Σάββατο 12 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Το ΡΚΚ προειδοποιεί για "ολοκληρωτικό πόλεμο"

Θα ξεσπάσει νέος πόλεμος στην Τουρκία εάν ο Οτσαλάν καταδικαστεί σε θάνατο, προειδοποίησε χτες το ΡΚΚ με ανακοίνωσή του, που μετέδωσε από την Κολωνία το Κέντρο Πληροφόρησης για το Κουρδιστάν. "Πρέπει να ανακοινώσουμε με τρόπο σαφή ότι ύστερα από μια θανατική καταδίκη ένας νέος 15ετής πόλεμος θα ξεσπάσει", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οπως είναι γνωστό, ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας στην Αγκυρα ζήτησε την περασμένη Τρίτη την ποινή του θανάτου για τον Οτσαλάν, που δικάζεται στο νησί Ιμραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Η δίκη θα επαναληφθεί στις 23 Ιούνη, οπότε αναμένεται να ληφθεί και η απόφαση.

Κούρδοι αντάρτες, τηλεοπτικός σταθμός των οποίων εκπέμπει από το Λονδίνο, απείλησαν με "ολοκληρωτικό πόλεμο" εάν ο ηγέτης τους, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που δικάζεται για προδοσία στην Τουρκία, εκτελεστεί. "Εάν ο "Απο" εκτελεστεί, θα ανοίξει ο δρόμος σε νέο πόλεμο και νέες καταστροφές", είπε Χ. Μπαγίκ, μέλος της εξαμελούς επιτροπής που διοικεί το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) από το Φλεβάρη οπότε συνελήφθη ο Οτσαλάν στην Κένυα από τις τουρκικές δυνάμεις.

Εάν ο Οτσαλάν καταδικαστεί σε θάνατο, η τύχη του θα αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο όταν το Κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ της εκτέλεσής του ή υπέρ της μετατροπής της ποινής του σε ισόβια κάθειρξη.

Τέλος, ο Μπαγίκ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία για να εξασφαλιστεί ότι ο Οτσαλάν δε θα εκτελεστεί.

Από την άλλη, ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που είναι και αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, δήλωσε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας, ότι το κόμμα του θα ψηφίσει στη Βουλή υπέρ της θανατικής ποινής για τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αν το δικαστήριο εκδώσει τέτοια απόφαση.

Εξάλλου, από τουρκικές πηγές στη Νοτιοανατολική Τουρκία έγινε γνωστό ότι σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν, χτες, στην επαρχία Βαν σκοτώθηκαν επτά Κούρδοι αντάρτες και τρεις Τούρκοι στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ