Σάββατο 12 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΒΟΛΕΣ: Προτεκτοράτο τα Βαλκάνια

Οι αρχιτέκτονες του πολέμου, αυτοί που αποφάσισαν και εκτέλεσαν το έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας, οι "δεκαπέντε" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ, αποφάσισαν να "ανασυγκροτήσουν" τώρα τα Βαλκάνια. Το σχέδιό τους έχει τον τίτλο "Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη", και έχει σαν στόχο την ολοκλήρωση του έργου των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Αν, όπως έλεγε ο Κλαούζεβιτς, "ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα", για τους ΝΑΤΟικούς "η "ειρήνη" είναι η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα". Αυτό αποδεικνύεται από το περιεχόμενο το "Συμφώνου Σταθερότητας", με το οποίο επιχειρείται η συνολική μετατροπή των Βαλκανίων σε προτεκτοράτο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ενας μηχανισμός του οποίου θα προϊσταται η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Διεθνή Τράπεζα, θα εποπτεύει όλων των θεμάτων, που έχουν σχέση με κάθε πτυχή της εσωτερικής, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής των κρατών της Βαλκανικής. Περιλαμβάνει επεμβάσεις σε όλους τους τομείς, όπως την οικονομία, τα "ανθρώπινα δικαιώματα", τη διακυβέρνηση της κάθε χώρας, ακόμα και τα σύνορα μεταξύ των χωρών!

***

Στο "Σύμφωνο" προσδιορίζεται ότι θα "επιβλέπει και θα διευθύνει διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα σε θέματα εκδημοκρατισμού, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικοδόμησης θεσμών πολιτών, κράτους δικαίου, οικοδόμησης θεσμών, ικανής διοίκησης και καλής διακυβέρνησης, ανάπτυξης κοινών κανόνων πρακτικής για ερωτήματα που αφορούν τα σύνορα...".

Αφού οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημιούργησαν ερείπια στη Γιουγκοσλαβία και προκάλεσαν τις προϋποθέσεις για τη συνολική αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων θα έρθουν για να εγκαθιδρύσουν την οικονομική και το σημαντικότερο την πολιτική της κυριαρχία στην περιοχή. Αξιοποιώντας την κρίση που οι ίδιοι προκάλεσαν, θα επέμβουν τώρα για να επιβάλουν ακόμη και τις κυβερνήσεις που επιθυμούν. Είναι καθαρό, αν μια κυβέρνηση με την πολιτική της αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της "σταθερότητας" (όπως θα τα ορίζουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ) θα ανατρέπεται. Οταν κρίνεται ότι τα σύνορα μεταξύ δύο ή περισσοτέρων χωρών δεν ευνοούν τα στρατηγικά της συμφέροντα τότε θα αλλάζει ανάλογα ο χάρτη της Βαλκανικής.

***

Ενα άλλο χαρακτηριστικό επίσης της ιμπεριαλιστικής επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων είναι και η κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας των κρατών. Στο "Σύμφωνο", λοιπόν, αναφέρεται ότι η προστασία των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" υπερισχύει της κυριαρχίας των κρατών. "Επιβεβαιώνουμε, αναφέρεται, ότι οι δεσμεύσεις, που έχουμε αναλάβει, μέσω της συμμετοχής μας στον ΟΑΣΕ δεν ανήκουν αποκλειστικά στις εσωτερικές υποθέσεις του ενδιαφερόμενου κράτους". Ετσι ετοιμάζεται η επόμενη επιδρομή, εναντίον του όποιου κράτους κριθεί ότι παραβιάζει τα "ανθρώπινα δικαιώματα". Και όλα αυτά ονομάζονται "ανασυγκρότηση"...

***

Ομως, την καλύτερη απόδειξη για το χαρακτήρα του "Συμφώνου Σταθερότητας" την έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και αρχιτέκτονας του σχεδίου Γιόσκα Φίσερ, όταν δήλωσε ότι η Γιουγκοσλαβία δε θα συμπεριληφθεί στις χώρες που θα βοηθηθούν οικονομικά γιατί στην ηγεσία της παραμένει ο Μιλόσεβιτς...

Θα βοηθηθεί, όμως, και μάλιστα γενναία, το Μαυροβούνιο, που κατά τα άλλα είναι τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, αφού η ηγεσία του προωθεί την ανεξαρτητοποίηση αυτής της περιοχής, προσφέροντας στο ΝΑΤΟ το πεδίο για την επόμενη "ανθρωπιστική" του αποστολή...

Δ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίσταση στον ιμπεριαλισμό(2002-03-31 00:00:00.0)
Εντείνουμε τον αγώνα μας(2001-03-24 00:00:00.0)
Η ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΡΑΔΟΚΕΙ(1999-07-30 00:00:00.0)
Ο μύθος της "ασφάλειας"(1999-05-21 00:00:00.0)
Η Ευρώπη των μεταναστών καταγγέλλει(1999-03-30 00:00:00.0)
"Σε ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο" η ελληνική κυβέρνηση(1998-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ