Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τέσσερα αερόστρωμνα για το Αιγαίο

Υπογράφηκαν χτες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι συμβάσεις για την προμήθεια τεσσάρων αερόστρωμνων, τα δύο ρωσικής κατασκευής και τα άλλα δύο ουκρανικής. Πρόκειται για πλοία ταχείας μεταφοράς που λειτουργούν με αεροστροβίλους.

Η παράδοση του πρώτου ουκρανικού πλοίου θα γίνει σε 12 μήνες και του δεύτερου σε 14 μήνες, ενώ των ρωσικών σε 12 και 18 μήνες αντίστοιχα. Το καθένα από αυτά τα πλοία έχει δυνατότητα μεταφοράς ωφέλιμου φορτίου 150 τόνων, δηλαδή 3 μέσων αρμάτων μάχης ή 10 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού ή 500 στρατιωτών. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν φθάνει τα 60 μίλια και έχουν αυτονομία 500 ναυτικών μιλίων με πλήρες φορτίο και μέση ταχύτητα 45 μίλια. Χαρακτηριστικό των πλοίων αυτών είναι ότι μπορούν να αιωρηθούν και να κινηθούν πάνω στην ξηρά προσπερνώντας εμπόδια μέχρι 1,5 μέτρου. Το συνολικό κόστος της σύμβασης με την ουκρανική πλευρά ανέρχεται σε 32 δισ. δραχμές και με τη ρωσική σε 33 δισ. δραχμές.

Η συντήρηση και επισκευή των αεροστροβίλων θα γίνεται από την ΕΑΒ. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο, με την προμήθεια των πλοίων αυτών, που θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, καλύπτεται ο στρατηγικός στόχος για την ταχεία μεταφορά ενόπλων δυνάμεων σε οποιοδήποτε σημείο του αιγαιοπελαγίτικου χώρου. Επίσης, πρόσθεσε ότι στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται και η προμήθεια από τη Μ. Βρετανία αριθμού μικρών αερόστρωμνων τύπου Μ-10, που μπορούν να μεταφέρουν 50-70 στρατιώτες το καθένα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ