Σάββατο 12 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζεται διπλωματικό "τραπέζι"

Οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και Αγκυρα προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις για τη δρομολόγηση απ' ευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και επιχειρούν να οργανώσουν τη διαπραγματευτική τους τακτική.

Ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για την Κύπρο Σουκρού Σινά Γκιουρέλ δήλωσε χτες ότι οι πιέσεις της "Ομάδας των Οχτώ" για συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο δε θα βοηθήσουν στην επίτευξη λύσης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Ερτσάν στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, ο Γκιουρέλ ανέφερε ότι πρόοδος μπορεί να υπάρξει μόνον εάν αναγνωριστεί ως κυρίαρχο κράτος το κατεχόμενο τμήμα της Βόρειας Κύπρου.

"Αυτό που πρέπει να γίνει, εάν όλοι επιθυμούν μια τελική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, είναι όσοι έχουν άμεση ή έμμεση ανάμειξη να λάβουν υπόψη τους την πολιτική ισότητα και την κυριαρχία των δύο οντοτήτων που υπάρχουν στο νησί", ανέφερε ο Γκιουρέλ.

Η G-8, με ανακοίνωσή της, ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να προσκαλέσει την κυπριακή κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις. Ο Γκιουρέλ δήλωσε την αντίθεσή του στην πρόταση.

"Διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις δεν θα ωφελήσουν. Δεν είναι αρκετό να λέγεται πως θα αρχίσουν συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. Η κυριαρχία της κυβέρνησης που σχηματίστηκε από τους Τουρκοκύπριους πρέπει να αναγνωριστεί", υποστήριξε ο Γκιουρέλ.

Στην Αθήνα, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου υφυπουργός Τύπου Ν. Αθανασάκης, απαντώντας στην τουρκική επιχειρηματολογία, σημείωσε χτες ότι "το "ψευδοκράτος" εδώ και πάρα πολλά χρόνια το αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία. Είναι γεγονός ότι είναι η Τουρκία και ο Ντενκτάς εκείνοι που θέτουν προϋποθέσεις για την προώθηση των συνομιλιών, του διαλόγου για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Μιας λύσης, η οποία - επισημαίνω και πάλι - πρέπει να είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Είναι αυτοί που βάζουν προϋποθέσεις και σημειώνω - επειδή αναφερθήκατε στο κείμενο της "Ομάδας των 8" για το Κυπριακό - ότι το κείμενο αυτό αναφέρεται στην υποστήριξη των προσπαθειών των ΗΕ για την επίτευξη μιας λύσης, στη βάση των σχετικών αποφάσεών του. Και προστίθεται παρακάτω ότι καλούνται οι ηγέτες να προσέλθουν σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ