Τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας είναι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ο γνώμονας για την πολιτική της, τόσο κατά τη διάρκεια της επιδρομής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, όσο και στη συνολική διαδρομή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο πρωθυπουργός κατ' επανάληψη χρησιμοποίησε αυτό το επιχείρημα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στη Βουλή. Επιβεβαίωσε, έτσι, ότι μια σημαντική πτυχή της προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιούνη, θα αφορά στο θέμα αυτό.
Πόση ασφάλεια, όμως, παρέχει στη χώρα και τον ελληνικό λαό η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση;
* * *
Στο ερώτημα αυτό παίρνουμε απαντήσεις από τα όσα συμβαίνουν τώρα στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και από την πρόσφατη σχετικά ιστορία. Προκαταβολικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι η συμμετοχή στην ΕΕ υπονομεύει συστηματικά τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και την ασφάλεια της χώρας. Και να γιατί:
- Η Ευρωπαϊκή Ενωση σαν συνένοχη στο έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας και του λαού της έχει αποδείξει ότι επιθυμεί την κατάργηση του διεθνούς δικαίου και την αντικατάστασή του με το δίκαιο του ισχυροτέρου. Σε συνεργασία με τις ΗΠΑ οδήγησαν σε πλήρη χρεοκοπία τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τον, κατά τεκμήριο, θεματοφύλακα της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου.
- Με την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας προχώρησε ένα βήμα ακόμη. Αν η χάραξη των συνόρων στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου θεωρήθηκε από όλους, μηδενός εξαιρουμένου, η βάση για τη συμβίωση των κρατών, η επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν η έμπρακτη αμφισβήτηση αυτής της σύμβασης. Αν το ΝΑΤΟ, επομένως και η ΕΕ, πετύχουν το στόχο τους στο Κοσσυφοπέδιο, τότε κανένα σύνορο δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο.
- Απ' τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιες δυνάμεις με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ ανακηρύσσουν τη δική τους ερμηνεία για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" υπέρτερη των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών, τότε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μάρτυρες μιας συνολικής επαναχάραξης των συνόρων αρχής γενομένης από τα Βαλκάνια.
* * *
Σε ποια από τις παραπάνω περιπτώσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δώσει τη σύμφωνη γνώμη της, ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας;
Οπως είναι γνωστό, η Ελλάδα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει με γείτονες, ή στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, επικαλείται το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Σε δυο από τα σημαντικότερα προβλήματα, το Κυπριακό και τις σχέσεις με την Τουρκία, η ίδια η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει μόνο με βάση αυτές τις αρχές.
- Ομως, πόσο θα μπορεί να το υποστηρίξει και αύριο όταν θα έρθει η σειρά αυτών των προβλημάτων για "λύση", αφού είναι γνωστό ότι περιλαμβάνονται στην "ατζέντα" των ΗΠΑ;
- Πόσο θα μπορέσει να αντιδράσει στην απαίτηση των "συμμάχων" και των "εταίρων" για μια λύση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών κατά το πρότυπο του Κοσσυφοπεδίου, όπως διαφαίνεται;
- Πώς θα αντιμετωπίσει την επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια, όταν αυτή θα ξεκινήσει από το Κόσσοβο και πιθανόν θα περιλάβει και την Ελλάδα, όταν συμφωνεί τώρα και συμμετέχει στην επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας;
Δ. Π.