Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Το "πνεύμα" της Μαδρίτης

Το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης δεν άλλαξε τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας, που εξακολουθεί να ζητά νέο καθεστώς στο Αιγαίο

Το "πνεύμα" της Μαδρίτης απ' ό,τι φαίνεται "στοίχειωσε" και πλανάται πάνω από Αθήνα και Αγκυρα. Το "κοινό ανακοινωθέν" Σημίτη - Ντεμιρέλ δε δημιούργησε "μια νέα σελίδα" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως τότε έλεγε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η Αγκυρα συνεχίζει να προβάλλει σαφέστατα τις πάγιες θέσεις για την επανεξέταση του καθεστώτος στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, αντιμετωπίζει σε χαμηλούς τόνους τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, όπως του υπουργού Εξωτερικών Ι. Τζεμ, ο οποίος έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των βραχονησίδων.

Παράλληλα, ο τουρκικός Τύπος, όπως επίσης και ο αρμόδιος για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό Ινάλ Μπατού αντιμετώπισαν με σκληρό τρόπο τις τοποθετήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού για τις σχέσεις των δύο χωρών και το Κυπριακό, που έκανε στη Θεσσαλονίκη

Η εφημερίδα "Μιλιέτ" - για παράδειγμα - έκανε τις δηλώσεις Σημίτη πρώτο θέμα και κατηγορεί τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι μίλησε για απειλή πολέμου, αν η Τουρκία επιχειρήσει να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς στην Κύπρο. "Επίσημη απειλή από την Αθήνα", γράφει η εφημερίδα και σχολιάζει ότι "ο Σημίτης κλιμακώνει την κρίση των πυραύλων". Οι άλλες εφημερίδες ωστόσο δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού. Την ίδια ανάγνωση με τη "ΜΙΛΙΕΤ" έκανε και ο βοηθός υφυπουργός κ. Ινάλ Μπατού που χαρακτήρισε "ανεύθυνες", τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού.

Μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Μπατού είπε ότι "οι πολιτικοί άνδρες δεν πρέπει να προφέρουν τόσο εύκολα τη λέξη πόλεμος". Ο κ. Μπατού υπεύθυνος του τμήματος για την Κύπρο και την Ελλάδα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγόρησε την Αθήνα ότι "προκάλεσε την κρίση με τους ρωσικούς πυραύλους". "Η Τουρκία δε θα επιτρέψει οι πύραυλοι αυτοί να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής", για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υποστήριξε ο κ. Μπατού.

Μετά από όλα αυτά, η ερώτηση για το τι έχει απομείνει από το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης είναι εύλογη. Η απάντηση, πάντως, που έσπευσε να δώσει ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, μάλλον δεν είναι ικανοποιητική. "Το πνεύμα του κειμένου, είπε ο υπουργός υπάρχει, είναι ζωντανό. Αναζητεί όμως και στην Τουρκία, πρόσθεσε ο υπουργός, κάποιο σώμα πολιτικής για να κατοικήσει εντός αυτού".

Για την ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, όπως φαίνεται από την τοποθέτηση του Δ. Ρέππα, το πνεύμα της Μαδρίτης δε βρίσκει "κατάλληλο πολιτικό" σώμα στην Τουρκία προκειμένου να μετουσιωθεί και να προσφέρει τις ευεργετικές του συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Ομως, το πολιτικό "σώμα" της Τουρκίας, είναι δεδομένο και στην ουσία του αναλλοίωτο, με αυτό που διαπραγματεύτηκε η Αθήνα, με τη βοήθεια των Αμερικανών, το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης, προσφέροντας στην Αγκυρα διαπιστευτήρια "καλής θέλησης".

Το πνεύμα της Μαδρίτης λοιπόν, έστω κι αν κακοποιείται από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, υπαγορεύει στην ελληνική εξωτερική πολιτική την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει. Αλλωστε, το πνεύμα αυτό "εκπορεύεται" από την Ουάσιγκτον, γεγονός που δεν επιτρέπει σκέψεις αμφισβήτησής του από την ελληνική κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό, οι "σοφοί" εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν (η προοπτική είναι ανοιχτή, είπε ο Δ. Ρέππας), έστω κι αν ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος θέλει να "κάνει τον δύσκολο". Οι "αντιρρήσεις" του αναμένεται να καμφθούν, είτε μέσα σε αυτή τη βδομάδα που θα συναντήσει τον απεσταλμένο του Χόλμπρουκ για το Κυπριακό, είτε μέχρι τα τέλη του μήνα, όταν θα συναντήσει στη Ν. Υόρκη, όπου θα μεταβεί για τη ΓΣ του ΟΗΕ, την Αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών Μ. Ολμπράιτ.

Στις "στενές" αυτές επαφές με τους Αμερικανούς, όπως υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών - και - ο Θ. Πάγκαλος θα "πειστεί" πως η σκληρή τακτική της Αγκυρας δεν είναι ένδειξη "κακής πίστης" προς την Ελλάδα, αλλά διαπραγματευτικός ελιγμός για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων στην ευρωτουρκική προσέγγιση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ