Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αμερικανο-ρωσικές κόντρες γύρω από τις «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε μεθοριακή περιοχή της νότιας Συρίας κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, που είναι στρατηγική για τον ανεφοδιασμό κυρίως των ιρανικών δυνάμεων που πολεμούν στο πλευρό του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», προκαλούν την έντονη αντίδραση της Ρωσίας και των συμμάχων της στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά την αεροπορική επιδρομή που έκαναν οι ΗΠΑ στις 6/6 σε βάρος δυνάμεων του συριακού στρατού κοντά στην περιοχή Αλ Τανφ.

«Η Μόσχα θεωρεί πως η διακήρυξη για τις ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων στη Συρία εάν δεν θεσπιστούν με τη συμμετοχή της Δαμασκού, είναι παράνομες», τόνισε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναφερόμενος στις επιδρομές των ΗΠΑ κατά δυνάμεων του συριακού στρατού κοντά στην περιοχή Αλ Τάνφ. Τις επιδρομές αυτές οι ΗΠΑ τις δικαιολόγησαν λέγοντας πως έγιναν για την προστασία των «συμμάχων» τους, σε περιοχή που εμπίπτει σε ζώνη «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων», δίχως ωστόσο αυτές οι ζώνες να έχουν καν ακόμη καθοριστεί επακριβώς και δίχως οι Αμερικανοί να έχουν τυπικά δικαίωμα συμμετοχής σε αυτές, αφού έχουν αναλάβει να τις δημιουργήσουν σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της εκεχειρίας στη Συρία: η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία...

Ο Λαβρόφ έτσι πρόσθεσε, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς των Αμερικανών περί «ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» κοντά στο Αλ Τανφ, ότι «πιθανώς να αναφέρονται σε εδάφη που κήρυξαν μονομερώς σε περιοχή αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Και κατέληξε: «Τέτοιες ζώνες μπορεί να τις καθορίσει μόνο ο συνασπισμός (μεταξύ Ρωσίας - Ιράν - Τουρκίας). Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε άλλες ζώνες».

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι από Ρωσία, Τουρκία και Ιράν ανακοίνωσαν την αναβολή των προγραμματισμένων για τις 12 και 13 Ιούνη ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων στην Αστάνα του Καζακστάν, δίχως να έχει προς το παρόν καθοριστεί νέα ημερομηνία.

Παράλληλα, αεροσκάφη της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν και χτες δυτικά περίχωρα της επαρχίας Ράκα, καταστρέφοντας θέσεις και τεθωρακισμένα οχήματα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Επιπλέον, Κούρδοι και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, συνέχισαν τις επιθέσεις σε βάρος των τζιχαντιστών στην πόλη της Ράκα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ