Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΝΗΣΙΑ
Αποφασιστικό «όχι» στην αντιλαϊκή πολιτική

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στη Μυτιλήνη
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στη Μυτιλήνη
Την αντίθεσή τους στην αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης διαδήλωσαν εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους που συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε πολλά νησιά. Χαρακτηριστικά των κινητοποιήσεων ήταν η συμμετοχή αγροτών, μαθητών και νέων σε ηλικία εργαζομένων, ενώ υπήρξαν εργαζόμενοι που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε απεργία. Το «παρών» έδωσαν στις κινητοποιήσεις συμβασιούχοι και απολυμένοι.

Στη Λήμνο η συγκέντρωση έγινε στο λιμάνι της Μύρινας. Οι αγρότες από το Λιβαδοχώρι έφτασαν με πορεία τρακτέρ στο λιμάνι, όπου συναντήθηκαν με τους άλλες εργαζόμενους στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Εκεί χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, ενώ μίλησαν εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Κώστας Μαδινός και από την ΠΑΣΥ ο Αργύρης Χαρκότσικας. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία στη συγκέντρωση και των μαθητών από τα Λύκεια και το ΕΠΑΛ Μύρινας. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Μύρινας που κατέληξε στο Επαρχείο, όπου και παραδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Στην Κω έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν η παρουσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού και ειδικότερα των εργαζομένων στο ClubMed. Την κεντρική ομιλία έκανε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κω, Κική Μακρή, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω, Ιωάννα Λάμπρου.

Εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση της Μυτιλήνης, στην πλατεία Σαπφούς. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Βασίλης Γιανέλλης και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γιώργος Κελεπούρης. Με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα που στο επίκεντρό τους είχαν το αίτημα για δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση οι συγκεντρωμένοι κατέληξαν στο παράρτημα ΙΚΑ του νησιού.

Η παρουσία και συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων και της νεολαίας ήταν το ιδιαίτερο στοιχείο της απεργίας και της συγκέντρωσης που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της Ρόδου. Με πορεία και μπροστάρηδες τους απολυμένους της δημοτικής επιχείρησης του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ροδίων και το πανό τους, που έγραφε «Δικαίωμα στη δουλειά, δικαίωμα στη ζωή - μονιμοποίηση τώρα», οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στην Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου, όπου πραγματοποίησαν συμβολική περικύκλωση. Η πορεία κατέληξε στην Περιφέρεια Αιγαίου, όπου και έγινε ομιλία από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Γιάννη Σαρικά.

Μαζικά συμμετείχαν στην απεργία στη Σάμο οι συμβασιούχοι του νησιού, οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που απήργησαν για πρώτη φορά. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της Σάμου όπου μίλησαν από το ΕΚ ο Αντώνης Δράκος και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Σταμάτης Φιλιππής. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωπος των συμβασιούχων της Νομαρχίας και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σάμου. Ακολούθησε πορεία στο λιμάνι και την πλατεία Πυθαγόρα.

Στη Χίο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριάς και πορεία στους δρόμους της πόλης. Μαζική ήταν η παρουσία των εκτάκτων της αρχαιολογίας, μαθητών από το Συντονιστικό των Σχολείων του νησιού και των φοιτητών. Στη συγκέντρωση μίλησε το στέλεχος του ΠΑΜΕ Γιάννης Αμπαζής.

Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Ικαρία, ενώ πραγματοποιήθηκε μαζική απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Ευδήλου, με μεγάλη παρουσία νέων και μεταναστών. Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησε ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Λεωνίδας Καρούτσος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ της Σάμου (που είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία), του Συνδικάτου Οικοδόμων και των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ