Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Ηλία Βουλβούλη, αρχισυντάκτη του «ΝΕΟΥ ΕΜΠΡΟΣ» και μέλους του Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
Δεν πτοούνται οι κομμουνιστές

- Αύριο θα καθίσετε μαζί με άλλους συναδέλφους σας στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης, με αφορμή τη συμμετοχή σας σε ένα σημαντικό και πολυήμερο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών, το Γενάρη του 1997. Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι, που οδηγείστε στο δικαστήριο;

- Οδηγούμαστε στο δικαστήριο, γιατί το Γενάρη του 1997 στη μεγαλειώδη κινητοποίηση των ναυτεργατών, που γινόταν κυρίως ενάντια στον αφελληνισμό της ναυτιλίας μας, πήγαμε στο λιμάνι της Μυτιλήνης να δείξουμε στην πράξη την αλληλεγγύη μας στους ναυτεργάτες και να αποκρούσουμε, μαζί με τους απεργούς ναυτεργάτες, τις τρομοκρατικές και εκβιαστικές ενέργειες της κυβέρνησης και των εφοπλιστών σε βάρος τους. Αυτές οι ενέργειες εκφράζονταν με το: «Δουλεύετε ή απολύεστε». Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η προφυλάκιση και η απόπειρα σύλληψής μας από τα όργανα του Λιμενικού Σώματος, που αποσοβήθηκε χάριν της επέμβασης των υπόλοιπων εργαζομένων και συνολικά του λαού της Λέσβου, που βρίσκονταν εκεί, για να αποτρέψουν από κοινού το σπάσιμο της απεργίας των ναυτεργατών. Κάτι, που, με διάφορους μηχανισμούς, προσπαθούσαν κυβέρνηση και εφοπλιστές.

- Πώς αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο κόσμος της Λέσβου αυτή την ενέργεια κυβέρνησης και εφοπλιστών;

- Ο λαός της Λέσβου, από την πρώτη στιγμή, στάθηκε στο πλευρό των ναυτεργατών στον πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους. Και τότε, αλλά και τώρα, ο λαός της Λέσβου αντιμετωπίζει αυτή τη δίκη ως δίκη πολιτικής σκοπιμότητας. Γι' αυτό και εκφράζει με κάθε τρόπο την αγανάκτησή του στην κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, αλλά και τη συμπαράστασή του σε όσους καλούνται σήμερα να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

- Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια σειρά από ποινικές διώξεις. Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος αυτών των διώξεων;

- Στόχος της κυβέρνησης και των μηχανισμών της είναι να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων της Λέσβου, αλλά και συνολικά των εργαζομένων. Αυτό γίνεται σε μια περίοδο που αμφισβητούν έντονα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, πράγμα που θα το δείξουν και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ, που βλέπουν να ρίχνει όλες τις δυνάμεις του για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Αποτελεί συνέχεια των τρομοκρατικών και εκβιαστικών μέτρων, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους μαθητές, τα «αγροτοδικεία» που στήνουν για τους αγρότες σε όλη την Ελλάδα, οι διάφορες προβοκάτσιες, όπως αυτές που γνωρίσαμε κατά την επίσκεψη του αρχιφονιά των λαών Κλίντον και ο αγοραίος αντικομμουνισμός. Προσπαθούν να αποτρέψουν τη μετουσίωση της λαϊκής αγανάκτησης σε οργανωμένο Λαϊκό Μέτωπο, που θα βάλει τέρμα στην πολιτική τους. Ας γνωρίζουν, όμως, ότι τέτοιες ενέργειες δεν πτοούν τους κομμουνιστές, απεναντίας, χαλυβδώνουν τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μαζί με όλους τους εργαζόμενους, για τα κοινωνικά, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας.


Γ.Δ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ