Σάββατο 12 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Αναμένοντας τις εντολές του ΝΑΤΟ

Εγινε χτες στα Γιαννιτσά η επιθεώρηση από τον υπουργό Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΣ του 501 ΜΤΠ, του πρώτου τμήματος της 34ης Ταξιαρχίας που θα αναχωρήσει για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής του Κοσσυφοπεδίου

Υπό τους ήχους των συνθημάτων κατά της αποστολής ελληνικού κατοχικού στρατού στο Κοσσυφοπέδιο, που φώναζαν κομμουνιστές της περιοχής, μπροστά στην πύλη του Στρατοπέδου "Φιλιππάκου", στα Γιαννιτσά, έγινε χτες το πρωί από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΣ, η επιθεώρηση του 501 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού,του πρώτου τμήματος της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας που θα αναχωρήσει τις επόμενες μέρες για το Κοσσυφοπέδιο.

Στο χώρο του στρατοπέδου ήταν παραταγμένοι περίπου 480 άνδρες της δύναμης του 501 ΜΤΠ, ανάμεσά τους και περίπου 50 στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους και οι οποίοι δήλωσαν "εθελοντική" συμμετοχή στην αποστολή. Η Ελληνική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ) είναι επιπέδου ταξιαρχίας, και σε πρώτη φάση έχουν ενταχθεί σ' αυτή το 501 ΜΤΠ, ένα τάγμα Μηχανικού και ένα τάγμα Υγειονομικού. Ο αριθμός των αξιωματικών και οπλιτών υπολογίζεται να φθάσει τους 1.200.

Ο ταξίαρχος Εμ. Καναβάκης,διοικητής της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, διάβασε την ημερήσια διαταγή και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι από την ίδια περιοχή ξεκίνησε ο Μ. Αλέξανδρος "για τη διάδοση του ελληνικού πνεύματος" και κάλεσε τους άνδρες της δύναμης να αισθάνονται υπερήφανοι για την αποστολή τους.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος στην ομιλία του διακήρυξε ότι "η ειρήνη έχει επέλθει" και τόνισε ότι "μαζί με τους άλλους συμμάχους, η ελληνική ειρηνευτική δύναμη θα δώσει το παρόν επιβεβαιώνοντας το ρόλο της Ελλάδας". Στη συνέχεια σε δηλώσεις που έκανε προέβλεψε ότι "για πολλά χρόνια θα έχουμε μόνιμη πολυεθνική στρατιωτική παρουσία και στο Κόσσοβο και στη Σερβία και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στα Σκόπια και στην Αλβανία".

Οσον αφορά την Ελληνική Δύναμη, ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι θα υπάρξουν και "επιπρόσθετα τμήματα υποστήριξης της λειτουργίας της (ταξιαρχίας) και άλλα μέσα". Σημείωσε όμως ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η περιοχή που θα καλύψει η ΕΛΔΥΚΟ, περιοχή όμως που θα βρίσκεται, όπως είπε, στη νοτιοανατολική πλευρά του Κοσσόβου, ανάμεσα στους Γερμανούς και στους Αμερικάνους. Επισήμανε ακόμα ότι θα υπάρξουν κίνδυνοι "είτε από ναρκοπέδια, είτε από παγιδευμένα σημεία, είτε από πυρομαχικά, είτε από διάφορα άλλα φαινόμενα". Και επιβεβαίωσε τη συμμετοχή και στρατευσίμων οπλιτών.

Εξω από το στρατόπεδο, σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι διαδηλωτές που είχαν τοποθετήσει πανό της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, με τα συνθήματα που φώναζαν δημιούργησαν ένα άλλο κλίμα. "Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω απ' τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά", φώναζαν και καλούσαν τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς να αρνηθούν να παίξουν το ρόλο του στρατού κατοχής στο Κόσσοβο και τους επισήμαιναν τους κινδύνους που διατρέχουν ακόμα και από τα χημικά και τη ραδιενέργεια που έχουν διασπαρεί στο Κόσσοβο.

Ο Μιχάλης Φουνταλής,γραμματέας ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, σε δήλωσή του στον "Ρ" τόνισε: "Η κυβέρνηση Σημίτη δείχνει πλέον καθαρά ότι η δουλοπρέπειά της δεν έχει τελειωμό. Αυτό που λένε οι διαδηλωτές "κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο" είναι μια μεγάλη πραγματικότητα. Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στέλνει Ελληνες φαντάρους στη Γιουγκοσλαβία όχι για υπηρετήσουν την ειρήνη αλλά για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των Αμερικανών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την Κυριακή που έρχεται είναι μια καλή ευκαιρία στον ελληνικό λαό να δείξει πραγματικά την αντίστασή του και την αντίθεσή του στις επιλογής της κυβέρνησης, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Πρέπει μαζικά να ψηφιστεί το ΚΚΕ που απ' την αρχή αντιστάθηκε και αντιστέκεται σε αυτή την καταστροφική πορεία της χώρας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ