δηλαδή ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Και η κοινωνική ασφάλιση είναι ένα από τα πεδία για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ελληνική ολιγαρχία, επιμένουν να την αναδιαρθρώσουν σε βάρος της εργατικής τάξης. Είναι αυτό που τα επιτελεία των επιχειρηματιών, των αστικών κομμάτων και του κράτους, ονομάζουν στη δική τους οικονομική διάλεκτο «μείωση του εργασιακού κόστους», «μείωση του μη μισθολογικού κόστους», που σημαίνει μεγαλύτερο μέρος κλεμμένης δουλιάς των εργατών από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλύτερο μέρος πλούτου στην ολιγαρχία.

3. Γιατί η ΝΔ που δήθεν κόπτεται για την κοινωνική ασφάλιση ως εργατικό δικαίωμα δεν προτείνει να μην υπάρξει καμία πρόσθετη ασφαλιστική επιβάρυνση για τους εργαζόμενους και να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής τους; Γιατί δεν προτείνει να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία, που καταληστεύουν χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία και μιλάει για εξεύρεση πόρων μέσω νέων φορολογιών, χωρίς καν να αναφέρει τη φορολόγηση των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών; Μα φυσικά, γιατί η ΝΔ στο πρόγραμμά της προτείνει μείωση των φόρων για το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν προτείνει μείωση της εισφοράς των εργαζομένων και αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς και αυτής του κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μείωση των κερδών της ολιγαρχίας. Προτείνει ασφαλιστικούς πόρους μέσω άλλης φορολογίας, που σημαίνει νέα βάρη στις πλάτες του λαού.

4. Συμφωνεί η ΝΔ με ένα δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλο το λαό, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες και στην κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας; Μα η ΝΔ στο πρόγραμμά της προτείνει μεταρρύθμιση στην υγεία έτσι που να κατοχυρωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα δημοσίου και ιδιωτικού κεφαλαίου σ' αυτούς τους τομείς. Πρόσφατη είναι η Ερώτηση του Ν. Κακλαμάνη στη Βουλή προς στον υπουργό Υγείας, που του ασκεί δριμύτατη κριτική γιατί δεν εφαρμόζει ολόκληρο το νόμο για τα ΠΕΣΥ, και ιδιαίτερα στην καθιέρωση ιδιωτικών ιατρείων των νοσοκομειακών γιατρών μέσα στα νοσοκομεία. Γιατί επίσης δεν προτείνει εφαρμογή αυστηρού πλαισίου για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλιάς; Μα γιατί αυτό θεωρείται κόστος για το κεφάλαιο.

5. Γιατί η ΝΔ δεν απαιτεί πλήρη - σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο - κατάργηση των αντεργατικών νόμων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις; Συμφωνεί με την αναγκαιότητα γενναίας αύξησης μισθών και συντάξεων, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες; Μα η ΝΔ πρωτοστάτησε στην αναγκαιότητα καθιέρωσης ελαστικών και ευέλικτων μορφών εργασίας. Η ίδια επίσης θεωρεί ότι οι μισθοί και οι συντάξεις συνδέονται με την αύξηση των επενδύσεων, με την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων. Μόνο που αυτά απαιτούν πράγματι ευρεία καταστρατήγηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, απαιτούν πολιτική λιτότητας, που σημαίνει όχι αύξηση αλλά μείωση μισθών και συντάξεων. Μπορεί η ΝΔ να υπερασπιστεί το αντίθετο;

Την αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σε συνάφεια με τις άλλες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προηγήθηκαν και συνεχίζονται (κατάργηση σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και ευέλικτες μορφές εργασίας, ιδιωτικοποίηση Υγείας, Πρόνοιας κλπ). Αφ' ενός, γιατί επιδιώκεται μείωση και σε μερικές περιπτώσεις κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων με την πλήρη έννοια του όρου, αφ' ετέρου γιατί οι πόροι των ταμείων που προέρχονται από τις εισφορές των εργατών με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, (το επιδιώκει η κυβέρνηση, το προτείνει η ΝΔ), δίνονται στην ολιγαρχία ως κεφάλαιο. Και ταυτόχρονα ανοίγεται ο δρόμος στην ιδιωτική ασφάλιση. Επομένως και η πάλη για την κοινωνική ασφάλιση συνδέεται με την πάλη ενάντια στις αναδιαρθρώσεις. Η ταχτική που ακολουθεί η ΝΔ στο μέτωπο της ασφάλισης, (κριτική δήθεν στην κυβέρνηση και απόκρυψη των θέσεών της), με δεδομένη και την προβολή της αναγκαιότητας έναρξης του διαβόητου «διαλόγου» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα, στην κυβέρνηση, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, οδηγεί την εργατική τάξη στην απεμπόληση των δικαιωμάτων της και την υποταγή της στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αυτό επιδιώκει και η ΝΔ.

Η διέξοδος για την εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, δε βρίσκεται βεβαίως ούτε στην πολιτική της ΝΔ. Βρίσκεται στην ταξική πάλη ενάντια στην πολιτική των αναδιαρθρώσεων, στο λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης. Σ' αυτήν πρέπει να οδηγεί ο σημερινός αγώνας.


Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ