Τρίτη 18 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Απολύσεις και λουκέτα στην ημερήσια διάταξη

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όχημα για γενίκευση των ανατροπών στο δημόσιο τομέα

Οι τρόποι «αξιοποίησης» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τις ευρύτερες αναδιαρθρώσεις, τα λουκέτα και τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, η τελική διαμόρφωση του «ενιαίου τέλους ακινήτων» και οι αστοχίες στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, ήταν στην ατζέντα της προχτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα. Ειδικότερα:

  • Αν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν έγινε διεξοδική συζήτηση, ο επόμενος γύρος της επίθεσης, με εφαλτήριο την κατάπτυστη ΠΝΠ, θα εκδηλωθεί στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Στα σκαριά είναι το σχέδιο συγχώνευσης και απολύσεων στις βιομηχανίες πολεμικού υλικού. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των λουκέτων ή συγχωνεύσεων θα είναι προσαρμοσμένος στο στόχο για τις επόμενες απολύσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, προβλέπονται 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του Ιούνη και ακόμη 2.000 (συνολικά 4.000) μέχρι το τέλος Δεκέμβρη του 2013. Στη συνέχεια θα κλιμακωθούν για να φτάσουν στις 15.000 συνολικά μέχρι το τέλος του 2014. Ξέχωρα από το προηγούμενα, σε προγράμματα «κινητικότητας» μπαίνουν 12.500 εργαζόμενοι στο δημόσιο μέχρι τέλος του Ιούνη, με τον στόχο να διαμορφώνεται στις 25.000 το τέλος του 2014.
  • Παρουσιάστηκαν τα σενάρια και οι επεξεργασίες του υπουργείου Οικονομικών κα των κομμάτων της συγκυβέρνησης σχετικά με τη μορφή που θα πάρει το «ενιαίο τέλος ακινήτων», το οποίο θα εφαρμόζεται από το 2014. Προβλέπονται κατ' αποκοπή χαράτσια που θα ξεκινούν από 1 ευρώ το στρέμμα στις ορεινές εκτάσεις και θα πολλαπλασιάζονται με την εφαρμογή κριτηρίων, όπως αν πρόκειται για καλλιεργούμενες ή μη εκτάσεις, αν είναι αρδευόμενα ή όχι, το ύψος της αντικειμενικής αξίας κ.ά. Τα χαράτσια για τις εντός σχεδίου ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (θα επιβληθεί ο φόρος ακινήτων), θα κλιμακώνονται με κριτήρια όπως η αντικειμενική αξία, ο όροφος, η παλαιότητα κ.ά.
  • Από την πλευρά της τρόικας διαπιστώνουν αστοχίες στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, ειδικότερα ως προς το μάζεμα των προϋπολογιζόμενων φορολογικών εσόδων, γεγονός που χρησιμοποιείται ανασταλτικά και για την προπαγανδιζόμενη «πιλοτική» μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Στο μεταξύ, την Αθήνα αναμένεται να επισκεφθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μετά από πρόσκληση του Γ. Στουρνάρα. Για να στηρίξει επικοινωνιακά τη συγκυβέρνηση, συστήνοντας έμμεσα την αποκατάσταση της συνοχής της, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο «κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά έχει επιτύχει να οδηγήσει με ασφάλεια το ελληνικό πλοίο εν μέσω τρικυμίας και έχει ήδη επιτύχει να διανύσει μεγάλο μέρος του δρόμου των μεταρρυθμίσεων».

Τέλος, τo Euro Working Group, που συνεδρίασε την Πέμπτη στη Ρώμη, έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το «Reuters». H τελική απόφαση θα ληφθεί από το Γιούρογκρουπ στις 20 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ