Αμερικανός πρώην στέλεχος της CIA ξαναθέτει ζήτημα ευρύτερων συνοριακών «ανακατατάξεων» στα Δυτικά Βαλκάνια...
ΣΚΟΠΙΑ.--
Εντονη κινητικότητα φαίνεται πως αναπτύσσει η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, στα Σκόπια, προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας πρώτα στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ και να ξεκινήσει νέα παζάρια με την ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας «επίλυση» της διμερούς διένεξης για το συνταγματικό όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).
Ο Ζάεφ, μιλώντας χτες στη δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας του, εξέφρασε «ετοιμότητα για παραχωρήσεις» σε σχέση με το όνομα. «Υπάρχουν δύο τρόποι, είτε να λύσεις το πρόβλημα, ή να ενταχθείς στο ΝΑΤΟ υπό προσωρινή ονομασία και να συνεχίσεις τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, για το πρόβλημα που έχει η τελευταία με τη συνταγματική μας ονομασία αναφορικά και με την ολοκλήρωσή μας στην ΕΕ. Αντιλαμβάνονται σαφώς πως είναι ισχυρές οι φιλοδοξίες μας για ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε.
Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως τη Δευτέρα 12 Ιούνη, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντηθεί πρώτα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και στη συνέχεια με την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, συνοδευόμενος από την υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ. Πληροφορίες του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου των Σκοπίων «ΜΙΑ» ανέφεραν πως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναμένεται στα Σκόπια στα μέσα Ιούλη, με στόχο την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο έως την άνοιξη του 2018. Στην υπόθεση δραστηριοποιείται έντονα ο αμερικανικός παράγοντας, με τον Αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια Τζες Μπέιλι να συναντιέται και χτες με την υπουργό Αμυνας, Ρ. Σεκερίνσκα, πιθανώς και σε σχέση με την προώθηση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Οι επικείμενες εξελίξεις είναι σίγουρο πως θα προκαλέσουν την αντίδραση της Ρωσίας (μετά και την πρόσφατη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ), η οποία επίσης επιδιώκει την προώθηση των δικών της γεωπολιτικών συμφερόντων στην περιοχή των Βαλκανίων.
Ενδιαφέρον, επίσης, προκαλεί η συχνότητα με την οποία τους τελευταίους μήνες διάφοροι Αμερικανοί παράγοντες, πρώην και νυν αξιωματούχοι, επαναφέρουν στο προσκήνιο ζήτημα «επαναχάραξης» των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια (και αλλού όπου υπάρχουν έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες όπως π.χ. στη Μέση Ανατολή...).
Ο Στίβεν Μέγερ, πρώην επικεφαλής της CIA για τα Βαλκάνια, μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο «Σπούτνικ» στις 6/6, επανέφερε το ζήτημα λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος για να εκτονωθούν οι εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι να χαραχθούν ξανά τα σύνορα των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας με την πιθανή δημιουργία... μίας συνομοσπονδίας ορθόδοξων χριστιανικών χωρών ως απάντηση στην εμφάνιση μίας λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας». Επισήμανε «λάθη» στη συμφωνία του Ντέιτον, με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, εκτιμώντας ότι «η χώρα της Βοσνίας υπάρχει μόνο στα χαρτιά και στην πραγματικότητα είναι ένα μυθιστορηματικό μέρος». «Η εξουσία δεν βρίσκεται στο Σαράγεβο, αλλά σε άλλα μέρη. Βρίσκεται στις εθνοτικές κοινότητες, βρίσκεται στην αμερικανική πρεσβεία στο Σαράγεβο...», πρόσθεσε το πρώην στέλεχος της CIA. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν τις επικίνδυνες εξελίξεις που προδιαγράφονται για τους λαούς, αφού το ξαναχάραγμα συνόρων σημαίνει συνήθως νέο μακέλεμα των λαών, για τα συμφέροντα των αστών εκμεταλλευτών τους.