Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ
Με γοργά βήματα σε ελληνοτουρκικό διάλογο εφ' όλης της ύλης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Επιτυγχάνονται οι διαδικασίες των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι (10/11 Δεκέμβρη 1999), που αφορούν την «ευρωπαϊκή πορεία» της Τουρκίας, και στο χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου επανέφερε στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) την πρόταση για «επιτροπή σοφών», ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα δημιουργηθούν δύο νέοι μηχανισμοί «συνεργασίας» στα Υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία. Από πλευράς της ΕΕ, οι 15 ΥΠΕΞ ενέκριναν ομόφωνα και χωρίς συζήτηση τη «στρατηγική ενισχυμένου πολιτικού διαλόγου», με την Αγκυρα, ενώ προωθείται «ενιαίο πλαίσιο για το συντονισμό όλων των πηγών κοινοτικής προενταξιακής χρηματοδοτικής ενίσχυσης» της ΕΕ προς την Τουρκία, που θα έχει τεθεί σε ισχύ μέχρι το Σεπτέμβρη του 2000. Η ελληνική πλευρά, στα πλαίσια του «νέου πρίσματος του Ελσίνκι» (Γ. Παπανδρέου) επιτυγχάνει τις διαδικασίες για ελληνοτουρκικό διάλογο εφ' όλης της ύλης, αφού οι «νέοι μηχανισμοί» που θα πλαισιώνουν την «επιτροπή σοφών» θα «υποδαυλίσουν» το διάλογο, τόσο για θέματα εξωτερικής πολιτικής (Κυπριακό) όσο και για θέματα Αμυνας (Αιγαίο).

Ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου είχε και ανάλογες διμερείς επαφές με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Γερμανό επίτροπο Γκ. Φερχόγκεν και τον στρατοκράτη της ΕΕ Χ. Σολάνα, πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ. Οσον αφορά τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, χτες οι 15 ΥΠΕΞ αποφάσισαν ομόφωνα τη σύγκληση της πρώτης ξεχωριστής συνεδρίασης των 15 υπουργών Αμυνας της ΕΕ, τέλη Φλεβάρη στη Λισαβόνα (Πορτογαλία).

Αντίθετα με τα λεγόμενα στην Αθήνα, ο Γ. Παπανδρέου αναγνώρισε χτες ότι η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ αποτελεί βασικό στόχο της εξάμηνης πορτογαλικής προεδρίας της ΕΕ, αφού «θα εστιάσουμε την προσοχή μας στην άμυνα της ΕΕ που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα». Ο Ελληνας ΥΠΕΞ εκτιμά ότι η στρατιωτικοποίηση «θα ξεπερνά τις εντολές του Αμστερνταμ», αλλά «αυτό δεν είναι εμπόδιο, αφού, μετά από κάποια εμπειρία, οι νέες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να αποτυπωθούν στα κείμενα της νέας Διακυβερνητικής Διάσκεψης (ΔΔ)», η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2000. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις επιταγές του Ελσίνκι «θα πρέπει να έχουν δημιουργηθεί, έως το Μάρτη του 2000, τα συμφωνηθέντα μεταβατικά όργανα και ρυθμίσεις», μηχανισμός που θα τελεί υπό την ξεχωριστή αρμοδιότητα του στρατοκράτη πολυθεσίτη της ΕΕ Χ. Σολάνα.

Το Συμβούλιο επανήλθε χτες στην «ανάγκη» ύπουλης χρηματοδότησης της σερβικής αντιπολίτευσης, η οποία όμως θα πρέπει να «ενοποιηθεί», ενώ ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «καθυστέρηση» από πλευράς ΕΕ, της περιβόητης «βαλκανικής ανασυγκρότησης», που είχε χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα την εποχή του ΝΑΤΟικού πολέμου κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Τέλος, εκκρεμής παραμένει και μετά το χτεσινό Συμβούλιο η υπόθεση εμπορικής κατοχύρωσης του ελληνικού ούζου και της ρετσίνας καθώς και της ιταλικής γκράντας, αφού η Ν. Αφρική επιδεικνύει «υπερήφανη αδιαλλαξία» (Γ. Ανωμερίτης), και επιμένει, με την «επιτήδεια ουδετερότητα» της Κομισιόν, στη μονομερή απαίτηση παραγωγής και διεθνούς εμπορίας των ανωτέρω προϊόντων.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να οξύνει την έντονη διαμάχη για τα ελληνοτουρκικά, που έχει ξεσπάσει με τον πρώην ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλο, ιδίως μετά την κυριακάτικη συνέντευξη του τελευταίου στην εφημερίδα «Απογευματινή» και, ερωτηθείς, δήλωσε ότι καλύπτεται από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, προσθέτοντας ότι «όλες οι εποικοδομητικές προτάσεις από κόμματα και πρώην υπουργούς θα αξιολογηθούν καταλλήλως» και ότι «τα όργανα του ΠΑΣΟΚ λειτουργούν». Αντ' αυτού έβγαλε ένα εκτενές λογύδριο για τα πλεονεκτήματα του «μετά το Ελσίνκι νέου πορίσματος και νέου κλίματος», που έχει δημιουργηθεί στην ελληνοτουρκική «συνεργασία» και την «επαναπροσέγγιση» των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως «πλεονέκτημα» γι' αυτήν την ευρωπαϊκή προενταξιακή πορεία της Τουρκίας, την οποία, μάλιστα, χαρακτηρίζει «νέο εργαλείο» υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Γι' αυτό το λόγο υπερψήφισε, χωρίς καν συζήτηση, τη χτεσινή απόφαση για «ενισχυμένο πολιτικό διάλογο» ΕΕ - Τουρκίας, που περιλαμβάνει επαφές σ' όλα τα επίπεδα, πολυμερείς και διμερείς, από πολιτικούς διευθυντές μέχρι υπουργικές συνεδριάσεις, με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς και κανονική και απρόσκοπτη επαναλειτουργία του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας που θα «εποπτεύει» της όλης διαδικασίας. Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά έχει προαναγγείλει την άρση όλων των επιφυλάξεών της, άνευ όρων, στην κοινοτική χρηματοδότηση της Αγκυρας ύψους δύο δισ. Ευρώ (700 δισ. δραχμές) σε «βοήθεια» και δάνεια για την επόμενη πενταετία. Σε επίπεδο ΕΕ, η Ελλάδα δεν έχει εμφανή και άμεσα οφέλη, αφού ενδεχόμενος διάλογος εφ' όλης της ύλης, προωθείται με ξεχωριστούς, διμερείς, «νέους μηχανισμούς», που «θα» αποδώσουν, αν αποδώσουν, μη αντισταθμιστικά στις ελληνικές υποχωρήσεις «καλής θέλησης» στις Βρυξέλλες. Ο Γ. Παπανδρέου είχε διμερή συνάντηση με τον Χ. Σολάνα, τόσο για την Τουρκία όσο και για την Κύπρο, και σύμφωνα με μια σιβυλλική δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ «ο Χ. Σολάνα έχει ιδιαίτερο ρόλο για την Κύπρο»(!!!)

Τα Κυπριακά συζητήθηκαν και στη διμερή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον αρμόδιο επίτροπο Γκ. Φερχόγκεν, όπου η ελληνική πλευρά επανέλαβε την πρόταση Κληρίδη για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επέστησε «προσοχή για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους» (Γ. Παπανδρέου) και πρότεινε «χρηματοδότηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με κοινοτικά κονδύλια» στα πλαίσια της νέας «εταιρικής σχέσης» ΕΕ - Κύπρου που δρομολογείται μετά το Ελσίνκι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ