Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιθέσεις και προειδοποιήσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Δεν αναμένονται κοινές αποφάσεις για το Κοσσυφοπέδιο στη διάρκεια της συνάντησης κορυφής των ηγετών της Ομάδας των 8 πλουσιότερων βιομηχανικά χωρών δήλωσε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, θεωρώντας δύσκολη τη γεφύρωση των αντιθέσεων ανάμεσα στις θέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Το ίδιο 24ωρο, οι Πρόεδροι Αμπχαζίας Σεργκέι Μπαγκάπς και Νότιας Οσετίας Εντουαρντ Κοκόιτι, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα απαιτήσουν «το ίδιο δικαίωμα». Την ανακοίνωση την κοινοποίησαν με επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ και τους προεδρεύοντες του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. «Συμπτωματικά» χτες και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη σημείωσε πως «δεν υπάρχουν επιχειρήματα για να αποδείξει κανείς πως το Κοσσυφοπέδιο είναι διαφορετικό από περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ», αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις περιπτώσεις της Αμπχαζίας, της Ν. Οσετίας και της Τρανδνειστερίας στη Μολδαβία.

Στο Βελιγράδι πάντως, χτες όλοι ανέμεναν την έναρξη της τετραήμερης επίσκεψης της Κάρλα Ντελ Πόντε (γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία). Εκπρόσωπός της προϊδέασε πως η Ντελ Πόντε θα προβεί σε μάλλον θετικές εκτιμήσεις για την ως τώρα συνεργασία Βελιγραδίου - Χάγης επιμένοντας στις συλλήψεις των Σερβοβόσνιων πρώην ηγετών Κάρατζιτς και Μλάντιτς. Ωστόσο, οι Σέρβοι προσδοκούν τα καλύτερα απ' την προγραμματισμένη για τις 9 του μήνα συνάντηση του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα με το Ρώσο Πρόεδρο στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη). Εκπρόσωπος του Κοστούνιτσα χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ σημαντική... γιατί θα δώσει την ευκαιρία για νέες ιδέες με στόχο την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κοσσυφοπέδιο μετά την αποτυχία του σχεδίου Αχτισαάρι».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org