Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
«Ασφαιρα πυρά» κατά της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης»

Συζήτηση στα όργανα του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που ακολουθεί έναντι της Τουρκίας ο Γ. Παπανδρέου, θέλει να προκαλέσει ο  Θ. Πάγκαλος

«Πυρά», μάλλον άσφαιρα, για την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στην Τουρκία δέχεται ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου από στελέχη «πρώτης γραμμής» του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο απ' όλους τον Θ. Πάγκαλο.

Ο Θ. Πάγκαλος σε χτεσινές συνεντεύξεις του στην εφημερίδα «Απογευματινή» και το ραδιοφωνικό σταθμό «ΦΛΑΣ» υποστήριξε ότι δίνουμε πολλά στην Τουρκία, χωρίς να λάβουμε κανένα αντάλλαγμα. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών καταφέρθηκε επίσης κατά των συμβούλων του νυν υπουργού Εξωτερικών, αφήνοντας υπονοούμενα για τις «συμβουλές» που δίνουν στον υπουργό. Επιφυλακτικός για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας, επισημαίνοντας ότι μια «συνομοσπονδιακή» λύση θα είναι η «ταφόπετρα» για τον κυπριακό ελληνισμό.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ.Ρέππας, πάντως, φρόντισε να καλύψει τον Γ. Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι «η εξωτερική πολιτική έχει αποφασιστεί στα κυβερνητικά όργανα και τηρείται στο πλαίσιο της απόφασης του Ελσίνκι». Ο Δ. Ρέππας, σημείωσε επίσης ότι όλοι έχουν αναγνωρίσει ότι το Ελσίνκι αποτελεί θετική εξέλιξη και ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να προχωρήσουν σε στέρεη βάση. Φόβοι και κατηγορίες, πρόσθεσε ο κ. Ρέππας, δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό υπόβαθρο. Οι δηλώσεις Ρέππα έγιναν σε απάντηση πληθώρας ερωτήσεων με αφορμή τη συνέντευξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου στην «Απογευματινή». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός προτίθεται να λάβει μέτρα κατά του κ. Πάγκαλου ή ποια μέτρα πρόκειται να λάβει, επανέλαβε ότι οι αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική έχουν ληφθεί στα κυβερνητικά όργανα και εφαρμόζονται σύμφωνα με τα όσα έχουν συζητηθεί και αποφασιστεί.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέβαλε συντονισμένη προσπάθεια να κρατήσει χαμηλά τους τόνους σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη του Θ. Πάγκαλου, στην οποία ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι θα απαιτήσει από τα όργανα του κόμματός του, το Εκτελεστικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή, να υπάρξει άμεση συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Πάγκαλος δηλώνει ότι αν «κάναμε την επιλογή να εξευμενίσουμε τους Τούρκους και να υποτασόμεθα στα εκάστοτε σχέδιά τους, έχουμε διαπράξει ένα κολοσσιαίο ιστορικό λάθος». Κατά τον πρώην υπουργό στις συνομιλίες του κ. Παπανδρέου στην Τουρκία δεν πήραμε «τίποτε. Απολύτως τίποτε», ενώ σημείωσε ότι ενώ στο Αιγαίο η Τουρκία «δεν εδέχθη να προσθέσει τίποτε σε όσα πάντοτε έλεγε (...) άκουσα να τα επαναλαμβάνει ο κ. Τζεμ παρουσία του κ. Παπανδρέου, τον οποίο δεν άκουσα να διαμαρτυρηθεί, να διαφωνήσει και ξέρετε ότι πολλές φορές στις διεθνείς διαδικασίες, όταν κανείς σιωπά, δίνει την εντύπωση ότι συναινεί». Ο θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε πολύ επικίνδυνη πρόταση την πρόταση της Τουρκίας για κάποιας μορφής στρατιωτική συνεργασία στο Αιγαίο και έκανε λόγο «για γραφικότητες που έγιναν στη διάρκεια της επίσκεψης». Ο Θ. Πάγκαλος είπε ακόμη ότι επιβάλλεται να γίνει συζήτηση ανοιχτή για όλα τα θέματα, διότι υπάρχουν ζητήματα όπως αυτή η πρόταση για στρατιωτική συνεργασία στο Αιγαίο, η οποία πρόκειται να ασκήσει συνδιαχείριση του εναέριου χώρου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολα στο ΝΑΤΟ(2000-11-02 00:00:00.0)
Ελληνοτουρκικά: Πίσω, στις «γκρίζες ζώνες»(2000-08-13 00:00:00.0)
Δεν περιμένουμε τίποτε από τον Τζεμ(2000-02-03 00:00:00.0)
"Επίθεση" σε όλα τα μέτωπα από την Αγκυρα(1998-01-09 00:00:00.0)
Φαύλος κύκλος έντασης(1997-10-25 00:00:00.0)
Το "πνεύμα" της Μαδρίτης(1997-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ