Σάββατο 12 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οδηγίες προς ψηφοφόρους

Από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ - εκτός αν υπάρχουν ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα, οπότε η ώρα αυτή παρατείνεται - ψηφίζουν αύριο Κυριακή, οι 8.912.901 Ελληνες πολίτες. Ταυτόχρονα ψηφίζουν και 722 πολίτες χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαμένουν στη χώρα μας.

Δεν μπορείτε να ψηφίσετε χωρίς το εκλογικό σας βιβλιάριο. Μαζί σας, επίσης, πρέπει να έχετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο. Ως τέτοια θεωρούνται το διαβατήριο, η άδεια οδήγησης, το βιβλιάριο ασφαλιστικού οργανισμού, η επαγγελματική ταυτότητα και οποιοδήποτε άλλο δηλωτικό της ταυτότητας έγγραφο, που θα περάσει από την κρίση της Εφορευτικής Επιτροπής.

Οσοι πρέπει να προσθέσουν φύλλα στο εκλογικό τους βιβλιάριο μπορούν οι ίδιοι, ή οποιοδήποτε άλλο άτομο της επιλογής τους, να προσέλθουν, μέχρι και την ημέρα των εκλογών στο οικείο Πρωτοδικείο. Αρκεί να έχουν μαζί τους το εκλογικό βιβλιάριο.

Οσοι ετεροδημότες έχουν υποβάλλει αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, δεν μπορούν να ψηφίσουν στο δήμο ή κοινότητα, στον εκλογικό κατάλογο του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Δεν ισχύει η απαλλαγή για τη χιλιομετρική απόσταση. Οσοι, ωστόσο, δε θα μπορέσουν να μεταβούν στα χωριά τους για να ψηφίσουν, εξαιτίας κάποιου σοβαρού λόγου, θα πρέπει να πάρουν σχετική βεβαίωση από τις αστυνομικές αρχές.

Τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες ψηφίζουν κατά προτεραιότητα. Ψηφίζουν επίσης όλοι οι ανυπότακτοι (όχι οι λιποτάκτες).

Οσοι έχουν κληρωθεί ως μέλη εφορευτικής επιτροπής, η παρουσία τους είναι υποχρεωτική. Απαλλάσσονται μόνο όσοι έχουν βεβαιωμένο κώλυμα, όπως δημόσιοι, δημοτικοί ή κοινοτικοί υπάλληλοι και οι υπερήλικες, θα πρέπει ωστόσο να ενημερώσουν έγκαιρα το οικείο Πρωτοδικείο. Οσοι αδικαιολόγητα δεν παρουσιαστούν, αντιμετωπίζουν κυρώσεις φυλάκισης από τρεις μήνες έως δύο χρόνια.

Υπενθυμίζουμε ότι δε χρειάζεται σταυρός προτίμησης, καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στο ψηφοδέλτιο των κομμάτων που έχουν περιληφθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ψηφοδέλτιο με σταυρό προτίμησης δε θεωρείται άκυρο. Επίσης έχουν αρθεί οι διοικητικές κυρώσεις - αφορούσαν τη μη δυνατότητα έκδοσης διαβατηρίου, άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και άδειας οδήγησης - για όσους δεν ψηφίσουν. Ισχύουν οι ποινικές, δηλαδή φυλάκιση από ένα μήνα έως ένα χρόνο.

Οι ναυτικοί ψηφίζουν σήμερα, Σάββατο, 12 Ιούνη, στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της οικείας πρεσβείας ή προξενείου που θα βρίσκονται. Αρκεί να έχουν μαζί τους το εκλογικό τους βιβλιάριο και το ναυτικό φυλλάδιο.

Σήμερα ψηφίζουν επίσης και οι 42.304 Ελληνες ψηφοφόροι που διαμένουν σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ψηφίζουν για τους Ελληνες ευρωβουλευτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ