Σάββατο 24 Μάρτη 2001 - Κυριακή 25 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Εντείνουμε τον αγώνα μας

Τα μέλη των επιτροπών ειρήνης πρωτοστάτησαν στους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του ελληνικού λαού. Οργάνωσαν πλήθος εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σε συνεργασία με μαζικούς φορείς, εργατικά συνδικάτα, μαθητές, φοιτητές και ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος για δυο ολόκληρα χρόνια πραγματοποίησαν μια αντεπίθεση ειρήνης εναντίον της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Με αφορμή την τραγική σημερινή επέτειο το γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Συμπληρώνονται δυο χρόνια από την έναρξη του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Για 78 ολόκληρες μέρες ζήσαμε στιγμές φρίκης. Δολοφονίες αμάχων, βομβαρδισμούς σχολείων, νοσοκομείων, εργοστασίων, γεφυρών, πόλεων και χωριών».

Με πρόσχημα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο ευρωατλαντικός φασισμός του ΝΑΤΟ σκόρπισε το θάνατο και την καταστροφή. Τα φρικιαστικά αποτελέσματα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας με τη χρήση ραδιενεργών βομβών είναι συγκλονιστικά. Δυο χρόνια μετά, ο ραδιενεργός θάνατος χτυπά τους λαούς της γειτονικής χώρας και μαζί τους στρατιώτες που ήταν και είναι τμήματα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής. Η αποκάλυψη των συνεπειών της χρήσης βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Βοσνία και τη Γιουγκοσλαβία είναι γεγονός που προκάλεσε σάλο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρη της ανθρωπότητα.

Στις 78 μέρες του πολέμου, υπογραμμίζεται στη συνέχεια, ο λαός μας στους δρόμους διαδήλωνε κατά των βομβαρδισμών. Σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που συμμετείχε στον πόλεμο, παραχώρησε τα ελληνικά εδάφη στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, ο ελληνικός λαός στάθηκε όρθιος. Καταδίκασε το έγκλημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικάνοι, τονίζεται με ιδιαίτερη έμφαση στο κείμενο, και το ΝΑΤΟ κάνουν χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, σκορπώντας «ανθρωπιστικό πόλεμο» σε εκατοντάδες χιλιάδες αθώους πολίτες. Οι σκηνές της φρίκης και της καταστροφής από τη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι, το Βιετνάμ, τον Περσικό Κόλπο, αναβίωσαν και αναβιώνουν στη Γιουγκοσλαβία, από το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ. Αυτή τη φορά όμως υπάρχουν και επίσημα συνένοχοι των ΗΠΑ. Είναι όλες οι κυβερνήσεις, μαζί και η ελληνική, που συνέβαλαν και συμμετείχαν στο έγκλημα.

Ολοι γνώριζαν τις συνέπειες

Η ΕΕΔΥΕ, επισημαίνεται αμέσως μετά, είχε καταγγείλει το έγκλημα όταν πραγματοποιήθηκε και είχε προβάλει την ανάγκη αφύπνισης και κινητοποίησης των λαών. Το ΝΑΤΟ με την τρομοκρατία των όπλων επέβαλε το Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια. Ενα σύμφωνο ντροπής που υποδουλώνει την περιοχή και ουσιαστικά θέτει τις χώρες και τους λαούς σε καθεστώς ΝΑΤΟικής τρομοκρατίας και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Δημιούργησαν ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο στο Κόσσοβο, εδραιώνοντας άλλη μια στρατιωτική κατοχή στα εδάφη της Γιουγκοσλαβίας.

Η διαρκής επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και η χρήση όλων των μορφών τρομοκρατίας είχαν αποτέλεσμα την υποχώρηση των δυνάμεων που αντιστάθηκαν στη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα. Με την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, με την αποδοχή από τη νέα κυβέρνηση του Συμφώνου Σταθερότητας κλείνει ένα κύκλος υποδούλωσης των Βαλκανίων στη Νέα Τάξη.

Δυο χρόνια μετά τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, τονίζεται στο κείμενο, στη Γιουγκοσλαβία τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν και πάλι πάνω από τα Βαλκάνια. Οι επικίνδυνες και ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και η απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας ανοίγουν το νέο αιματηρό γύρο για περαιτέρω διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Το ΝΑΤΟ, η «ΚΦΟΡ» και η ΕΕ προωθούν και στηρίζουν την αλλαγή των συνόρων, υποθάλπουν τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, τις κινήσεις για απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου και της Βοϊβοντίνας. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται αποκαλύπτει με κραυγαλέο τρόπο πως λύση σε όφελος των λαών μπορεί να βρεθεί μόνο με την απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από την περιοχή.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ «καλεί τις επιτροπές ειρήνης και το λαό να κινητοποιηθούν, να εντείνουν τον αγώνα τους κατά του ΝΑΤΟ και της παρουσίας του στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Να αγωνιστούν για να γυρίσουν τώρα όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να εντείνουν την πάλη τους για την απαγόρευση διέλευσης ΝΑΤΟικού στρατού από την Ελλάδα, να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές και αμερικανικές βάσεις. Να φύγουν τα πυρηνικά όπλα από τον Αραξο και να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ