Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΟΣ
Απαιτούμε μέτρα δραστικά για τα λαϊκά συμφέροντα

Στο βήμα ο κεντρικός ομιλητής
Στο βήμα ο κεντρικός ομιλητής
«Οι αγώνες των εργαζομένων δε δικάζονται, το δίκιο τους διεκδικείται στους δρόμους του αγώνα και κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να δικάσει τους εργατικούς αγώνες», τόνισε ανεβαίνοντας στο βήμα της προχτεσινής συγκέντρωσης ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και κεντρικός ομιλητής, δίνοντας έτσι εκ μέρους όλων των απεργών απάντηση στη βιομηχανία δικαστικών διώξεων που στήθηκε παραμονές της απεργίας.

«Η απεργία μας - συνέχισε - είναι από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών. Και είναι σημαντική όχι μόνο γιατί έχει υψηλά ποσοστά συμμετοχής, αλλά κυρίως γιατί δείχνει το δρόμο, δείχνει το τι πρέπει να κάνει η εργατική τάξη, την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούν τα λαϊκά στρώματα. Κάνει ένα αποφασιστικό βήμα στην υλοποίηση αυτού που λέμε πως "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"». Καταγγέλλοντας τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό που εξαπολύουν οι πλουτοκράτες και οι υπηρέτες τους, οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, εκβιάζοντας τους εργάτες να δεχτούν σκληρά και επώδυνα μέτρα, επισήμανε: «Σε ένα συμφωνούμε με όλους αυτούς. Πρέπει εδώ και τώρα να παρθούν δραστικά μέτρα χωρίς καμία αναβολή, όπως:

  • Μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν μέσω προσωρινών μορφών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και μαζικές προσλήψεις στην Παιδεία, στην Υγεία, στις άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, για να έχει ο κόσμος σταθερή δουλειά.
  • Γενναίες αυξήσεις των μισθών και συντάξεων. 1.400 ευρώ ο εθνικός μισθός, 1.120 ευρώ η σύνταξη και το επίδομα ανεργίας.
  • Δραστική μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 και 55, στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αμεση μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς.
  • Αμεση καταβολή μισθών, ημερομισθίων για χιλιάδες εργαζόμενους που οι εργοδότες τούς έχουν απλήρωτους.
  • Αμεση αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου στο 45% και άμεση καταβολή, επιστροφή των δισεκατομμυρίων που έχουν τσεπώσει σε βάρος του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων μας».

Μιλώντας για «τη συναίνεση και την πανεθνική συμφωνία» που ζητά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να προωθήσει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς υπογράμμισε: «Σε ένα μόνο προσκλητήριο κοινής δράσης απαντά το ΠΑΜΕ. Σε ένα μόνο κάλεσμα κοινής δράσης ανταποκρίνεται. Αυτό της οργάνωσης, της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος με στόχο την αντιμετώπιση, την ανατροπή της αντεργατικής θύελλας που έχουν εξαπολύσει εργοδότες - κυβέρνηση - ΕΕ».

Κάλεσε, δε, τους εργαζόμενους να παραμερίσουν κάθε αυταπάτη και «χωρίς κανένα αίσθημα ενοχής να διορθώσουν αποφασιστικά την ψήφο τους, παίρνοντας μέρος στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, για την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας». «Ούτε ώρα χαμένη, τόνισε. Αν αυτοί έχουν τα φερέφωνά τους σε κανάλια και εφημερίδες, εμείς είμαστε χιλιάδες κάθε μέρα στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά, στα σχολειά. Ανθρωπο τον άνθρωπο, πειστικά, υπομονετικά, να εξηγήσουμε τα μέτρα, να αποκαλύψουμε τους εκβιασμούς και τα διλήμματά τους. Σε κάθε τόπο δουλειάς, παντού, στήνουμε επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, επιτροπές του ΠΑΜΕ και τις μετατρέπουμε, τις κάνουμε ζωντανά κύτταρα ενημέρωσης, οργάνωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων». Ενώ αναδεικνύοντας το ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν τα σωματεία υπογράμμισε την ανάγκη για τη μαζικοποίησή τους, καλύτερη σύνδεσή τους με τους τόπους δουλειάς, την ανάγκη να εξελιχθούν «σε εργαλεία ενημέρωσης, παρέμβασης και κινητοποίησης για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Τα θέλουμε χώρους ζύμωσης, δημοκρατικής συζήτησης, ανάδειξης της πρότασης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης από αυτόν που ακολουθείται και που στο κέντρο του θα έχει τον εργαζόμενο λαό και την κάλυψη των αναγκών του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ