Τρίτη 18 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
Επίδειξη πυγμής ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα

Με παρεμβάσεις το Σαββατοκύριακο, επανέλαβε την προσήλωση στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις

Σε επίδειξη πυγμής ενάντια στο λαό και τα δικαιώματά του, επιδόθηκε ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας την Κυριακή στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανυποχώρητος στο κλείσιμο της ΕΡΤ και προσηλωμένος στην προώθηση των αντεργατικών - φιλομονοπωλιακών αναδιαρθρώσεων.

Τόσο με την ομιλία του, όσο και με άρθρο στην «Καθημερινή», έθεσε μια σειρά από εκβιαστικά διλήμματα, επιδιώκοντας από τη μια να χειραγωγήσει τα λαϊκά στρώματα στην εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής και από την άλλη να εμφανίσει τη ΝΔ σαν πυλώνα σταθερότητας του αστικού συστήματος.

«Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ποιος θα προκαλέσει έκτακτες εκλογές. Γιατί κανείς δεν τις θέλει. Το πραγματικό δίλημμα είναι ποιος θα χρεωθεί το μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων. Εμείς πάντως σίγουρα δεν θα το χρεωθούμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, δίνοντας διαπιστευτήρια εντός και εκτός Ελλάδας για την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να βγει από την κρίση σε βάρος του λαού.

Ο ίδιος επιστράτευσε τις γνωστές απειλές για μη καταβολή της δόσης από την τρόικα, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τις λαϊκές συνειδήσεις. «Ποιος θα πάρει στις πλάτες του το βάρος της διακοπής της χρηματοδότησης της χώρας;», ισχυρίστηκε ο Αντ. Σαμαράς, κρύβοντας ότι τα χρήματα των δανειακών συμβάσεων καλύπτουν τις ανάγκες τις πλουτοκρατίας και τις τοκογλυφικές απαιτήσεις των δανειστών.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε ξανά να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να διασπάσει τον αγώνα των εργαζόμενων. «Αν οι απολύσεις στο δημόσιο γίνονταν αλλού και όχι στην ΕΡΤ, κάτι τέτοιο θα ήταν κραυγαλέα αδικία» ισχυρίστηκε, κρύβοντας ότι οι απολύσεις στην ΕΡΤ είναι μόνο η αρχή της σφαγής, αφού με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις εξπρές χιλιάδων εργαζόμενων από οργανισμούς και φορείς του δημοσίου.

«Καρφώνει» τους εταίρους

Επιδίωξε ακόμα να εμφανίσει τη ΝΔ σαν «φορέα κάθαρσης», ισχυριζόμενος ότι οι αντιδράσεις στην ΕΡΤ είναι «πρόσχημα για να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις». Παράλληλα, προσπάθησε να σπιλώσει τους εργαζόμενους στην κρατική ραδιοτηλεόραση, ισχυριζόμενος «πως η ΕΡΤ αποτελεί κάστρο βολεμένων που για χρόνια έμενε άθικτο». Ανάλογες εντυπώσεις σε βάρος των εργαζόμενων της ΕΡΤ προσπάθησε να δημιουργήσει και ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ, με «non paper που διένειμε.

Απευθυνόμενος στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε πως είναι «υποκρισία να μας λένε να κάνουμε πίσω», υπενθυμίζοντας στον Ευαγ. Βενιζέλο και το Φ. Κουβέλη ότι συμφώνησαν «να περικοπούν δύο χιλιάδες από το δημόσιο ως τις αρχές του Ιουνίου» και ότι αυτό, «όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, το υπογράψαμε, το ψηφίσαμε στη Βουλή και το αναλάβαμε ως υποχρέωση».

Στο άρθρο του στην «Καθημερινή», ο Αντ. Σαμαράς, ανέφερε ότι από τη ΝΔ «δεν λείπει η πολιτική να τα βάλουμε με τα κάστρα των προνομίων». Δίνοντας εξετάσεις στην αστική τάξη για τη σιδερένια πυγμή του κόμματός του και διεκδικώντας το «ρόλο» του καλύτερου διαχειριστή της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα στους κόλπους της συγκυβέρνησης, ανέφερε «τολμάμε να τα βάλουμε (...) με τη μεγάλη συντεχνία των προνομιούχων και των βολεμένων».

Ο Α. Σαμαράς επανέλαβε την πρότασή του για μεταβατικό σχήμα λειτουργίας της ΕΡΤ με λίγους εργαζόμενους, το όποιο, όπως υποστήριξε, μπορεί να μπει σε λειτουργία εντός μίας βδομάδας, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή το απόγευμα, η Α. Μέρκελ εξέφρασε στον Α. Σαμαρά «το σεβασμό και την υποστήριξή της για το σαφή μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό της κυβέρνησης», δίνοντας αβάντα στα μέτρα που προωθεί.

Ενδοκυβερνητικός ανταγωνισμός

Στα πλαίσια των ενδοκυβερνητικών ανταγωνισμών, με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «δεν δέχεται μαθήματα και υποδείξεις υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας, γιατί αυτά τα έχει δείξει κατ' επανάληψη και με τεράστιο κόστος». Σε σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της «αναδιάρθρωσης» και των απολύσεων στην κρατική ραδιοτηλεόραση, αλλά «με την ΕΡΤ ανοιχτή». Επίσης, κατηγόρησε τον Α. Σαμαρά για «αλαζονεία», υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει κάνει καμιά μεταρρύθμιση» και δήλωσε ότι «είναι έτοιμος για εκλογές αν προκληθούν από τον πρωθυπουργό», παρότι «δε θέλει πρόωρες εκλογές, αλλά πολιτική σταθερότητα».

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της, ανέφερε ότι επιδιώκει «να προωθηθεί με την ΕΡΤ ανοιχτή η αναγκαία αναδιοργάνωση, ο εξορθολογισμός και η θεσμική αναμόρφωση» και σημειώνει «όποιος επιχειρήσει να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, αυτός θα έχει και την απόλυτη ευθύνη αυτής της επιλογής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ