Κυριακή 31 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ
Αντίσταση στον ιμπεριαλισμό

Ολόκληρο το κείμενο της έκκλησης που απευθύνει η βαλκανική συνάντηση κομμάτων και κινημάτων

«ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΠΡΑΓΑ - ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2002. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΙΟΥΝΗΣ 2003.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της, ακόμα και για την ίδια την ύπαρξή της. Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο πάνω από όλους τους λαούς και τα μαζικά τους κινήματα κρέμεται η απειλή επιβολής μιας παγκόσμιας δικτατορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου με ηγετική δύναμη τις ΗΠΑ. Οι άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, με την ενεργοποίηση του άρθρου 5 -για πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του επιθετικού οργανισμού από την ίδρυσή του- συμμετέχουν επίσης ενεργά στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού που στρέφεται ενάντια σ' όλη την ανθρωπότητα. Η ΕΕ, υιοθετώντας τη γενική γραμμή των ΗΠΑ διεκδικεί κι αυτή το δικό της μερίδιο στην παγκόσμια ηγεμονία. Παρά τις αντιθέσεις τους η στρατηγική τους είναι κοινή.

Καλούμε τους λαούς των Βαλκανίων, τους λαούς όλου του κόσμου, να αντισταθούν στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και να καταδικάσουν με όλη τους τη δύναμη:

Τη νέα εκστρατεία των ΗΠΑ κατά του "άξονα του κακού" που σκοπό έχει να αιματοκυλήσει όλη την ανθρωπότητα.

Το εγκληματικό πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ που τώρα στρέφεται και κατά χωρών που δε διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Την πρωτοφανή επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που γίνεται στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Αφγανιστάν που στοίχισε χιλιάδες αθώα θύματα.

Τις εγκληματικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατοχής κατά του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού και να ταχθούν αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα του για την απόκτηση της ανεξαρτησίας του και του δικού τους ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Από τις εργασίες της Συνάντησης
Από τις εργασίες της Συνάντησης
Τρία χρόνια μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ και τους εγκληματικούς βομβαρδισμούς του στη Γιουγκοσλαβία η κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων παραμένει εκρηκτική.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια κάθε άλλο παρά έφερε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής. Η ΠΓΔΜ στην ουσία διχοτομείται, αμφισβητούνται τα σύνορά της με τη Γιουγκοσλαβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η δραστηριότητα των ένοπλων ομάδων συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας σε λίγο θα πάψει να υπάρχει και τη θέση της θα καταλάβει μια νέα οντότητα "της Σερβίας και του Μαυροβουνίου" κι αυτή διάρκειας μόλις 3 χρόνων. Το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου διεκδικεί κι αυτό την "ανεξαρτησία" του.

Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν απόλυτα τον αγώνα και την αντίσταση που πρόβαλαν οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της διάλυσης της χώρας τους.

Καταδικάζουμε τη δίκη - παρωδία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών στο θέμα της διερεύνησης ευθυνών για εγκλήματα πολέμου.

Καλούμε τους λαούς των Βαλκανίων, τους λαούς της Ευρώπης, όλου του κόσμου, να κινητοποιηθούν δραστήρια και να απαιτήσουν:

- Το απαραβίαστο των συνόρων των κρατών.

- Να αντιταχτούν σε κάθε προσπάθεια που αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των κρατών της περιοχής.

- Να αποσυρθούν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ και τις άλλες περιοχές των Βαλκανίων.

-Να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, όλα τα ξένα στρατεύματα και βάσεις από την Κύπρο.

- Να σταματήσουν οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της Βαλκανικής. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

- Να μην ενταχτούν νέες χώρες στο ΝΑΤΟ, να αποσυρθούν από αυτό η Ελλάδα και η Τουρκία και τελικά να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

- Να φύγουν από Ελλάδα - Τουρκία και να μην επεκταθούν σε άλλες χώρες της Βαλκανικής αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις και πυρηνικά όπλα.

- Να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στο κυνήγι των εξοπλισμών, ενάντια στην αγορά νέων όπλων, που κυρίως γίνονται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, σε βάρος των αναγκών για κοινωνικούς σκοπούς.

- Να αντιταχτούν στη δημιουργία του στρατού της ΕΕ που έχει τον ίδιο σκοπό με αυτόν του ΝΑΤΟ για την επιβολή των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

- Να δραστηριοποιηθούν οργανώνοντας πολύμορφες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις μπροστά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Νοέμβρη του 2002 στην Πράγα και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνη του 2003 στη Θεσσαλονίκη.

- Να αγωνιστούν για ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΤΩΝ ΙΣΟΤΙΜΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ - ΧΩΡΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ!

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Κίνησης "ΔΡΑΣΗ: Θεσσαλονίκη 2003"

Θεσσαλονίκη, 24 Μάρτη 2002

Υπογραφές Κομμάτων και Οργανώσεων:

ΑΛΒΑΝΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Αντιφασιστική Ενωση Βουλγαρίας, Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ», Βουλγάρικο Εργατικό Κόμμα (Κομμουνιστές), Κίνημα Νοτίου Πάρκου, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Ιδεολογικοπολιτική Ενωση «Μαρξιστική Πλατφόρμα», Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας, Πολιτική Λέσχη «Εκογκλάσνοστ». ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας. ΕΛΛΑΔΑ: Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ), Κομμουνιστική Ανανέωση, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), Νεολαία ΔΗΚΚΙ. ΚΥΠΡΟΣ: Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), ΕΔΟΝ. ΠΓΔΜ: Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας. ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ρουμάνικο Εργατικό Κόμμα. ΤΟΥΡΚΙΑ: Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Νεολαία του ΚΚΤ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανείς εφησυχασμός! «Μυρίζουν μπαρούτι» οι ανταγωνισμοί σε Βαλκάνια και Αιγαίο(2018-03-07 00:00:00.0)
Βαλκανική Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων(2006-09-13 00:00:00.0)
Διήμερη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη(2005-05-21 00:00:00.0)
Τριήμερο αντιπολεμικών εκδηλώσεων(2001-03-18 00:00:00.0)
Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση συντονισμού δράσης(2000-11-16 00:00:00.0)
Συνάντηση βαλκανικών κομμάτων για την κατάσταση στην περιοχή(2000-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ