Σάββατο 12 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιέζει τον Μιλόσεβιτς η Αθήνα

"Εκδημοκρατισμό" ζήτησε χτες, κατά την επίσκεψή του, στο Βελιγράδι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών

Πίεση για τον "εκδημοκρατισμό" της Γιουγκοσλαβίας, άσκησε χτες κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ακολουθώντας κατά γράμμα τη γραμμή πλεύσης που έχει χαράξει η Ουάσιγκτον.

Ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς, με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζ. Γιοβάνοβιτς, καθώς και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς.

Ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον κ. Γιοβάνοβιτς κατά τη διάρκεια της κρίσης συνέβαλαν πολύ στην επίλυση του προβλήματος και στην επιτυχή έκβαση της μεσολάβησης Αχτισάαρι - Τσερνομίρντιν.

Εκανε έκκληση σε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τη βία κάτι που πρέπει να κάνει, όπως είπε, και ο "Απελευθερωτικός Στρατός". Οσον αφορά τον ανθρωπιστικό τομέα, πρόσθεσε, θα πρέπει να βοηθηθούν τα θύματα των βομβαρδισμών και των εθνικών συγκρούσεων.

Τόνισε ότι αυτό που προέχει δεν είναι μόνο η επιστροφή των προσφύγων, αλλά και η ασφάλεια των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον κ. Γιοβάνοβιτς την πορεία εφαρμογής του προγράμματος της ανθρωπιστικής βοήθειας FOCUS, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, η Ελβετία και η Ρωσία και υπογράμμισε ότι παρόμοια προγράμματα ετοιμάζει και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Γιοβάνοβιτς για την υπογραφή στην Κολωνία του Συμφώνου Σταθερότητας για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί να εξαρτηθεί μόνο από τη διεθνή κοινότητα, είπε ο κ. Παπανδρέου, αλλά και από την ίδια τη Γιουγκοσλαβία από το πόσο δηλαδή επιθυμεί να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Τόνισε ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει τη Γιουγκοσλαβία στις προσπάθειές της να ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιοβάνοβιτς τόνισε ότι οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την ειρήνη, σταθερότητα, ανάπτυξη και συνεργασία στην περιοχή και ευχαρίστησε την Ελλάδα στη συμβολή της στην επίτευξη λύσης για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου και τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια και υποστήριξη που προσέφερε.

Ο κ. Γιοβάνοβιτς υπογράμμισε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Κοσσυφοπέδιο είναι σημαντική, διότι είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας.

Για την επιτυχή όμως εφαρμογή της, είπε, θα πρέπει να γίνουν σεβαστά όλα τα διεθνή στάνταρντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα πρέπει να διατηρηθεί ο πολυεθνικός, πολυθρησκευτικός και πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του Κοσσυφοπεδίου.

Η Γιουγκοσλαβία θα πρέπει να έχει ισότιμη συμμετοχή στην περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία, είπε ο κ. Γιοβάνοβιτς, υπογράμμισε την ανάγκη ένταξης της Γιουγκοσλαβίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για την ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της χώρας μετά τους βομβαρδισμούς.

Η ανακατασκευή των γεφυρών, των δρόμων και της υποδομής είναι και προς το συμφέρον των χωρών της περιοχής, είπε ο κ. Γιοβάνοβιτς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βάζει πλάτη» σε σύλληψη - καταδίκη Μιλόσεβιτς(2001-02-28 00:00:00.0)
Η Γιουγκοσλαβία το πρώτο θύμα του «πειράματος» της «νέας τάξης»(2001-02-04 00:00:00.0)
Βαλκανική αντιΝΑΤΟική συσπείρωση κομμάτων, κινημάτων και λαών(2001-01-28 00:00:00.0)
Οι «παρατηρητές»(2000-09-08 00:00:00.0)
«Ενδιαφέροντα μηνύματα» από την επίσκεψη Γιοβάνοβιτς στη Μόσχα(2000-05-17 00:00:00.0)
Μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης(1999-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ