Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2017 - αριθ. φύλλου: 12743

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της «αξιολόγησης»

ΣΕΛ.  3

Επικίνδυνη κλιμάκωση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ανταγωνισμών

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστια ευθύνη για την εμπλοκή της Ελλάδας, με στόχο τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», που αφορά τη συμμετοχή του εγχώριου κεφαλαίου στη λεία του πολέμου

  • Οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ εναντίον δυνάμεων του συριακού στρατού, σε συνδυασμό με τη διπλωματική κρίση στο Κατάρ και την επίθεση στο Κοινοβούλιο του Ιράν, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ανταγωνισμών στην περιοχή.
  • Είναι αυτές οι επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον ανταγωνισμό τους με άλλες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως η Ρωσία, που οδήγησαν στο διαμελισμό και την αποσταθεροποίηση χωρών, στη στήριξη των ομάδων τζιχαντιστών, τύπου ISIS, με στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων της περιοχής.
  • Για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και γι' αυτό πρέπει να αποτελέσει λαϊκό αίτημα αγώνα και διεκδίκησης η απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πάθος... εμπλοκής

Ολο και συχνότερα και όλο με πιο εμφατικό τρόπο, με παρεμβάσεις, συναντήσεις και κινήσεις τους, τα κυβερνητικά στελέχη, τα στελέχη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, όσο και τα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζουν τη «διαθεσιμότητά» τους για ακόμα ενεργότερη εμπλοκή και αναβαθμισμένους «ρόλους» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Ως «ευκαιρία» εμφανίζουν τους σκληρούς ανταγωνισμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο της αγοράς Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λπ. Ανταγωνισμοί που βάζουν «φωτιά» στην περιοχή μας. Αναγορεύουν ξετσίπωτα σε «εθνικό στόχο» τη στρατηγική της αστικής τάξης για Ελλάδα ενεργειακό και εμπορικό κόμβο και ο λαός καλείται να καταθέσει κάθε είδους θυσίες, βάζοντας το κεφάλι του στον τορβά των ανταγωνισμών που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου. «Αφηνιασμένοι», διαφημίζουν στους ευρωΝΑΤΟικούς συμμάχους τους την κρίσιμη γεωστρατηγική θέση της χώρας, αλλά και τη συμμετοχή της αστικής τάξης στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, ως το μεγάλο «ατού» για να αποτελέσει η χώρα μπροστάρη στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ειπώθηκαν την Τρίτη, στο άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου του ΝΑΤΟικού ΚΕΝΑΠ στη Σούδα, με θέμα τις «επιχειρήσεις ασφάλειας στη θάλασσα» από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη, που, ανάμεσα στα άλλα, είπε στους ΝΑΤΟικούς συνδαιτυμόνες πως «έχουμε μεγάλα σχέδια που θα εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και τους συνεργάτες μας (...) Η Ελλάδα, ως θαλάσσιο έθνος με βαθιά εμπειρία σε θέματα ναυτιλίας, είναι εδώ για εσάς (...) Το ΚΕΝΑΠ θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας σε οποιονδήποτε τομέα μπορεί να χρειαστείτε».

Η αποφασιστικότητα, εξάλλου, των αστικών επιτελείων για τη μετατροπή της Ελλάδας σε «πυλώνα» διεκπεραίωσης των επικίνδυνων ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων, όπως και η πολυσχιδής «προσφορά» της κυβέρνησης στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, επιβεβαιώνεται όλο και συχνότερα, όχι μόνο στα λόγια αλλά και «επί του πεδίου».

Η διάθεση εδάφους, λιμανιών και στρατιωτικών υποδομών για το πέρασμα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στη Ρουμανία για τη μεγάλης κλίμακας άσκηση «Noble Jump» που «βλέπει» προς τη Ρωσία, οι συζητήσεις για την πολυετή ανανέωση της σύμβασης για τη βάση της Σούδας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις μέρες αυτές αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιθεωρούν για τις ανάγκες τους και άλλες βάσεις σε Λάρισα, Ακτιο και Ανδραβίδα, οι «αναβαθμισμένοι ρόλοι» που διεκδικεί η ελληνική διπλωματία όπου βράζει το καζάνι των ανταγωνισμών, είτε στα Βαλκάνια και την ΠΓΔΜ είτε στο Κατάρ, όπου η Ελλάδα ανέλαβε «πρωτοβουλίες» και τη διπλωματική εκπροσώπηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου, είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα των τελευταίων ημερών που αποτυπώνουν την κλιμάκωση της εμπλοκής, συμπληρωματικά σε όλα τα προηγούμενα.

Το «πάθος» της αστικής τάξης για ενεργότερη εμπλοκή και ρόλους, συνολικά για την αναβάθμισή της, ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε μεγάλους κινδύνους για την εργατική τάξη και το λαό. Η «ασφάλεια» των «επενδύσεων» των μονοπωλίων όχι μόνο δεν αποτελεί εγγύηση «σταθερότητας» και ειρήνης αλλά σπρώχνει το λαό στο «μάτι του κυκλώνα». Τα συμφέροντα της αστικής τάξης είναι κι εδώ απόλυτα εχθρικά και επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, το τελευταίο διάστημα, σωματείων και συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, φορέων του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, οι αντιδράσεις στρατευμένων για τη συμμετοχή στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump», το πρόσφατο «μπλόκο» στους ΝΑΤΟικούς στην Κοζάνη, η μεγάλη πανελλαδική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη που οργανώνει το ΠΑΜΕ για τις 24 Ιούνη, δείχνουν το δρόμο. Ακόμα πιο μαζικά και μαχητικά να ηχήσουν παντού τα συνθήματα για άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων, για αποδέσμευση από τις ενώσεις του κεφαλαίου.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Προετοιμασίες για την πανελλαδική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση

Θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο, στις 24 Ιούνη, στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης των Συνδικάτων.


ΣΕΛ.  11


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σήμερα οι εκλογές σε κλίμα τρομοφοβίας

ΣΕΛ.  17
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΚΑ
Συνεχής μείωση μισθών, αύξηση της «ευελιξίας»

ΣΕΛ.  12   -   13
ΚΡΗΤΗ
Συντονίζουν την πάλη τους οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι

ΣΕΛ.  14
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εντείνεται η συζήτηση για το «νέο δόγμα Ασφάλειας»

ΣΕΛ.  9
ΚΝΕ
Στα Γιάννενα το 26ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, στις 8 και 9 Ιούλη

Eίναι αφιερωμένο στην ηρωική Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών, που φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από την ίδρυσή της.


ΣΕΛ.  21

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ