Η νέα φτώχεια...
Παλιότερα προσπαθούσαν να μας πείσουν για την εγγενή φτώχεια μας, την κακή μας μοίρα και την παθητική αποδοχή τους.
Η «ψωροκώσταινα, το λιτοδίαιτων του Ελληνος και το ελιά - ελιά και τα... λοιπά».
Αυτά τότε. Στα νεότερα, μετά την απελευθέρωση, η «ανάπτυξη» κινήθηκε σ' ένα μίζερο κλίμα υψηλών εγχώριων και ξένων συμφερόντων και με το ίδιο περίπου σκεπτικό ότι δηλαδή η χώρα μας, κατά την κατανομή των αγαθών από τον πανάγαθο βρέθηκε αδικημένη, ως «προικισμένη» με βουνά, βράχια και κοτρόνες.
Μεταπολεμικά, οι ντόπιοι και ξένοι λύκοι, σε αντιστοιχία και με τις επιδιώξεις των δογμάτων επικυριαρχίας (Μάρσαλ, Τρούμαν, και τώρα η νέα τάξη) και σε αγαστή διαπλοκή συμφερόντων, λεηλάτησαν τον εθνικό πλούτο και τις εγχώριες πρώτες ύλες, στην αξιοποίηση των οποίων θα έπρεπε να στηριχτεί η ανάπτυξη, αλλά και η κοινωνική πολιτική.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αμερικανός Μπάρκλεϊ, όπως αποκαλύψαμε τότε για την «Οσεάνικ» και οδηγηθήκαμε σε δίκη, γνώριζε για το πετρέλαιο της Θάσου 27 χρόνια πριν τη γεώτρηση και την εκμετάλλευσή του από την υπεργολαβική εκείνη εταιρία. Οπως γνωρίζουν και για άλλα αντίκλινα υδρογονανθράκων μετά και από ερευνητικές γεωτρήσεις που έχουν γίνει από ξένους σε χερσαίες και υποθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.
Να θυμίσουμε τα «αργούντα μεταλλεία» που είχαν παραχωρηθεί για εκατό χρόνια για την καταλήστευσή τους και όχι για την αξιοποίησή τους, με τη δημιουργία κάθετης, ή έστω και οριζόντιας παραγωγής προϊόντων.
Να θυμίσουμε ότι ο Τομ Πάππας είχε αναλάβει να δημιουργήσει χαλυβουργία θερμής εξέλασης και κατέληξε στην ψυχρή!
Να θυμίσουμε τις δασμοβίωτες, με υψηλά τείχη προστασίας επιχειρήσεις, με τις υψηλές επιδοτήσεις, που κατέφαγαν τα «παγωμένα κεφάλαια» και τα δάνεια. Και εξαγοράστηκαν στη συνέχεια από το Δημόσιο για να αποδοθούν και πάλι στην ιδιωτική ασυδοσία.
Θα επανέλθουμε στα θέματα αυτά, καθώς το ΚΚΕ, με τις προσυνεδριακές του Θέσεις υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη μιας εντελώς διαφορετικής αναπτυξιακής πορείας, στα πλαίσια της «λαϊκής οικονομίας» από το λαό για το λαό. Σε αντίθεση με την «ανάπτυξη», όπως την εννοούν οι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού που παραδίνουν τον εθνικό πλούτο στην καπιταλιστική λαιμαργία.
του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ