Σάββατο 12 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις εννιά το βράδυ ανοίγουν οι κάλπες

Δύο ώρες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, δηλαδή στις εννέα το βράδυ της 13ης Ιούνη, θα ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών, ενώ τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένεται να μεταδοθούν περίπου στις έντεκα το βράδυ, οπότε και θα υπάρχει εικόνα από το 10% των εκλογικών τμημάτων.

Τούτο διότι η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει να ανοίξουν οι κάλπες όλων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) την ίδια ώρα, δηλαδή στις εννέα το βράδυ. Το υπουργείο Εσωτερικών θα αποφασίσει την ώρα της πρώτης επίσημης μετάδοσης των αποτελεσμάτων, ανάλογα με τη ροή των τηλεγραφημάτων. Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, η πρώτη μετάδοση θα γίνει γύρω στις έντεκα το βράδυ.

Για την ψηφοφορία

Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7 πμ και θα λήξει στις 7 μμ, εκτός αν υπάρχουν ψηφοφόροι εντός τους εκλογικού τμήματος, οπότε και μπορεί να δοθεί μια παράταση. Στις 7 μμ θα κλείσουν οι κάλπες και αμέσως μετά επιτρέπεται η μετάδοση των αποτελεσμάτων των "έξιτ πολ". Τα εκλογικά τμήματα - θα φρουρούνται από την αστυνομία και όχι το στρατό - σε όλη την επικράτεια είναι 18.525. Εκατό εκλογικά τμήματα έχουν συσταθεί στις χώρες - μέλη της ΕΕ, όπου διαμένουν και θα ψηφίσουν 42.304 Ελληνες ψηφοφόροι για τους Ελληνες ευρωβουλευτές. Αντίστοιχα στη χώρα μας θα ψηφίσουν 722 Ευρωπαίοι πολίτες για τους ευρωβουλευτές της πατρίδας τους.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές είναι 41, ενώ στις ευρωεκλογές του 1994 ήταν 40. Υπενθυμίζουμε ότι δε χρειάζεται σταυρός προτίμησης,καθώς οι υποψήφιοι εκλέγονται ανάλογα με τη σειρά που έχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κάθε κόμματος.

Στις εκλογές, μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι ανυπότακτοι (όχι λιποτάκτες), ενώ οι δικαστικοί αντιπρόσωποι υποχρεούνται να παρέχουν κάθε διευκόλυνση στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Πάντως, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονταν σε όσους δεν ψήφιζαν - δεν μπορούσαν να βγάλουν διαβατήριο, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και οδήγησης - έχουν αρθεί. Ισχύουν οι ποινικές κυρώσεις, δηλαδή φυλάκιση από ένα μήνα έως ένα χρόνο.

Τέλος, ανά μία ώρα θα υπάρχει, μέσω του Ιντερνετ, ροή αποτελεσμάτων, καθώς και πληροφορίες για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Οι κάρτες με τα αποτελέσματα θα περιλαμβάνουν τα εφτά κόμματα της Βουλής και Ευρωβουλής (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, ΠΟΛ.ΑΝ., ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ", ενώ τα άλλα θα αναφέρονται ως "λοιπά". Οι κάρτες θα μεταδίδονται στο πάνω και κάτω μέρος της τηλεοπτικής οθόνης, επί συνεχούς βάσης, ώστε να μη διακόπτεται η ροή των συζητήσεων στα κανάλια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ