Τρίτη 18 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ανέστειλαν την απεργία που είχαν ήδη σπάσει

Πλήρης επιβεβαίωση των καταγγελιών που έκαναν από την πρώτη ώρα οι ταξικές δυνάμεις

Την αναστολή της απεργίας των δημοσιογράφων ανακοίνωσαν χτες το απόγευμα οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου. Μια απεργία την οποία είχαν υπονομεύσει πριν ακόμα την κηρύξουν, στηρίζοντας στην πράξη το σπάσιμό της από τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα. Τυπικά, η αναστολή ισχύει από χτες στις 6 μ.μ. έως και σήμερα στις 6 μ.μ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σχεδόν ως φυσική συνέπεια της στάσης που κράτησαν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού τις προηγούμενες μέρες. Ο,τι είχε συμβεί από την περασμένη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή συνεχίστηκε και το τελευταίο τριήμερο. Το Σάββατο το μεσημέρι, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Λίγο αργότερα είχε προγραμματιστεί να γίνει σύσκεψη συνδικάτων και ομοσπονδιών.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, ζήτησε να ληφθεί απόφαση για συνέχιση της απεργίας και με αυτή τη θέση να πάει η ΕΣΗΕΑ στη σύσκεψη. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και επικεφαλής της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων - Δούρειος Ιππος» (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ), Δ. Τρίμης, απλώς απέρριψε, χωρίς κανένα επιχείρημα, την πρόταση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας».

Την Κυριακή συνεδρίασε εκ νέου το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με παρόντα τα 10 από τα 11 μέλη, πλέον σε συνθήκες όπου η απεργία έχει ολοφάνερα σπάσει από τους μεγαλοεκδότες. Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ανέδειξαν τις ευθύνες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και εισηγήθηκαν τη συνέχιση της απεργίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την επιτυχία της (συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς για να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, οργάνωση της περιφρούρησης κ.ά.).

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ένα από τα μέλη της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων - Δούρειος Ιππος», η Δ. Κουντή, ψήφισε το σταμάτημα της απεργίας, εμποδίζοντας την ύπαρξη της αναγκαίας πλειοψηφίας (50%+1 επί των παρόντων) για τη συνέχισή της. Τελικά αποφασίστηκε ότι η απεργία συνεχίζεται, θεωρώντας ότι βρίσκεται σε ισχύ η προηγούμενη απόφαση. Ομως, και αυτή τη φορά δεν λήφθηκε κανένα μέτρο για την περιφρούρησή της.

Το Διασωματειακό, που συνεδρίασε στη συνέχεια, απλά νομιμοποίησε την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ανέφερε ότι δίνεται η άδεια στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα να μεταδίδουν ολιγόλεπτα δελτία ειδήσεων για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την ΕΡΤ. Αυτή η απόφαση ήταν αρκετή για «να ανοίξει το δρόμο» στα κανάλια για να μεταδώσουν πλήρη δελτία ειδήσεων.

Να σημειωθεί ότι το Διασωματειακό αποφάσισε επίσης πως εξαιρούνται από την απεργία δέκα εφημερίδες που κατά τη γνώμη του στήριξαν την απεργία. Με αλφαβητική σειρά αναφέρει τις εφημερίδες: «Αυγή», «Δρόμος της Αριστεράς», «Ελευθεροτυπία», «Ελλάδα Αύριο», «Εποχή», «Εφημερίδα των Συντακτών», «Κέρδος», «Ναυτεμπορική», «Πριν», «Ριζοσπάστης». Ηδη, όμως, απεργία δεν υπήρχε για καμία από τις εφημερίδες των διαφόρων συγκροτημάτων. Τελικά, νωρίς χτες το απόγευμα λήφθηκε η απόφαση για αναστολή της απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ