Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέος γύρος παζαριού για τη διχοτομική λύση

Επαφές Αναστασιάδη στις ΗΠΑ, με κεντρικό θέμα τον ενεργειακό πλούτο

Πίσω από τα χαμόγελα υπάρχει ανταγωνισμός για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων σε βάρος των λαών
Πίσω από τα χαμόγελα υπάρχει ανταγωνισμός για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων σε βάρος των λαών
Το παζάρεμα στο Κυπριακό, μετά τη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουστάφα Ακιντζί την περασμένη Κυριακή, συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση. Στο επίκεντρο της συζήτησης για το νέο σχέδιο διχοτόμησης (με τα δύο συνιστώντα κράτη) βρίσκεται το ζήτημα της Ενέργειας και της γεωστρατηγικής θέσης του νησιού, με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να επιδιώκουν να καρπωθούν μεγαλύτερο μερίδιο από τον ορυκτό πλούτο και βάση για τις εξελισσόμενες επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αντικείμενο διαφορετικής ερμηνείας γίνεται η δήλωση του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι όλα τα ζητήματα (ασφάλεια, εγγυήσεις, Εδαφικό, διακυβέρνηση) είναι ανοιχτά και «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα», όπως προέβλεπε άλλωστε και η κοινή δήλωση Αναστασιάδη - Ερογλου τον Φλεβάρη του 2014. Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο ειδικός σύμβουλος Ε. Μπ. Αϊντε θα αναλάβει να συντάξει τον οδικό χάρτη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και θα προετοιμάσει νέα Διάσκεψη στη Γενεύη, και ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τους άλλους συμμετέχοντες, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία, και την ΕΕ ως παρατηρητή.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ και ο Ακιντζί έσπευσαν να δηλώσουν ότι το ζήτημα της ασφάλειας δεν υπάρχει στην ανακοίνωση του ΟΗΕ και κάνουν εκκλήσεις «να υπάρξει πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά για λύση». Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου απάντησε ότι «η δήλωση Γκουτέρες δεν χρήζει οποιασδήποτε ερμηνείας» και τόνισε ότι «η προσπάθεια της Τουρκίας να μας παρουσιάσει με διάφορες σοφιστείες και παράλογα επιχειρήματα ότι δεν επιθυμούμε λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και όχι για μια εποικοδομητική συζήτηση στη Γενεύη, κατά την οποία η ίδια αναμένεται να εκθέσει τη θέση της όσον αφορά στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ούτως ώστε να μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για μια επιτυχή συζήτηση των υπόλοιπων κεφαλαίων και να μετατρέψει τα λόγια της περί υποστήριξης λύσης του Κυπριακού σε πράξεις».

Στην πραγματικότητα, η αντιπαράθεση που υπάρχει δεν έχει τόσο σχέση με τη διπλωματική δήλωση του Γκουτέρες, αλλά με το πώς η κάθε αστική τάξη θα κατοχυρώσει τις θέσεις της στην γεωπολιτική «σκακιέρα». Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία πραγματοποίησε χτες αεροναυτικές ασκήσεις πολύ κοντά στην ελληνική ΑΟΖ στο Καστελόριζο και στην κυπριακή ΑΟΖ, «δηλώνοντας» την παρουσία της. Επίσης, αστοί πολιτικοί και από τις δύο πλευρές σημειώνουν συνεχώς ότι δήθεν η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στα «οικόπεδα» της Κύπρου και όλη την Ανατολική Μεσόγειο, που έχουν μοιράσει ισχυρά ενεργειακά μονοπώλια από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ισραήλ κ.λπ., θα φέρει «ευημερία» και «ασφάλεια» στους λαούς. Τη θέση της Κύπρου στην ΕΕ προβάλλει ιδιαίτερα ο Ν. Αναστασιάδης, που την παρουσιάζει ως «πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας».

Χτες ο Πρόεδρος της Κύπρου, που παραμένει στις ΗΠΑ, θα συναντούσε το βράδυ στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, θα συμμετείχε σε δεξίωση που παραθέτει η κυπριακή πρεσβεία με την «Exxon Mobil» και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν θα συναντούσαν στελέχη αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το ζήτημα πάντως του παζαριού δημιουργεί και εσωτερικές αντιπαραθέσεις στα κόμματα της Κύπρου. Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του ΔΗΚΟ και υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του Φλεβάρη του 2018, Νικόλα Παπαδόπουλου, που σχολιάζοντας τη δήλωση του γγ του ΟΗΕ για την ασφάλεια και τη Διάσκεψη στη Γενεύη, είπε «σιγά τα λάχανα» και ότι αυτή «περιλαμβάνει επικίνδυνες ασάφειες».

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η συνάντηση της Νέας Υόρκης δίνει συνέχεια στη διαπραγμάτευση και ότι «δίχως αυτή δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό».

ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων και «Αλληλεγγύη» κατηγορούν τον Πρόεδρο ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών» μιλά για αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ο ΔΗΣΥ εκφράζει ικανοποίηση «διότι η συμφωνία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε στη βάση της πρωτοβουλίας και της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας».

  • Σχετικά με τις υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ενέκρινε προχτές με ποσοστό περίπου 75% την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για την πρόταση του Μιχαήλ Σπανού. Οπως ανακοινώθηκε, «θα ακολουθήσει συζήτηση στις Κομματικές Ομάδες Βάσης, ενώ σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων θα συνέλθει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα ετοιμάσει την τελική πρόταση που θα οδηγηθεί ενώπιον Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου, το οποίο θα γίνει αρχές Ιούλη». Ο Μ. Σπανός είναι οικονομολόγος που έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες επιχειρήσεις και σήμερα στην Τράπεζα Κύπρου και άλλες εταιρείες.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ