Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιχτός, γόνιμος διάλογος με τους παρευρισκόμενους

Αμέσως μόλις τελείωσε την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από μέλη και φίλους του Κόμματος. Παραθέτουμε ορισμένες απ' αυτές, καθώς και τις απαντήσεις που δόθηκαν.

Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε η Αλέκα Παπαρήγα ήταν αν έχουν θέση στο Μέτωπο άλλες πολιτικές δυνάμεις και απάντησε: «Βεβαίως έχουν θέση στο Μέτωπο κι άλλες πολιτικές δυνάμεις και αυτό θέλουμε. Ομως, πρέπει να υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο συμφωνία ότι θα αντιστρατευτούν με το μονοπωλιακό κεφάλαιο και σήμερα τα άλλα υπάρχοντα κόμματα δεν το έχουν αυτό. Είναι όμως απαραίτητη προϋπόθεση».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το ΚΚΕ πιστεύει ότι θα υπάρξει νέα επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Η επίθεση στη Γιουγκοσλαβία συνεχίζεται. Το Κοσσυφοπέδιο είναι προτεκτοράτο, υπάρχει το εμπάργκο, οι προβοκάτσιες, ξύνονται πληγές εκεί. Γίνονται προσπάθειες για ολοκληρωτική διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Τώρα αν θα υπάρξει κι άλλη επίθεση με βόμβες δεν το γνωρίζουμε, φαίνεται όμως πως στα Βαλκάνια θα συνυπάρχει η οικονομική, με την πολιτική και τη στρατιωτική βία. Και μην ξεχνάμε ότι η ιμπεριαλιστική πολιτική προϋποθέτει την ωμή βία».

Σε ερώτηση για την απλή αναλογική και τις επόμενες κινήσεις του ΚΚΕ, δόθηκε η εξής απάντηση: «Συμφωνήσαμε με κάποια κόμματα να ασκήσουμε πίεση στη Βουλή. Το ζήτημα όμως είναι ζήτημα πάλης. Και πρέπει να πάρει θέση και το μαζικό λαϊκό κίνημα. Εμείς δε διεκδικούμε την απλή αναλογική για να εκλέξουμε περισσότερους βουλευτές και να τους καταθέσουμε μετά στο ΠΑΣΟΚ. Τα άλλα κόμματα αδυνατίζουν το αίτημα, όταν μιλάνε για μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».

Για το ποιες είναι οι σχέσεις με τα άλλα κομμουνιστικά κόμματα της Ανατολικής Ευρώπης, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε πως υπάρχουν σχέσεις πολύπλευρες, ανταλλαγής επισκέψεων, πείρας, απόψεων, δράσης και αλληλεγγύης και κάλεσε όλους να δουλέψουν για την ενδυνάμωση των κομμουνιστικών κομμάτων αυτών των χωρών, αφού έτσι θα δοθεί καλό χέρι βοήθειας και στα χτυπημένα κινήματά τους.

Τέλος, η Αλέκα Παπαρήγα ρωτήθηκε για την εκτίμηση του ΚΚΕ για το ποιος θα κερδίσει τις επικείμενες εκλογές. Απάντησε: «Δεν μπαίνουμε σ' αυτή τη λογική. Είναι ενδιαφέρουσα η πρόβλεψη αλλά πολιτικά είναι λάθος. Ο λαός πρέπει να δει τι επιλογή θα κάνει, με βάση την ταξική του θέση, την πείρα, τις ανάγκες του. Να κάνει αποτίμηση της δεκαετίας, να σκεφτεί αν μπορεί να βγει κάτι καλό απ' αυτή την πολιτική και να αποφασίσει. Εμείς λέμε να ψηφίσει ΚΚΕ, να συσπειρωθεί με τους κομμουνιστές, σε ένα κοινό μέτωπο. Αυτό είναι το κλειδί και αισιοδοξούμε, γιατί είμαστε ετοιμοπόλεμοι και έτοιμοι για θυσίες, έτοιμοι να υπερβούμε εαυτόν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ