Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προεκλογικός «πυρετός»

Ενώ οι συσκέψεις για την εκλογική προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ διαδέχονται η μία την άλλη, η κυβέρνηση επισήμως... διαμαρτύρεται για την «εκλογολογία»

Οι επιτροπές εκλογικής προετοιμασίας του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζουν πλέον πυρετωδώς. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση επισήμως διατείνεται ότι «δεν υφίσταται θέμα» εκλογών και μάλιστα προχωρεί σε συστάσεις περί αποφυγής της εκλογολογίας, «η οποία είναι απολύτως επιζήμια», όπως είπε χτες ο Δ.Ρέππας.

Ωστόσο, και το Σαββατοκύριακο που πέρασε, το θερμόμετρο της εκλογολογίας ανέβηκε στα ύψη, με τον πρωθυπουργό να πρωταγωνιστεί -και πάλι- στο σίριαλ. Αλλωστε, η αποστροφή του κ.Σημίτη κατά την ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ατόμων Τρίτης Ηλικίας, το Σάββατο, όπου είπε πως με την κατάθεση (αρχές Μάρτη) της αίτησης ένταξης η Ελλάδα «μπαίνει με το σπαθί της» στην ΟΝΕ, έδωσε τροφή για την αναθέρμανση πλήθους σεναρίων, καθώς θεωρήθηκε ως προαναγγελία «κλειδώματος» της ΟΝΕ και «ξεκλειδώματος» της κάλπης. Ετσι, δεν έχει μείνει πλέον καμία ημερομηνία, από τα τέλη Μάρτη και μετά που να μην έχει εμφανιστεί σε διάφορα δημοσιεύματα ως πιθανός χρόνος διεξαγωγής των εκλογών...

Την ίδια ώρα ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι το θέμα του χρόνου διενέργειας των εκλογών θα τεθεί επί τάπητος για τον πρωθυπουργό μετά την ψήφιση του Κ.Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς και μετά τη διενέργεια των πανελλαδικών δημοσκοπήσεων, στα μέσα του Φλεβάρη, τις οποίες και αναμένει ο Κ.Σημίτης, για να λάβει τις αποφάσεις του.

Ας σημειωθεί, δε, ότι στη συντήρηση της εκλογολογίας συντελούν και παράγοντες εκτός Ελλάδας όσο κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο. Ετσι μετά τον Ντ' Αλέμα που με πρόσφατες δηλώσεις του, περίπου «καλωσόριζε» την Ελλάδα στην ΟΝΕ, σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβη χτες και ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ, με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», όπου φρόντισε να πλέξει το εγκώμιο του Κ.Σημίτη.

Ψηφοδέλτια και ετεροδημότες

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, όπως είπαμε το ΠΑΣΟΚ κινείται σε πυρετώδεις ρυθμούς εκλογικής προετοιμασίας, κάτι που δεν κρύβουν ούτε τα ίδια τα στελέχη του. Χτες συγκεκριμένα, πέραν της σύσκεψης του λεγόμενου «επικοινωνιακού» επιτελείου της κυβέρνησης, που συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ, υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, είχαν προηγηθεί συσκέψεις με αντικείμενο τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την προεκλογική διαφημιστική καμπάνια του κόμματος.

Στην πρώτη σύσκεψη (συμμετείχαν οι Κακλαμάνης, Τσοχατζόπουλος, Αυγερινός, Σκανδαλίδης, Νεονάκης, Κοσμίδης, Γείτονας, Θέμελης) οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ στις μονοεδρικές περιφέρειες και αποφασίστηκε ότι εκτός της εξ οφίτσιο ένταξης στο ψηφοδέλτιο των εν ενεργεία βουλευτών θα αναζητηθούν υποψήφιοι ευρύτερης... εμβέλειας και διεισδυτικότητας. Επίσης, αποφασίστηκε να προκηρυχτούν προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψήφιων βουλευτών «από τη βάση», κάτι πάντως που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τηρηθεί, αφού ο Κ.Σημίτης θέλει να αποφύγει τις εσωτερικές εντάσεις στο κόμμα του. Στην ίδια συνάντηση αποφασίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταφέρει να μετακινήσει 250.000 ετεροδημότες στις εκλογές, με έμφαση στις μονοεδρικές, ώστε να καταφέρει να κερδίσει έξι στις έξι...

Σε άλλη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, επίσης, χτες σε κομματικό επίπεδο, στη Χαρ. Τρικούπη υπό τον Κ.Σκανδαλίδη, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη της εκλογικής ετοιμότητας του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και αποφασίστηκε με τη διαφημιστική καμπάνια της κυβέρνησης να δοθεί έμφαση, πρώτον στην «ανάδειξη των μεγάλων έργων» (σσ: την Παρασκευή ετοιμάζεται η φιέστα με το Μετρό), δεύτερον να «προταχθεί το επίτευγμα της ΟΝΕ», και τρίτον να προπαγανδιστεί «το πρόσωπο του πρωθυπουργού»...

Στο γενικότερο εκλογολογικό κλίμα δε λείπουν και τα προσωπικά παιχνίδια πρωτοκλασάτων του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, χτες ο Γ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην οικονομία από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, εφόσον οι εκλογές γίνουν το Σεπτέμβρη. Παρατηρητές σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού έλεγαν ότι έχει έκδηλο ενδιαφέρον να προηγηθεί η υπογραφή της εισόδου στην ΟΝΕ και μετά να γίνουν εκλογές, διότι θέλει και ο ίδιος να καταγραφεί ως «πρωτομάστορας» της ΟΝΕ, κάτι που δε θα γίνει στην περίπτωση που προηγηθούν εκλογές τις οποίες θα έχει χάσει το ΠΑΣΟΚ...

Τέλος, η μάχη για μια θέση στο ψηφοδέλτιο φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα και στην περίφημη τακτική της «διεύρυνσης» του ΠΑΣΟΚ. Ετσι τουλάχιστον ερμήνευαν χτες κυβερνητικοί παράγοντες της απόφαση της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ να ταχθεί κατά της υποψηφιότητας του Β.Κοντογιαννόπουλου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ