Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εσπασε τον αποκλεισμό κι έβγαλε στον αέρα τη φωνή των εργατών

Στη διάρκεια της μεγάλης απεργιακής διαδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, στελέχη του ΠΑΜΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «θάψιμο» της απεργίας και τη διαστρέβλωση του χαρακτήρα και της μαζικότητάς της από τα Μέσα Ενημέρωσης, πραγματοποίησαν συμβολική δράση στα γραφεία της ΕΤ - 3. Παρενέβησαν ζωντανά στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων και μετέδωσαν απεργιακό δελτίο του ΠΑΜΕ σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα, κατήγγειλαν την απόφαση της ΕΣΗΕΜ-Θ να μη συμμετάσχει στην απεργία με αποτέλεσμα να υπονομεύσει πανελλαδικά την απεργία του κλάδου των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Αυτή η ολιγόλεπτη παρέμβαση - συμβολική κατάληψη που έκανε το ΠΑΜΕ στάθηκε η αφορμή για τη λυσσαλέα, χυδαία και συντονισμένη επίθεση που ακολούθησε από την ΕΤ - 3, την εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» και την ΕΣΗΕΜ-Θ, που βρήκαν υποστηρικτή τον εκπρόσωπο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. και τη «Χρυσή Αυγή». Τι έγραψαν και είπαν, λοιπόν, αναπαράγοντας τα όσα «κατήγγειλε» η ΕΤ - 3 περί βίαιης εισβολής και πρόθεσης να εμποδιστεί η μετάδοση του Δελτίου ειδήσεων: Οτι η ενέργεια αυτή θύμισε ...σκοτεινές εποχές για τον Τύπο. Οτι έγινε «βίαιη κατάληψη τηλεοπτικού χρόνου σε δελτία ειδήσεων», ανακάλυψαν «μειοψηφίες που θέλουν να επιβάλουν την άποψή τους», «παραταξιακές απεργιακές κινητοποιήσεις», «αντιδημοκρατική συμπεριφορά», «επέμβαση στην κρίση των δημοσιογράφων», κ.ά. Ρεσιτάλ έδωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης όταν μίλησε για «πρωτοφανή τραμπουκισμό με την εισβολή του ΠΑΜΕ στο στούντιο της ΕΤ - 3» και πρόσθεσε πως «εισβολή σε στούντιο τηλεόρασης είχαμε να δούμε από την εποχή της χούντας».

Η απάντηση του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ απαντά σε ανακοίνωσή της: «Είναι κατάπτυστο το κείμενο της ΕΤ - 3, που αναπαράγουν η ΕΣΗΕΜ-Θ που υπονόμευσε την πανελλαδική απεργία των δημοσιογράφων, αρνούμενη να κηρύξει απεργία, η εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" (και προφανώς έπονται και άλλοι) καταγγέλλοντας το ΠΑΜΕ για αντιδεοντολογική, αντιδημοκρατική συμπεριφορά, γιατί απαίτησε το αυτονόητο που αποτελεί απαγορευμένο είδος για την τηλεόραση: την ενημέρωση του κοινού ότι σήμερα μια μεγάλη απεργία συνέβη στην Ελλάδα, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Μια είδηση που χτες σχολιαζόταν από τους FINANCIAL TIMES του Λονδίνου αλλά έπεσε στο καλάθι των αχρήστων των ελληνικών καναλιών».

«Οι τηλεοπτικές συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό, ιδιοκτησία του ελληνικού λαού», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι η δημόσια τηλεόραση δεν έχει κανένα δικαίωμα «να "θάβει" ειδήσεις που θίγουν τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών (π.χ. Καζίνο Θεσσαλονίκης και λοιπές μεγάλες επιχειρήσεις που ό,τι κι αν γίνει σ' αυτές έχουν άσυλο από τα ΜΜΕ) που διαφημίζονται μέσω αυτής και αποτελούν χρυσοφόρους πελάτες της».

«Κύριοι, ιδιοκτήτες της ενημέρωσης, το γνωρίζουμε: Η απεργία αυτή δεν άρεσε καθόλου στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων, στην κυβέρνηση, στη ΝΔ, στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που - έμμεσα αλλά σαφώς - άνοιξαν το δρόμο για διώξεις απεργών. Το ΠΑΜΕ όμως δε χωρά στο τσεπάκι σας. Ενημερώνει και θα ενημερώνει τους εργαζόμενους, δικαίωμα που εσείς τους το αρνείστε επί της ουσίας», καταλήγει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σημειώνει σχετικά: «Ας μας πουν αλήθεια τι είναι βίαιο: Η ολιγόλεπτη παρέμβαση μελών του ΠΑΜΕ στη διάρκεια δελτίου ειδήσεων στην ΕΤ - 3; `Η οι απολύσεις, οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους ("Μακεδονία", Δημοτικά Μέσα, κ.α.) που παλεύουν να επιβιώσουν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και δραματικής αύξησης του κόστους ζωής»;

Και παρακάτω συνεχίζει: «Τους τη χαρίζουμε τη δημοκρατία που θα μας οδηγήσει να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά γεράματα για να πάρουμε σύνταξη, αν τελικά τα καταφέρουμε.

Οσο υπάρχουν δημοσιογράφοι που υπηρετούν τη νομιμότητα της σιωπής και της συνενοχής, τη νομιμότητα των εργοδοτών, θα υπάρχουν και δημοσιογράφοι που με κάθε τρόπο θα υπερασπίζονται το δικαίωμα στην ολόπλευρη δημοκρατική ενημέρωση, το δικαίωμα στη ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια.

Συνεχίζουμε. Αδεια για τη δράση μας παίρνουμε μόνο από τις ανάγκες μας. Οχι από τους εργατοπατέρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ