Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Νέα «αντεπίθεση» από τον Πούτιν για την «ασπίδα»

«Θερμή υποδοχή» του Τζ. Μπους από διαδηλωτές στην Τσεχία

Οπως μεταδίδει το ρώσικο πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν την απόφασή τους σχετικά με την εγκατάσταση των συστημάτων της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Υποσχέθηκε επίσης ότι η Ρωσία δε θα παρασυρθεί στο κυνηγητό των εξοπλισμών που ωριμάζει στην Ευρώπη, και πως η χώρα του δε σκοπεύει να εγκαταστήσει δικό της σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ, για παράδειγμα στην Κούβα. «Εμείς όχι μόνο δε σχεδιάζουμε κάτι τέτοια, αλλά, όπως είναι γνωστό, πρόσφατα ξεμοντάραμε τις βάσεις μας στην Κούβα», σημείωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Βλ. Πούτιν, είναι κατανοητό πως «το σύστημα της αντιπυραυλικής άμυνας της μιας πλευράς κι η απουσία τέτοιου συστήματος στην άλλη πλευρά, δημιουργεί την αυταπάτη της προστασίας κι αυξάνει την πιθανότητα της ανάφλεξης μιας πυρηνικής σύγκρουσης», ενώ πρόσθεσε πως «δε μας ικανοποιούν οι εξηγήσεις που ακούμε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την εγκατάσταση του συστήματος της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Οι στρατιωτικοί ειδικοί μας θεωρούν πως το σύστημα αυτό θα καλύπτει το έδαφος της Ρωσίας μέχρι τα Ουράλια όρη. Βεβαιότατα κι εμείς, υποχρεωτικά, θα αντιδράσουμε», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Σε περίπτωση εγκατάστασης του συστήματος της αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη σήμερα, προειδοποιούμε ότι θα υπάρχουν βήματα απάντησης. Αναγκαζόμαστε, για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια μας» υπογράμμισε.

Στη συνέντευξη που έδωσε σε ξένα ΜΜΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία δε θα φέρει ευθύνη για τα όποια «βήματα» λάβει στη συνέχεια, απαντώντας στην εγκατάσταση στην Ευρώπη της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας. Και για να μην ξεχάσει ότι διεκδικεί για λογαριασμό της καπιταλιστικής Ρωσίας καλύτερη θέση στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, σημείωσε: «Θέλουμε να μας ακούσουν, να καταλάβουν τη θέση μας, και δεν αποκλείουμε πως οι Αμερικανοί εταίροι μπορούν να επανεξετάσουν την απόφασή τους», δήλωσε ο Πούτιν.

Στο μεταξύ, από το ΝΑΤΟ ανακοινώθηκε ότι η προειδοποίηση της Ρωσίας να στρέψει τους πυραύλους της στην Ευρώπη αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει με το σχέδιο εγκατάστασης της «ασπίδας» δε βοηθάει σε τίποτα και δεν είναι ευπρόσδεκτη.

Για την ένταξη της Ουκρανίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Ρωσία βλέπει θετικά την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αφού η Ρωσία «τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της ΕΕ και ποτέ δεν είπαμε κάτι το επικριτικό σχετικά με αυτή τη διαδικασία. Δεν ξέρω βέβαια αν η ίδια η ΕΕ είναι έτοιμη να δεχτεί νέα μέλη και να διευρυνθεί με την Ουκρανία, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας ζήτημα. Απ' όσο καταλαβαίνω δεν υπάρχει τέτοια ετοιμότητα».

Αντίθετα, η Ρωσία αντιμετωπίζει αρνητικά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που τη θεωρεί «επικίνδυνη», μιας και πρόκειται, σύμφωνα με τον Πούτιν, για ένταξη σε «στρατιωτικο-πολιτικό μπλοκ».

Περιοδεία Τζ. Μπους στην Ευρώπη

Στην Τσεχία βρίσκεται από χτες το βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στα πλαίσια της περιοδείας του στην Ευρώπη, με το λαό να τον «υποδέχεται» με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πάνω από το 60% των Τσέχων αντιτάσσονται στην «ασπίδα». Χτες το βράδυ αναμενόταν να πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη Μπους και στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στη χώρα. Η μία συγκέντρωση αναμενόταν να διεξαχθεί έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πράγα από την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) της Τσεχίας, ενώ η δεύτερη, της πρωτοβουλίας «Οχι στις Βάσεις», αναγκαστικά μεταφέρθηκε - μετά την απαγόρευσή της από τις αρχές - από την πλατεία κοντά στον Πύργο της Πράγας, έξω από το υπουργείο Εξωτερικών. Σήμερα ο Τζ. Μπους αναμένεται να συναντηθεί με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μίρεκ Τοπολάνεκ καθώς και με τον Τσέχο Πρόεδρο, Βάτσλαβ Κλάους.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ