Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΡ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

Προειδοποιήσεις για στρατιωτική απάντηση αν δεχτεί επίθεση, ενώ διευρύνεται η συνεργασία με την Τουρκία

Από την πρόσφατη συνάντηση του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία (εδώ με τον Σαουδάραβα βασιλιά και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο αριστερά), που είχε παραβρεθεί και ο σεΐχης του Κατάρ
Από την πρόσφατη συνάντηση του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία (εδώ με τον Σαουδάραβα βασιλιά και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο αριστερά), που είχε παραβρεθεί και ο σεΐχης του Κατάρ
ΝΤΟΧΑ.--

Η διπλωματική αντιπαράθεση του Κατάρ με τις περισσότερες χώρες του Κόλπου, με το πρόσχημα της ενίσχυσης τρομοκρατικών οργανώσεων (την ώρα που οι κατήγοροί του, Σαουδική Αραβία και υπόλοιπες πετρελαιομοναρχίες, αποδεδειγμένα στήριξαν το «Ισλαμικό Κράτος»), κλιμακώνεται και στην πραγματικότητα πηγάζει από το σφοδρό ανταγωνισμό στην περιοχή και κυρίως με τον Ιράν.

Ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, φάνηκε να κρατά στάση ανυποχώρητη στις πιέσεις των άλλων χωρών του Κόλπου και στην απαίτησή τους να ευθυγραμμιστεί το Κατάρ με τη δική τους εξωτερική πολιτική. Μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ, υποστήριξε ότι καμία αραβική χώρα της περιοχής «δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει αποκλεισμό στο Κατάρ και να το απομονώνει στη βάση ψευδών και κατασκευασμένων ειδήσεων». Διέψευσε ότι η κυβέρνηση του Κατάρ χρηματοδοτεί και στηρίζει την τρομοκρατία και διάφορες ακραίες ισλαμικές οργανώσεις, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την ιδέα να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Σ. Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων χωρών της περιοχής, ώστε να κόψει εντελώς τις σχέσεις, ανάμεσα στα άλλα, με το Ιράν, τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και την παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση «Χαμάς». Υποστήριξε ότι το Κατάρ «είναι ανεξάρτητη χώρα», ότι έχει δικαίωμα να στηρίξει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», παρά το γεγονός ότι έχουν κηρυχθεί παράνομοι σε άλλες χώρες της περιοχής (π.χ. Αίγυπτος, Σ. Αραβία). Απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην προχτεσινοβραδινή πρόταση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ, που προθυμοποιήθηκε να φιλοξενήσει στο Λευκό Οίκο μία συνάντηση ηγετών της περιοχής για αποκλιμάκωση της έντασης (μολονότι είχε νωρίτερα παραδεχτεί ότι η σημερινή κρίση στις σχέσεις χωρών της περιοχής με το Κατάρ με πρόσχημα τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ήταν δική του ιδέα...). Πρόσθεσε, πάντως, με νόημα ότι ο Καταριανός εμίρης, Χαμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, δεν πρόκειται να φύγει από τη χώρα όσο συνεχίζεται το εμπάργκο σε βάρος της. Απέρριψε ακόμη την απαίτηση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών να φιμώσει ή να κλείσει το καταριανό δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» (το οποίο χτες βράδυ μετέδωσε πως έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης...).

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσε χτες να συνομιλήσει τηλεφωνικά, υποτίθεται, για την επίλυση της κρίσης με τον εμίρη του Κατάρ, αλλά και με τον πρίγκιπα του Αμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναχαγιάν, ζητώντας να επικρατήσει κλίμα ενότητας στον Αραβικό Κόσμο.

Ωστόσο, ο Τραμπ στις παρεμβάσεις του τονίζει ότι η οποιαδήποτε κίνηση «θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση κατάργησης των χρηματοδοτήσεων του ακραίου εξτρεμισμού ή της καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Θυμίζουμε ότι οι εξελίξεις της αντιπαράθεσης στον Περσικό Κόλπο έρχονται μετά την πρόσφατη συνάντηση στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας του Αμερικανού Προέδρου με τους ηγέτες της περιοχής.

Ο στρατός σε επιφυλακή

Παράλληλα, το Κατάρ φάνηκε να θέτει σε ύψιστη επιφυλακή το στρατό και να βγάζει από τις αποθήκες αρκετά άρματα μάχης «για παν ενδεχόμενο», καθώς αξιωματούχοι δεν απέκλειαν ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής εισβολής από γειτονικές χώρες! Τόνισαν, ωστόσο, ότι αναμένουν «πολύ σύντομα» ενισχύσεις από στρατεύματα της Τουρκίας, η οποία διατηρεί από το 2016 στρατιωτική βάση στη χώρα.

Πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ ανέφεραν πως το καταριανό υπουργείο Αμυνας προειδοποίησε ήδη με επιστολή του τα αντίστοιχα υπουργεία σε Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι σε περίπτωση που παραβιάσουν τα εγχώρια ύδατα πολεμικά πλοία δίχως άδεια, «θα δεχθούν πυρά».

Η κινητοποίηση καταριανών Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται μερικές ώρες μετά την προχτεσινοβραδινή ψήφιση από την τουρκική βουλή δύο νομοσχεδίων που αφενός πολλαπλασιάζουν σημαντικά την ανάπτυξη στρατευμάτων στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, αφετέρου ξεκινούν τη διαδικασία εκπαίδευσης καταριανών δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και προετοιμασίες για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Middle East Eye», που επικαλείται αντίγραφο του στρατιωτικού συμφώνου που υπέγραψαν Τουρκία και Κατάρ το 2015 για διμερή στρατιωτική συνεργασία, αναφέρουν πως η Τουρκία μπορεί να αναπτύξει στη βάση της στο Κατάρ τουλάχιστον 3.000 στρατιώτες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις. Εχει επίσης δεσμευτεί να προσφέρει στο Κατάρ «προστασία από εξωτερικό κίνδυνο».

Πλάι σε όλα αυτά, οι καταριανές αρχές εντείνουν τις επαφές με κυβερνήσεις και εταιρείες σε Ιράν και Τουρκία για τον ανεφοδιασμό της αγοράς της χώρας, καθώς οι ανάγκες της σε τρόφιμα, νερό, εμπορεύματα είναι μεγάλες μετά το εμπορικό, τραπεζικό και οικονομικό εμπάργκο που επέβαλαν σε βάρος της η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Μαυριτανία και σε κάποιο βαθμό η Ιορδανία...

Αργότερα χτες βράδυ, η Αίγυπτος κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ξεκινήσει έρευνα για τις κατηγορίες ότι το Κατάρ κατέβαλε λύτρα ύψους έως ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων «σε τρομοκρατική οργάνωση», που είναι ενεργή στο νότιο Ιράκ, για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής οικογένειας του εμιράτου, που είχαν πιαστεί όμηροι πριν από 16 μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ