Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικές δηλώσεις Τούρκων επισήμων

«Υπάρχουν δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, είτε το δέχεται, είτε δεν το δέχεται ο κόσμος», είπε χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Επίσης, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έστειλε επιστολή σε «υπουργούς και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης», μέσα στην οποία παρουσιάζει την «αποφασιστικότητα της Τουρκίας να μη συνδέσει το Κυπριακό με τις σχέσεις της με την ΕΕ.

«Είναι ορατό το παιχνίδι που παίζεται», είπε ο Ετσεβίτ και συνέχισε «πρέπει - λένε - να υπάρχει ένα κοινό κράτος, ένα αδιαίρετο και ενιαίο κράτος, μια και μόνο υπηκοότητα, να δοθούν εδάφη στους Ελληνοκύπριους και σα να μην έφτανε αυτό, να επιτραπεί σε πολλούς Ελληνοκύπριους να εγκατασταθούν στο Βορρά και να αποσυρθεί από την Κύπρο η τουρκική στρατιωτική δύναμη, η οποία είναι η μοναδική εγγύηση των Τουρκοκυπρίων»...

Ο Ετσεβίτ σημείωσε πως «γίνεται αντιληπτό ότι κάποιοι κύκλοι δε θέλουν όχι μόνο τη συνομοσπονδία, αλλά ακόμη και την ομοσπονδία» και ξεκαθαρίζοντας της προθέσεις της χώρα του είπε: «Κανένα από τα σχέδια αυτά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό εκ μέρους της Τουρκίας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι όσο δεν αναγνωρίζεται η πραγματικότητα των δύο κρατών, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία». Ο Τούρκος πρωθυπουργός, στη συνέχεια έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρες τις διαθέσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας: «Σε περίπτωση που περάσει το παιχνίδι των δυτικών χωρών, οι Τουρκοκύπριοι θα μείνουν εκτεθειμένοι σε κινδύνους μεγαλύτερους από αυτούς του Σαράγιεβο και του Κοσσυφοπεδίου». Και κατέληξε: «Οσο υπάρχει η Τουρκική Δημοκρατία, οι Τουρκοκύπριοι θα είναι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κόμματος της «Μητέρας Πατρίδας] Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος δήλωσε σε συνάντηση με Γερμανούς δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί το Κυπριακό να είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, ο Γιλμάζ είπε πως «σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα μίλια, το Αιγαίο θα μετατραπεί σε ελληνική θάλασσα, πράγμα που θα είναι απαράδεκτο για την Τουρκία». Παράλληλα, ανέφερε ότι ζητήματα όπως «η στρατιωτικοποίηση των Δωδεκάνησων, το θέμα της υφαλοκρηπίδας και η μετατροπή της Κύπρου σε ελληνικό νησί, είναι απειλές, για την Τουρκία».

Υποστήριξε ακόμη πως «είναι απαράδεκτη για την Τουρκία, η προβολή του Κυπριακού, ως προϋπόθεσης για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ». Ο Γιλμάζ τόνισε ότι «στο Ελσίνκι, η ΕΕ εγγυήθηκε στην Τουρκία πως το Κυπριακό δεν είναι όρος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας» και επισήμανε ότι «εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας, τα πράγματα ήταν διαφορετικά στο Κείμενο Εταιρικής Σχέσης».

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ένταξη του Κυπριακού στο έγγραφο της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Η αναφορά στο Κυπριακό είναι μεροληπτική και άδικη, υποστήριξε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «η αναφορά στο Κυπριακό δεν εξυπηρετεί τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Επιχείρησε να υποβαθμίσει τη δήλωση Φερχόγκεν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Δήλωσε: «Πρέπει να πω πως αυτή η διατύπωση - έτσι τουλάχιστον όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να γίνει χωρίς λύση του κυπριακού θέματος, είναι μια δήλωση, η οποία δεν αφορά αυτό ακριβώς που αποφασίστηκε στο Ελσίνκι. Και συνέχισε: «Στο Ελσίνκι είπαμε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν προϋποθέτει τη λύση του κυπριακού θέματος. Επίσης, είπαμε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα επηρεαστεί καταλυτικά, θα καθοριστεί και από τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της αντιμετώπισης και επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Σε αυτές τις θέσεις παραμένουμε, μας εκφράζουν απολύτως». Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Ρέππα, θέμα με τις δηλώσεις Φερχόγκεν δεν υφίσταται, αφού η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη από τη συμφωνία του Ελσίνκι...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αποφάσεις του Ελσίνκι και το Κυπριακό(2002-11-17 00:00:00.0)
Αμετακίνητη η Αγκυρα για Κυπριακό - Αιγαίο(2000-11-04 00:00:00.0)
Δίμηνο έντασης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις(2000-10-31 00:00:00.0)
Διάλογο εφ' όλης της ύλης ζητά ο Μπ. Ετσεβίτ(1999-12-22 00:00:00.0)
Τουρκικές αντιδράσεις(1999-12-16 00:00:00.0)
Ας αποφύγουμε τις προκλήσεις(1998-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ