Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση συντονισμού δράσης
Οι εργασίες της συνάντησης ανοίγουν το Σάββατο, στο  Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,  στη Θεσσαλονίκη  

Αντιπροσωπείες δεκάδων κομμάτων και κινημάτων βαλκανικών χωρών επισκέπτονται το Σαββατοκύριακο την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνάντηση την οποία φιλοξενεί το ΚΚΕ, με θέμα: «Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Για Βαλκάνια ειρήνης, ισότιμων σχέσεων, χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Οι εργασίες της - πρώτης αυτού του είδους, αλλά και βαρύτητας - συνάντησης θα ανοίξουν το πρωί του Σαββάτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή. Την παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ θα κάνει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ θα χαιρετίσουν ο Παναγιώτης Μαντάς, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ και η Μαρία Ζευγώλη, μέλος της Γραμματείας της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης».

Οι ξένες αντιπροσωπείες θα πάρουν μέρος αύριο Παρασκευή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστικήδιαδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την 27η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, οι τεράστιοι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τους βαλκανικούς λαούς, οι συνεχιζόμενες και ποικιλότροπες επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων εντείνουν την ανησυχία των κομμάτων και κινημάτων που έχουν δηλώσει συμμετοχή, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν. Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται η συνάντηση που θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο, η οποία θα δώσει την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων, αλλά και αναζήτησης μορφών κοινής δράσης.

Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στις χώρες της Βαλκανικής από την πολιτική του ΝΑΤΟ, τις δεσμεύσεις και τις άλλες συνέπειες που θα επιφέρει το διαβόητο «Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Προσδοκάται κατά τις εργασίες της διήμερης συνάντησης να επανέλθει στο επίκεντρο η πάλη για ισότιμες, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, σε αντίθεση με το πλέγμα που επιβάλλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων, με στόχο τον κατακερματισμό σε προτεκτοράτα.

Ακόμα, θα κατατεθεί η πείρα και τα συμπεράσματα από τα μεγάλα αντιΝΑΤΟικά κινήματα που αναπτύχθηκαν σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων κατά τη διάρκεια του βρώμικου εγκληματικού πολέμου σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, ενώ θα κατατεθούν και απόψεις για την κλιμάκωση της αντίστασης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε πολλές βαλκανικές χώρες το κίνημα αυτό διατηρείται ή και διευρύνεται, κάτι που κατέδειξαν οι δίκες που διεξήχθησαν κατά των εγκλημάτων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, οι εκδηλώσεις ενάντια στην ένταξη βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εναντίον της πολιτικής της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επιδιώκεται επιπλέον η συνάντηση να συνεισφέρει στην αναζήτηση μορφών κοινής δράσης αυτών των κινημάτων, μορφές που να απαντούν πιο αποτελεσματικά και στις ΝΑΤΟικές προκλήσεις, αλλά και στις αγωνιστικές διαθέσεων των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων των χωρών της Βαλκανικής. Κι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζητούμενο, με δεδομένο ότι σε πολλές βαλκανικές χώρες εντείνονται τα αντιδημοκρατικά και αυταρχικά μέτρα, με τα οποία οι κυβερνήσεις τους επιχειρούν να αναχαιτίσουν τη διογκούμενη λαϊκή αντίσταση και διαμαρτυρία. Για το λόγο αυτό άλλωστε θα υπάρξουν κι άλλες συναντήσεις που θα φιλοξενηθούν σε άλλες χώρες.

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή από τις βαλκανικές χώρες οι εξής:

Αλβανία: ΚΚ Αλβανίας, Κόμμα Ενωμένων Κομμουνιστών Αλβανίας.

Βουλγαρία: Αντιφασιστική Ενωση, Μαρξιστική Πλατφόρμα του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κίνημα «Στρατηγοί και Αξιωματικοί στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα», Κόμμα Εκογκλάσνοστ, Κόμμα Πρασίνων, Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κόμμα «Γκ. Ντιμιτρόφ», Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Αγροτολαϊκή Ενωση «Αν. Σταμπολίσκι», Πολιτική Λέσχη, Ενωση Πατριωτικών Δυνάμεων «Ζάστσιτα», Ομοσπονδία «Ανοιχτό Φόρουμ».

Γιουγκοσλαβία: Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Αντιφασιστική Ενωση, Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας.

Ρουμανία: Συμβούλιο για την ειρήνη, Ειρηνιστές του Σίμπιου.

Τουρκία: Κόμμα Αλληλεγγύης και Ελευθερίας, Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΠ) και Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία (ΣΙΠ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων στην αντιΝΑΤΟική Σύνοδο(2003-03-12 00:00:00.0)
Αντίσταση στον ιμπεριαλισμό(2002-03-31 00:00:00.0)
Συντονισμένη δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ(2002-03-27 00:00:00.0)
Τριήμερο αντιπολεμικών εκδηλώσεων(2001-03-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2000-11-19 00:00:00.0)
Συνάντηση βαλκανικών κομμάτων για την κατάσταση στην περιοχή(2000-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ