Σάββατο 19 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ορθωσαν πανεργατικό μέτωπο

Μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων έγινε στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Χιλιάδες εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν στην απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Χιλιάδες απήργησαν. Οι περισσότεροι στο πλαίσιο της απόφασης του συνδικάτου τους, αλλά και πάρα πολλοί γυρνώντας την πλάτη σε συμβιβασμένες πλειοψηφίες και γραφειοκρατικές σφραγίδες, αποδεικνύοντας τι σημαίνει «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Εστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι η επίθεση που έχουν εξαπολύσει έχει αντίπαλο το αποφασισμένο ταξικό εργατικό κίνημα που σπάει στην πράξη την απεργοσπασία των ξεπουλημένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που δίνει με επιτυχία μάχες κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, που διεκδικεί την ικανοποίηση των αιτημάτων του εργαζόμενου λαού, που προβάλλει διεκδικήσεις αντίστοιχες με τις σύγχρονες ανάγκες του και δεν ανέχεται να πληρώσει και πάλι για να ξεπεραστεί η κρίση των καπιταλιστών αφού προηγούμενα πλήρωσε και τα κέρδη τους που φούντωσαν την κρίση.

Προηγήθηκε, από νωρίς το ξημέρωμα, παγκινητοποίηση για την περιφρούρηση της απεργίας σε μια σειρά χώρους όπου η εργοδοσία, τα τσιράκια της και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, με απειλές και τρομοκρατία επιχειρούσαν να σπάσουν την απεργία και να εμποδίσουν τη συμμετοχή των εργατών.

Μάχη από τις 4 το πρωί


MotionTeam

Ετσι από τις 4 το πρωί οι απεργιακοί φρουροί έδιναν τη μάχη μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Εξω από το εργοστάσιο «Κατσέλης», στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, στάθηκαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του Βιομηχανικού Επισιτισμού και ξεσήκωσαν τους εργάτες, με αποτέλεσμα να απεργήσουν όλοι. Στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων και οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές έσπασαν στην πράξη την κατάπτυστη απόφαση του εργοδοτικού σωματείου για απεργοσπασία. Στο αεροδρόμιο, την Πρυτανεία και τη Φοιτητική Λέσχη του πανεπιστημίου, το Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων που από τις απειλές και την τρομοκρατία των εργοδοτών και των υποτακτικών τους εμποδίζονταν να απεργήσουν. Τελικά, με τη στήριξη του Σωματείου τους έσπασαν την εργοδοτική τρομοκρατία και μπήκαν στην απεργία.

Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι στα Τηλεφωνικά Κέντρα του ΟΤΕ που την ώρα της μάχης συσπειρώθηκαν με το Σωματείο τους, το ΣΕΤΗΠ, αλλά και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που επέλεξαν να σηματοδοτήσουν την κόντρα τους με τα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης, εργοδοσίας και ΕΕ, στήνοντας μπλόκο στο κατάστημα του «ΦΩΚΑ». Μάχη δόθηκε και έξω από τις σχολές του ΟΑΕΔ στην οδό Λαγκαδά, όπου σπουδάζουν εκατοντάδες νέοι που ήδη βρίσκονται στην παραγωγή και αποτελούν το φθηνό «ανειδίκευτο» και ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό, που αποτελούν κομμάτι της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης το οποίο οδηγείται να ενταχθεί στην «αγορά εργασίας» με εργασιακές συνθήκες Μεσαίωνα.

Ολοι αυτοί, με χιλιάδες ακόμη εργάτες άλλων κλάδων, όπως το Ξύλο, το Δέρμα, τους εργαζόμενους στον κλάδο του μετάλλου, τους Δασεργάτες, τους εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργία, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στους περιφερειακούς δήμους, στα ΜΜΕ, τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους σε προγράμματα «stage», τους οδηγούς φορτηγών, τους νέους εργαζόμενους φοιτητές και σπουδαστές, που παράλληλα με τις σπουδές τους υποχρεώνονται να δουλεύουν σε καθεστώς κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας για να μπορούν να καλύπτουν το κόστος των σπουδών τους, με τους απόμαχους της δουλειάς και τους αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ και συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση, συγκρότησαν τη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Ολοι μαζί, μια γροθιά, στρατεύθηκαν με το ΠΑΜΕ του αγώνα και της ανυπακοής, της ρήξης και της ανατροπής με την εξουσία των μονοπωλίων, στο δρόμο για τη διεκδίκηση της άλλης ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Με τα πανό και τα συνθήματά τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ασφάλιση και σύνταξη, μέτρα προστασίας των ανέργων, για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Και έστειλαν απειλητικό το μήνυμα προς το κεφάλαιο, τους εκφραστές και τους υπερασπιστές του, την κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τους συνδικαλιστές τους. «Με το ΠΑΜΕ μια γροθιά στον αγώνα η εργατιά» - «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «Εργάτες - αγρότες - φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Μπορούμε να νικήσουμε

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Αγαλμα του Βενιζέλου οι συνδικαλιστές που μίλησαν μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς περιέγραψαν την πιο άγρια επίθεση που δέχονται οι εργάτες, με τις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 4ωρα, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, καταστρατήγηση των ΣΣΕ, τρομοκρατία και απειλές στους τόπους δουλειάς, πολλά εργατικά ατυχήματα.

«Συνεχίζουμε. Κλιμακώνουμε. Με κάθε μορφή πάλης που θα αποφασίσουν οι εργάτες, ό,τι κι αν λένε οι καρεκλοκένταυροι της ΓΣΕΕ, των Εργατικών Κέντρων (ΕΚΘ, κλπ.). Αυτή είναι η μεγάλη σημασία της σημερινής απεργίας. Η απελευθέρωση από τα δεσμά των σφραγίδων, των θεσμών της εκμετάλλευσης. Δεν επαναπαυόμαστε. Στήνουμε το ΠΑΜΕ παντού, οργανώνουμε την επόμενη κλιμάκωση του αγώνα, στην επιχείρηση, στον κλάδο, πανεργατικά, μετωπικά. Είμαστε πλειοψηφία. Μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε», σημείωσε ο κεντρικός ομιλητής, Σ. Ζαριανόπουλος, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Ο. Ξενιτοπούλου από τα «STAGE», η Μ. Γκοτζαμάνη από το Βιομηχανικό Επισιτισμό, η Ι. Καλούση από τους εργολαβικούς καθαριστές και φύλακες, ο Α. Τσουραλάκης από τους δασεργάτες Μακεδονίας - Θράκης, ο Α. Μερκενίδης από τα Εμφιαλωμένα Ποτά, ο Δ. Βασιλειάδης από το εργοστάσιο του «Κατσέλη» και από τη σπουδάζουσα νεολαία ο εκπρόσωπος του ΜΑΣ Χ. Χείρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ