Πέμπτη 13 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΟΠΥΥ
Η υποχρηματοδότηση εκτινάσσει το έλλειμμα σε 1,2 δισ. ευρώ

Προάγγελος νέων περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ αποτελεί η διαπίστωση στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του Οργανισμού με την αντιπροσωπεία της τρόικας ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα εκτιναχθεί κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.

Ο συνεχώς τροποποιούμενος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή εγγράφει έσοδα 6,150 δισ. ευρώ. Ομως, ο ρυθμός των δαπανών απ' το πρώτο πεντάμηνο οδηγεί στην πρόβλεψη ότι τα συνολικά έξοδα για το 2013 θα φτάσουν στα 1,2 δισ. ευρώ. Μέρος αυτού του ελλείμματος προκύπτει από τα έξοδα γηροκομείων και κάποιων ιδρυμάτων πρόνοιας - που καλύπτονται κατ' ελάχιστον απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, προβλέπεται υστέρηση εσόδων 500-600 εκατ. ευρώ απ' τις εισφορές Υγείας λόγω της ανεργίας και του κλεισίματος των μαγαζιών.

Η εξέλιξη αυτή θα επιδεινώσει την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες παρόχους Υγείας. Ηδη οι κλινικάρχες, λόγω των παλιών χρεών ανακοίνωσαν προχτές ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα προχωρήσουν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών Υγείας. Δηλαδή, δεν θα παρέχουν -με βάση τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ- υπηρεσίες Υγείας στους ασφαλισμένους. Ετσι οι ασφαλισμένοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν εξ ολοκλήρου τη νοσηλεία τους -όπως έκαναν παλιότερα με τα φάρμακα όταν είχαν κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί- και να αναζητούν, με αβέβαιη κατάληξη, το ποσό που τους αναλογεί απ' τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χτεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι της τρόικας έκαναν την υπόδειξη προς τον ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσουν rebate - δηλαδή επιστροφές όταν τα έξοδα υπερβαίνουν το προϋπολογισμένο κονδύλι. Ωστόσο όμως, ακόμα και αυτή η υπόδειξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, η οποία ορίζει την επιτροπή διαπραγμάτευσης, χωρίς απόφαση της οποίας ο Οργανισμός δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία διαπραγμάτευση με κανέναν πάροχο Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ