Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Οπως αναμενόταν και όπως συνηθίζεται σε τέτοια σώματα, στο προσυνέδριο της ΝΔ για τους «θεσμούς και τη διαφάνεια» δεν έγινε κανένας ουσιαστικός διάλογος. Απλά δόθηκε η ευκαιρία σε κορυφαία στελέχη του κόμματος να αξιοποιήσουν το βήμα του για να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για το θέμα, οι οποίες ήταν επανάληψη και συμπλήρωναν επί το συντηρητικότερο, αυτές που παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του.

* * * * *

Ομως οι ομιλίες των στελεχών εκφωνούνταν σε άδειες καρέκλες, αφού ελάχιστοι από τους 2-3.000 προσκεκλημένους βρίσκονταν στην αίθουσα. Οι περισσότεροι προτιμούσαν να περιφέρονται στους διαδρόμους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και να «συσφίγγουν τις σχέσεις τους» με τους βουλευτές ή επίδοξους υποψηφίους βουλευτές.

* * * * *

Αν έχει κάποια αξία να αναφερθεί κανείς στις απόψεις και στις θέσεις που εκφράστηκαν από ορισμένα ηγετικά στελέχη, είναι γιατί επιβεβαιώνουν την ομοφωνία τους σε νεοφιλελεύθερες και νεοσυντηρητικές λύσεις. Για παράδειγμα, η Ντ. Μπακογιάννη πλειοδότησε στην πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος επί το ληστρικότερον και τη συγκεκριμενοποίησε. Είπε ότι το νέο, μεικτό εκλογικό σύστημα πρέπει να προβλέπει «το 1/3 των βουλευτών να εκλέγεται με λίστα σε επίπεδο περιφέρειας και τα 2/3 των βουλευτών από στενές μονοεδρικές περιφέρειες». Υπέρ του πλουραλισμού δηλαδή και της γνήσιας και ανόθευτης έκφρασης του λαού...

* * * * *

Ο Γ. Βαρβιτσιώτης προχώρησε ένα βήμα περισσότερο την πρόταση του Κ. Καραμανλή για ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή και πρότεινε ο βουλευτής που θα αναλαμβάνει υπουργικό αξίωμα να χάνει τη βουλευτική του ιδιότητα. Προφανώς για να μην τον απασχολούν καθόλου στην εκτέλεση των καθηκόντων του οι ενοχλητικές φωνές «από τα κάτω».

* * * * *

Ο Γ. Αλογοσκούφης εκτίμησε ότι «ένα από τα κυριότερα προβλήματα της νέας εποχής, θα είναι η ολιγοπωλιακή διάρθρωση σημαντικών οικονομικών κλάδων. Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο οδηγούν σε δημιουργία "πρωταθλητών" μπροστά στους οποίους θα ωχριούν οι μικρές εθνικές επιχειρήσεις». Προκειμένου να δείξει ότι η πολιτική της ΝΔ έχει και ανθρώπινο πρόσωπο, πρότεινε μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το «φάρμακο» για την προστασία των καταναλωτών, «την ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους», μέσα από τη συγκρότηση διαφόρων επιτροπών (ενέργειας, κεφαλαιαγοράς, τηλεπικοινωνιών, ανταγωνισμού, κ.ά.)!

* * * * *

«Η εγκληματικότητα ενισχύεται και από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, που τα τελευταία χρόνια έχει μεταβληθεί σε βασικό κέντρο υποδοχής οικονομικών προσφύγων. Η παρουσία τους έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση της εγκληματικότητας...». Αυτή ήταν η θέση που εξέφρασε κατά την ομιλία του στο προσυνέδριο της ΝΔ, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Β. Μακρής. Οταν η «τυφλή» Δικαιοσύνη ξεκινά από τέτοιες αφετηρίες, η απονομή δικαιοσύνης καθίσταται τουλάχιστον προβληματική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ