Τρίτη 18 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Συμβιβασμός - εφαλτήριο για σάρωμα σε ΕΡΤ και παντού

Με όχημα και το ΣτΕ, αποκαλύφθηκε χτες σε όλο της το μεγαλείο η κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων της δημόσιας τηλεόρασης

Την ολοκλήρωση του συμβιβασμού που ξεκίνησαν χτες, με όχημα την απόφαση του ΣτΕ, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι προσυμφωνημένες μαζικές απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ και να κλιμακώσουν συνολικά την επίθεση στο λαό, θα επιδιώξουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, στη νέα συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά τα χτεσινά διαβούλια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συζήτηση περί δήθεν «επαναλειτουργίας» της ΕΡΤ, που τέθηκε χτες στο τραπέζι από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αποδείχτηκε ότι δεν αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Αντίθετα, προωθείται με συνοπτικές διαδικασίες ο νέος φορέας, που θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό και σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις.

Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, αφού προσυπέγραψαν το κλείσιμο της ΕΡΤ -ο καθένας με τις δικές φράσεις-, έθεσαν ταυτόχρονα τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πιο συμπαγούς κυβερνητικού σχήματος, με πιο ενεργό συμμετοχή των τριών κομμάτων, που θα αναλάβει να διευθύνει το επόμενο κύμα της επίθεσης στο λαό.

Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση του Αντ. Σαμαρά, συμφωνήθηκε να προχωρήσει ο ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά το συνέδριο της ΝΔ (28 - 29 Ιούνη) και να υπάρξει καλύτερος «συντονισμός του κυβερνητικού έργου», ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή του συνόλου των προειλημμένων αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετάσχουν και οι Βενιζέλος - Κουβέλης, πιθανά με τη θέσπιση θέσεων αντιπροέδρων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ΕΡΤ, μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, με τη συνδρομή και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου, συμφώνησαν ότι «η ΕΡΤ δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει υπό το προηγούμενο καθεστώς». Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους Βενιζέλο και Κουβέλη, ανέφερε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει η παλιά ΕΡΤ. Δεν μπορούμε να ακυρώσουμε μια κορυφαία μεταρρυθμιστική πράξη. Εχω υποχωρήσει ήδη με την πρόταση για δημιουργία μεταβατικού φορέα».

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, ανέφεραν: «Η απόφαση του ΣτΕ κινείται στη λογική των προτάσεων του πρωθυπουργού». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση τη ΕΡΤ και του ΔΣ της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας».

Από την πλευρά του, ο Ευάγ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση άρχισε με αφορμή την ΕΡΤ, αλλά το βασικό είναι η κυβέρνηση «να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της» και να προχωρήσει την «επείγουσα ανάγκη για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». Κάλεσε τον πρωθυπουργό να «ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ» και σημείωσε ότι ο Αντ. Σαμαράς «φάνηκε να αποδέχεται ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η ανάγκη ανασχηματισμού και η ανάγκη ενός σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να παρουσίασε και λίστα με οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου στους οποίους πρότεινε να γίνουν οι 2.000 απολύσεις υπαλλήλων εντός του Ιούνη, μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ. Ο Φ. Κουβέλης ξεκαθάρισε πως η ΔΗΜΑΡ «όχι μόνο δεν είναι αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι επισπεύδουσα δύναμη», και κάλεσε τον πρωθυπουργό να συνταχθεί με την απόφαση του ΣτΕ και «να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ».

Η πρόταση Σαμαρά

Ο Αν. Σαμαράς ανέφερε στους Βενιζέλο και Κουβέλη ότι «σήμερα αναβαπτίζουμε τη σχέση μας για να μην παραδώσουμε τη χώρα στον λαϊκισμό και να μην πάμε σε εκλογές, για να μην παραγραφούν τα αδικήματα της λίστας Λαγκάρντ, για να μην κινδυνεύσει ο τουρισμός και να μην ακυρωθεί η μεγάλη συμφωνία με τον αγωγό TAP που μπορεί να αναβαθμίσει τη χώρα ενεργειακά και γεωστρατηγικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αν. Σαμαρά πρότεινε συμφωνία σε εννιά σημεία για τη λειτουργία ενός μεταβατικού φορέα:

-- Τη συγκρότηση προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, της οποίας η θητεία θα διαρκέσει μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του νέου κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού.

-- Την αναγνώριση αρμοδιοτήτων στη Διοικούσα Επιτροπή: α) να προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό δημοσιογράφων, τεχνικών και όποιας άλλης ειδικότητας απαιτείται, προκειμένου να λειτουργήσει το προσωρινό πρόγραμμα της ΕΡΤ, β) να καταρτίσει και να παρακολουθεί την εφαρμογή του προσωρινού προγράμματος. Δηλαδή, να προσληφθούν με δίμηνες συμβάσεις εργασίας μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες από τους σημερινούς εργαζόμενους, για να υποστηρίξουν ένα υποτυπώδες «μεταβατικό» ζωντανό πρόγραμμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασπάσει τους εργαζόμενους, μοιράζοντας «διαβεβαιώσεις» σε ορισμένους από αυτούς για «προσλήψεις» στο νέο κρατικό φορέα.

-- Την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο φορέα ραδιοτηλεόρασης, καθώς και προσλήψεις μέσω του κανόνα 1/1. Πρόκειται για εξαγγελία - απάτη από τον πρωθυπουργό ότι δήθεν για κάθε απόλυση εργαζομένου από την ΕΡΤ θα υπάρχει μια πρόσληψη σε κάποια άλλη υπηρεσία του Δημοσίου, όταν διατυμπανίζει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα απολυθούν 4.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο.

-- Τη συζήτηση για τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και τον αριθμό των εργαζομένων της νέας ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός όρισε ως ανώτερο αριθμό εργαζομένων στο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα τα 1.200 άτομα.

-- Τον ορισμό αρμόδιου υφυπουργού με αποκλειστική αρμοδιότητα την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ ή από τη ΔΗΜΑΡ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να συνεχίζει να έχει λόγο στις «αναδιαρθρώσεις».

-- Να οριστεί αξιόπιστος Στρατηγικός Σύμβουλος για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων. Επίσης, να υπάρξει συνεργασία με το BBC ή άλλο γνωστό οργανισμό για τεχνογνωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ