Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Μάη 1999

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σημαντικό βήμα συντονισμού και κοινής δράσης

Στο περιεχόμενο και τους στόχους της τριήμερης διεθνούς συνάντησης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που αρχίζει αύριο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Η συνάντηση, στην οποία μετέχουν αντιπρόσωποι 55 κομμάτων από 50 χώρες έχει θέμα "Κρίση του καπιταλισμού - "παγκοσμιοποίηση" και απάντηση του εργατικού κινήματος", ενώ θα ασχοληθεί και με τη βάρβαρη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και το "νέο δόγμα του ΝΑΤΟ".


ΣΕΛ.  14   -   15

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
και ΡΗΞΗ ο μονόδρομος του λαού

Αλέκα Παπαρήγα: Ονειρευόμαστε μια Ελλάδα και μια Ευρώπη χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια Ελλάδα που χτίζει πραγματικά προοδευτικές μορφές συνεργασίας. Μια Ελλάδα που διεκδικεί. Μια Ευρώπη που αντιμάχεται τα μονοπώλια. Μια Ευρώπη δίχως μονοπώλια και κεφάλαιο, τελικά μια Ευρώπη του σοσιαλισμού

Τα συμφέροντα του λαού μας και των άλλων ευρωπαϊκών λαών, η ειρήνη, η κοινωνική πρόοδος και δικαιοσύνη, δε χωρούν στα ασφυκτικά πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), όπου την πραγματική εξουσία την κατέχουν οι πολυεθνικές και τα μεγάλα συμφέροντα, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,μιλώντας χτες στη Βουλή, στη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, σχετικά με την ΕΕ. Ούτε στην ΕΕ, συνέχισε, που θα έχει και την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίζει και τότε. Τον ίδιο με το ΝΑΤΟ και προς όφελος των ολίγων.

Εμείς, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, "ονειρευόμαστε μια Ελλάδα και μια Ευρώπη χωρίς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια Ελλάδα που χτίζει πραγματικά προοδευτικές μορφές συνεργασίας. Μια Ελλάδα που διεκδικεί. Μια Ευρώπη που αντιμάχεται τα μονοπώλια. Μια Ευρώπη δίχως μονοπώλια και κεφάλαιο, τελικά μια Ευρώπη του σοσιαλισμού. Από εδώ προκύπτει η θέση μας για αντίσταση, για αντεπίθεση, για πολιτική ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και ανατροπής, διάλυσης του οργανισμού αυτού, που βεβαίως θα προκύψει σαν αποτέλεσμα συντονισμένων χτυπημάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά για να υπάρξει μια τέτοια πανευρωπαϊκή προοπτική, χρειάζεται να υπάρξει κίνημα αντίστασης με προοπτική σε εθνικό επίπεδο".

Κατά τα άλλα, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, εξελίχθηκε σε μια αναμενόμενη, ανούσια, αλλά και, ταυτόχρονα, αποκαλυπτική δικομματική "κοκορομαχία". Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναγωνίστηκαν τόσο στο ποιος είναι περισσότερο "ευρωπαϊστής", όσο και στην έκφραση γενικόλογων και αοριστόλογων... οραμάτων, για μια διαφορετική Ευρωπαϊκή Ενωση, με την επίτευξη της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Αμυνας και τη δήθεν αποτελεσματικότερη διαχείριση των ίδιων, αντιλαϊκών πολιτικών.ΣΕΛΙΔΕΣ 5 - 8


ΝΑΤΟ
Η... διπλωματία των βομβαρδισμών

Με την ίδια ένταση συνεχίζονται οι δολοφονικές ΝΑΤΟικές επιδρομές, και χτες, στην πόλη Γκιλάνε, (40 χλμ νοτιοανατολικά της Πρίστινας) οι βόμβες έπεσαν σε κτίριο μικρής οικοδομικής επιχείρησης, σκοτώνοντας τέσσερις αμάχους και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους 15. Την ίδια στιγμή, κι ενώ σε άλλα μέρη της Γιουγκοσλαβίας, όπως στο εργοστάσιο "Ζάσταβα" (φωτό), ο γιουγκοσλαβικός λαός προσπαθεί να καθαρίσει τα συντρίμμια, οι διπλωματικές κινήσεις συνεχίζονται, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, να απαιτούν αμετακίνητοι την ικανοποίηση των απαράδεκτων όρων τους.


ΣΕΛ.  /PARA>

Σήμερα στη Δραπετσώνα, μεθαύριο στα Ανω Λιόσια

Σε συγκέντρωση, στην πλατεία Βάρναλη της Δραπετσώνας,σήμερα, στις 8 μ.μ.,θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,ενώ μεθαύριο, Σάββατο 22/5 και ώρα 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Μητροπόλεως, στα Ανω Λιόσια,όπου Θα χαιρετίσει και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Αλέκος Τομαράς.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλη αντιπολεμική εκδήλωση την Κυριακή

Από τρία σημεία της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν οι πορείες ειρήνης, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕΘ, την Κυριακή, 23 Μάη, οι οποίες και θα συγκλίνουν στο χώρο, όπου δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, τιμώντας με μια μεγάλη αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση τη μνήμη του μάρτυρα της ειρήνης.ΣΕΛΙΔΑ 17




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ