Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η καλύτερη «επένδυση» η ψήφος στο ΚΚΕ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή στην Κοζάνη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιοδεία του Σπ. Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην Κοζάνη, όπου συμμετείχε και μίλησε σε συγκεντρώσεις και συσκέψεις στην πόλη, αλλά και στα Σέρβια και σε χωριά της περιοχής.

Σε όλες τις ομιλίες του ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των εκλογών, επισημαίνοντας ότι η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίζεται από μεγάλες υποσχέσεις, διορισμούς, μονιμοποιήσεις και ρουσφετολογικές προσλήψεις, στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή οργιάζει η χρησιμοποίηση των δημοσκοπήσεων για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Κατήγγειλε στο λαό της περιοχής πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός υποθάλπουν την εκλογολογία και αναπαράγεται αυτή η συζήτηση με αντικειμενικό σκοπό τον αποπροσανατολισμό, την καλλιέργεια αυταπατών για την ευκολότερη πώληση, από την κυβέρνηση, ψεύτικων ελπίδων. Κατήγγειλε ακόμα πως εκμεταλλεύονται την ίδια την κρίση που με την πολιτική τους δημιουργούν.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις ομιλίες του Σπ. Χαλβατζή είναι και τα παρακάτω: «Υπόσχονται στους πάντες τα πάντα για να ληστέψουν την ψήφο τους, για να κουρσέψουν τη συνείδησή τους. Απευθύνονται σε ανέργους για να διαμορφώσουν νέα κατάσταση με τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού 15.000 ανθρώπων. Πενήντα πέντε από τη λήξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου ετοιμάζουν μια φιέστα, να μοιράσουν 3.000 μετάλλια σε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για να δείξουν ότι τους νοιάζονται. Οσους, τέλος πάντων, έμειναν ακόμα στη ζωή, τώρα το θυμήθηκαν κι αυτό, προεκλογικά. Είναι άλλη μια προσπάθεια καπηλείας της Εθνικής Αντίστασης, χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού».

Αναφορικά με την ΟΝΕ ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε στις ομιλίες του: «Φιλολογία αναπτύσσεται για το "κλείδωμα" ή όχι της δραχμής στην πορεία προς την ΟΝΕ, για τα "καλά" που θα έχει η ένταξη της χώρας σ' αυτή. Προσπαθούν, με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης, να χρωματίζουν με ρόδινα χρώματα την άθλια πραγματικότητα, που βιώνουν οι εργαζόμενοι, η φτωχή αγροτιά, η μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Αλλά δε λένε στο λαό ότι από την επομένη της ένταξης η οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων θα επιδεινωθεί. Οτι τα χειρότερα μέτρα κατά των εργαζομένων, του λαού έρχονται μετά την ΟΝΕ».

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση του ελληνικού λαού υπογράμμισε: «Ο χειμώνας είναι βαρύς για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, για εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, συνταξιούχους, μισθοσυντήρητους, νεολαίους. Το 22% του ελληνικού λαού ζει κάτω από το όριο της ανεκτής διαβίωσης. Η μονόπλευρη λιτότητα δεν έχει τέλος. Η ανεργία διογκώνεται, ξεπέρασε το 11,5% με επίσημα στοιχεία. Η αγροτική παραγωγή περιορίζεται και συρρικνώνεται το εισόδημα της αγροτικής οικογένειας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνθλιβόμενες από πολυκαταστήματα και πολυεθνικές επιχειρήσεις, βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μονοπωλιακές επιχειρήσεις διεισδύουν σταθερά στο χώρο της υγείας, της πρόνοιας και ασφάλισης. Η εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" διώχνει τα παιδιά από το λύκειο. Ηλιόλουστες μέρες υπάρχουν για το μεγάλο κεφάλαιο, τις πολυεθνικές και τους τζογαδόρους του Χρηματιστηρίου. Τα βήματα υποτέλειας της κυβέρνησης στις επιταγές, εντολές και υποδείξεις των Ευρωαμερικάνων συνιστούν κίνδυνο για το λαό και τον τόπο. Ηδη τα "ανοίγματα" προς την Τουρκία είναι γοργά και γίνονται κάτω από την πίεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών».

Ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε όμως και στην «απέναντι όχθη»: «Απέναντι σε όλα αυτά αναπτύσσεται η συσπείρωση ευρύτερων αγωνιστικών δυνάμεων και ανθρώπων, οι οποίοι μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν αδρανείς και θεωρούσαν ότι καλά ή σχεδόν καλά προχωρούν όλα. Σήμερα όμως ανησυχούν για την κατάσταση και την πορεία της χώρας. Κατανοούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις σε κοινωνικά αγαθά όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, το ξεπούλημα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη και την άμυνα της χώρας είναι πολλαπλά επικίνδυνα για το λαό και τον τόπο. Οτι οι συνεχείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης στους Ευρωαμερικανούς, στη λογική της "νέας τάξης", η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, μόνο δεινά θα φέρουν για τον τόπο. Ανησυχούν, και την ανησυχία τους τη μετατρέπουν σε συσπείρωση, σε δράση ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Κατανοούν ότι η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές αλλαγές. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Πιστεύουν ότι απαιτείται ένα μέτωπο λαού και νεολαίας απέναντι σε όλα αυτά. Και ότι θα έχει αυτό στόχο του τα μονοπώλια, την ιμπεριαλιστική αντίληψη και πρακτική. Θα υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία. Η ενδυνάμωση των ενωτικών αγώνων, η ενίσχυση της αντίστασης του λαού, η περιφρούρηση των δημοκρατικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών είναι σήμερα καθήκον πρώτης γραμμής. Η ενίσχυση αυτής της κατεύθυνσης βοηθά να μετατρέπεται σε συνειδητή οργανωμένη δράση».

Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής δεν παρέλειπε να καλεί τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να εντείνουν τις προσπάθειές τους, να αναπτύξουν παραπέρα τη διάδοση του «Ριζοσπάστη», να προωθήσουν αποτελεσματικότερα τις θέσεις, την πολιτική, τις προτάσεις του ΚΚΕ. Να συμβάλουν ώστε να φτάσει μακριά η φωνή του Κόμματος και να πείσουν ότι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, και στις βουλευτικές εκλογές, είναι η καλύτερη «επένδυση» που έχουν να κάνουν οι εργαζόμενοι τούτη τη χρονιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ