Τρίτη 18 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Διαμαρτυρία στο ΣτΕ για τον κυβερνητικό αυταρχισμό

Ζήτησαν μεταξύ άλλων να καταργηθεί η ΠΝΠ για τους δημόσιους Οργανισμούς και οι διατάξεις περιστολής των διαδηλώσεων

Την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου που οδηγεί και στο κλείσιμο της ΕΡΤ, με την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, την ακύρωση όσων υπουργικών αποφάσεων για πολιτική επιστράτευση εκκρεμούν αυτή την περίοδο στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), καθώς και να μην εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τις διαδηλώσεις, ζήτησαν από την ηγεσία του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, με κοινό διάβημα που πραγματοποίησαν, ταξικά σωματεία και επιστημονικοί φορείς.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών, Ιματισμού, Δέρματος, η Ομοσπονδία Τύπου-Χάρτου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη και η Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων κατέθεσαν στον πρόεδρο του ΣτΕ Κ. Μενουδάκο και τους αντιπροέδρους Σωτ. Ρίζο και Γρ. Αρναούτογλου υπόμνημα, στο οποίο αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει διά πυρός και σιδήρου την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της, καταφεύγει όλο και περισσότερο στην ωμή βία και την καταστολή, εφαρμόζοντας το αυταρχικό δόγμα "νόμος και τάξη" σε βάρος εργαζομένων, απεργών, διαδηλωτών. Ο "νόμος" που επικαλείται είναι το συμφέρον μιας δράκας επιχειρηματικών ομίλων και "τάξη" η άδικη και βίαιη επιβολή του στους εργαζόμενους και συνολικά το λαό.

Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση δε διστάζει να καταπατά βάναυσα και αυθαίρετα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες και θυσίες και διακηρύσσονται ακόμη και στο υπάρχον συνταγματικό νομοθετικό πλαίσιο, όπως είναι το δικαίωμα της απεργίας και της δημόσιας συγκέντρωσης.

Χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι οι επανειλημμένες επιστρατεύσεις των ναυτεργατών, των εργαζομένων στο μετρό και πρόσφατα των καθηγητών, η αντιμετώπιση εργαζομένων που παλεύουν για την επιβίωσή τους με στρατιές ΜΑΤ στις εισόδους των εργοστασίων - επιχειρήσεων και στους δρόμους, αλλά και η βιομηχανία Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για να περάσει η άμεση εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων.

Παράλληλα, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που υπέγραψε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και δόθηκε στο Δικαστήριό σας για επεξεργασία, επιχειρείται ο απαράδεκτος περιορισμός των εργατικών και λαϊκών διαδηλώσεων στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις, των οποίων η απαγόρευση θα επαφίεται στην κρίση του αρμόδιου αστυνομικού διευθυντή.

Σε αυτήν την πρωτοφανή κλιμάκωση του αυταρχισμού που επιχειρεί η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους και συνολικά το λαό, προκειμένου να επιτύχει τη βίαιη υποταγή τους στο "δίκαιο" και τα συμφέροντα των βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων, μεγαλοκαναλαρχών, εφοπλιστών και τραπεζιτών, θεωρούμε ότι οι δικαστές έχουν την ηθική υποχρέωση και τη δυνατότητα να αντιταχθούν, να μη δικαιώσουν την αδικία, την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό.

Σε διαφορετική περίπτωση, όταν μένουν απαθείς ή ακόμη χειρότερα γίνονται συνεργοί στην επιβολή των αντεργατικών μέτρων, είναι υπόλογοι στη συνείδηση των εργαζόμενων και του λαού.

Ζητάμε από το Συμβούλιο της Επικρατείας:

  • Να ακυρώσει την υπουργική απόφαση που στηρίζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου και η οποία διατάσσει την κατάργηση της ΕΡΤ και την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.
  • Να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν στην Ολομέλεια και προβλέπουν την πολιτική επιστράτευση/επίταξη υπηρεσιών απεργών.
  • Να μη γίνει δεκτό και να επιστραφεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς στο δικαίωμα της διαδήλωσης».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ