Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ελληνοτουρκικά: Πίσω, στις «γκρίζες ζώνες»

Πριν από οκτώ περίπου μήνες, στο Ελσίνκι, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με σχεδόν πανηγυρικούς τόνους μας διαβεβαίωναν ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές πολύ σύντομα θα είναι παρελθόν. Οτι η αποδοχή της τουρκικής υποψηφιότητας για την ΕΕ θα υποχρέωνε την Αγκυρα να αλλάξει τακτική, αφού δεν έχει να κάνει πλέον με την Ελλάδα, αλλά με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση...

Πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαΐλ Τζεμ (αρχιτέκτονας μαζί με τον κ. Παπανδρέου) του «καλού κλίματος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ένα άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα «Στάμπα» απέδειξε ότι η τουρκική ηγεσία δεν έχει εγκαταλείψει ούτε κατ' ελάχιστο τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

«Υπάρχουν πολλά νησιά που βρίσκονται στην ηπειρωτική Τουρκία, των οποίων το καθεστώς δεν έχει διευκρινιστεί, μετατρέποντας το πρόβλημα του Αιγαίου σε μια από τις σημαντικότερες τρέχουσες ή πιθανές εστίες σύγκρουσης στις θάλασσες του κόσμου».

Η θέση αυτή, που, σε γενικές γραμμές, οδήγησε στην κρίση της Ιμιας, επαναλαμβάνεται και, μάλιστα, από έναν εκ των ισχυρών ανδρών της Τουρκίας, τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ατίλα Ατές.

Αυτή η τοποθέτηση περιλαμβάνεται στον πρόλογο μελέτης για το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, που εκδόθηκε με ευθύνη των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Υπό την έννοια αυτή, είναι προφανές πως οι τοποθετήσεις του αρχηγού του τουρκικού Στρατού δεν αποτελούν προσωπικές σκέψεις ή ιδέες, αλλά επίσημες θέσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ