Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Οραμα» για μια Ευρώπη των πολυεθνικών

ΠΡΑΓΑ.-

Το όραμα και τις θέσεις του, ταυτόσημες με αυτές της κυβέρνησης, για την Ευρώπη του 21ου αιώνα παρουσίασε αναλυτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Καρόλου στην Πράγα, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο της Ευρώπης.

Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ - ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας - δηλαδή τη διεύρυνσή της, τη θεσμική μεταρρύθμισή της και τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Ελλάδα, είπε, υποστηρίζει θερμώς τη διεύρυνση της ΕΕ ως πολιτική αναγκαιότητα και σημείωσε ότι η ανάγκη της θεσμικής μεταρρύθμισης δεν πρέπει να καταστεί το πρόσχημα για να καθυστερήσει η διεύρυνση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ιδέα ότι η βαθμιαία οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επισήμανε μάλιστα ότι λόγω ελλείψεως ισχυρής κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διεθνών κρίσεων, η ΕΕ παρουσίασε έλλειμμα αξιοπιστίας, αδράνεια και ακινησία που είναι ασυμβίβαστες με το ρόλο που η Ενωση θα μπορούσε να διαδραματίσει στη διεθνή σκηνή. Η διακυβερνητική δομή της ΕΕ έφτασε στα όριά της, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει έναν πολιτικό προορισμό και η επιδίωξη αυτού του στόχου θα είναι η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος ανέφερε ακόμη ότι η απάντησή μας σε αυτή την πρόκληση πρέπει να αντικατοπτριστεί στο θεσμικό μας σύστημα όσο και στην καθημερινή λειτουργία του. Καταλήγοντας δε, υπογράμμισε, ότι εκείνο που περιέχεται στο όραμά μας για την Ευρώπη είναι μια Ευρώπη με υψηλό βαθμό ολοκλήρωσης, δηλαδή μια Ευρωπαϊκή Ενωση έτοιμη να απαντήσει στα αιτήματα των πολιτών της για εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, για ανταγωνιστική οικονομία, κοινωνική ατζέντα και για δημοκρατικό έλεγχο.

Νωρίτερα ο Κ. Στεφανόπουλος, μιλώντας σε φόρουμ Ελλήνων και Τσέχων επιχειρηματιών τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει έντονη οικονομική δραστηριότητα, την οποία κανείς μπορεί να αντιληφθεί και να "ψηλαφίσει". Μιλώντας σε φόρουμ Ελλήνων και Τσέχων επιχειρηματιών στην Πράγα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Τσεχία, ο Πρόεδρος επισήμανε ακόμη την έντονη δραστηριότητα της Ελλάδας στο βαλκανικό χώρο και την περιοχή του Εύξεινου Πόντου -και την αντίστοιχη της Τσεχίας στην Κ. Ευρώπη- και υπογράμμισε τις δυνατότητες κοινών επιχειρηματικών δράσεων των δύο χωρών. Αλλωστε, είπε, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τέτοιες δράσεις και συνεργασίες και σημείωσε ότι και ο ίδιος ως εκ της θέσεώς του συμβάλλει στην προσπάθεια της Ελλάδος για την ανάπτυξη των εμπορικών της σχέσεων με τις φίλες χώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλείνουν τη στρόφιγγα στους πρόσφυγες(2016-02-10 00:00:00.0)
Συνεχίζει να προκαλεί με τον αντικομμουνισμό(2009-05-02 00:00:00.0)
Αντικομμουνιστικός κατήφορος(2008-06-05 00:00:00.0)
Νέα «αντεπίθεση» από τον Πούτιν για την «ασπίδα»(2007-06-05 00:00:00.0)
Συζητήσεις για την «ασπίδα»(2007-04-18 00:00:00.0)
Η επέλαση των μονοπωλίων στις «νέες» χώρες της Ευρώπης(2004-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ